Wijn voor bij de BBQ

27 mei 2020 | Auteur: Joost & Chiel, van Noble

Als het mooi weer is, steek je natuurlijk lekker de bbq aan. Maar welke wijn serveer je nou bij een stukje vlees of vis van de bbq? En waar moet je op letten. Joost en Chiel van restaurant Noble vertellen je er alles over.

1. Temperatuur van de wijn

"Op welke temperatuur serveer je een rode wijn? Het antwoord is vaak: op kamertemperatuur. Maar ja, dat is in de zomer toch echt te warm. Wij raden daarom aan om de rode wijn een half uur in de koelkast te zetten. Hierdoor zijn de zuren in combinatie met de kracht van de wijn veel beter in balans. Het fruit explodeert veel mooier exploderen in je glas en de tannines komen goed samen met het vlees.

Misschien denk je dat een temperatuur van 12 graden te koud is, maar niets is minder waar. Bij het inschenken schiet de wijn al een graad omhoog en de wijn wordt van de buitentemperatuur ook al warmer."

2. Welke wijn schenk je bij een bbq?

"Daar zijn de  meningen over verdeeld. Het allerbelangrijkste is dat je wijn hebt die je zelf echt lekker vindt. Belangrijk is dat de wijn structuur heeft, zoals een wijn uit de Rioja. Een wijn met kracht, balans, rijkdom en bovenal fruit. Maar een mooie Pinot Noir kan ook. In een Pinot Noir is ontzettend mooi fruit gedomineerd. Aardsige, boersige tonen kunnen hier echt fantastisch samenkomen met een lange afdronk, waar de complexiteit je om de oren wordt gegooid."

"Wat ook bij een bbq past is de Cotes du Rhone. Een wijn die (meestal) gedomineerd wordt door Syrah. En laat die druif nou echt mooie extractie hebben. Van deze druif worden werkelijk prachtige wijnen gemaakt. Dus een Tempranillo met zijn kracht, of een Pinot Noir met zijn elegantie en aardsigheid of die heerlijke syrah met zijn kruidigheid en fantastische lengte."

Heerlijke wijn voor bij de bbq

Onderstaande wijnen smaken uitstekend bij een BBQ.  Maar je kunt ook kiezen uit onze top 10 voorjaarswijnen

BBQ recepten die perfect passen bij wijn

Alles over wijn