Wijnlanden en wijnstreken over de hele wereld

Onze wijnen zijn afkomstig uit alle hoeken van de wereld en al deze wijnsoorten uit verschillende landen hebben elk hun eigen smaak en karakter. We hebben de belangrijkste wijnlanden met bijbehorende wijnstreken voor je op een rijtje gezet. Wat zijn de populairste wijnen? We nemen je mee op een reis langs de belangrijkste wijnlanden en misschien doe je wel inspiratie op voor een lekker wijnproeverijtje!

Snel naar

Spanje en Portugal Frankrijk Italië Zuid-Afrika Chili en Argentinië Australië en Nieuw-Zeeland

Spanje en Portugal

Op de ranglijst van wijnlanden neemt Spanje doorgaans de derde plaats in. De Spanjaarden beschikken over 1,1 miljoen hectare aan wijngaarden en dat is ongeveer één zevende van het wereldwijde totaal. Veruit de bekendste van de Spaanse wijnstreken is La Rioja. Uit deze streek komen vrijwel uitsluitend rode wijnen. Slechts 10% van de totale productie is namelijk wit. Andere bekende wijnstreken in Spanje zijn La Mancha, Navarra en Ribera de Duero. La Mancha is het grootste wijngebied in Spanje. In deze streek vind je meer dan 30.000 vierkante meter aan wijngaarden.

Tegen Spanje aangeplakt ligt Portugal. Dit land is niet meteen een grote speler als het gaat om wijn maken, maar de Portugezen hebben wel een aantal heerlijke wijnen op de markt gebracht. Denk alleen al aan Port. Deze versterkte wijn met een alcoholpercentage tussen de 18 en 20 procent wordt vaak gedronken als aperitief of dessertwijn.

Bekende wijnstreken in Portugal zijn Vinho Verde, Douro, Dão en Bairrada. Vinho Verde is, na Porto, het bekendste wijngebied uit Portugal. Uit dit gebied komt zowel witte als rode wijn.

Frankrijk

Wie wijn zegt, zegt Frankrijk. Een van de bekendste wijnlanden. De Fransen weten wel hoe ze wijn moeten maken en dat heeft in de loop der jaren de lekkerste wijnen opgeleverd. De namen van Franse wijnstreken als Champagne, Bourgogne en Bordeaux zal bij heel wat mensen een belletje doen rinkelen en wijnen uit deze streken gaan met liters tegelijk over de toonbank. Druivensoorten als Chardonnay, Sauvignon Blanc en Merlot hebben duizenden fans en dat heeft ervoor gezorgd dat Frankrijk een van de wijnlanden bij uitstek is! Wist je dat de Fransen zelf gemiddeld 42,51 liter wijn per jaar drinken?

Italië

In het kielzog van Frankrijk duikt Italië vaak op als het over wijn gaat. In de laars van Europa is het klimaat perfect voor de druiven en dat hebben de Italianen al in een vroeg stadium ontdekt. Sterker nog, Italië produceert vaak meer wijn dan Frankrijk en staat daardoor op nummer 1 op de ranglijst van de wijnlanden in 2016. Gevestigde namen als Prosecco, Chianti, Pinot Grigio en Prosecco zijn simpelweg niet meer weg te denken uit de wereld van wijn.

De bekendste Italiaanse wijnstreken zijn Sicilië, Apulië, Veneto en Emilia Romagna. Sicilië is de streek in Italië waar de meeste wijn geproduceerd wordt. In deze streek vind je 200.000 hectare druiven voor de wijnproductie.

Zuid-Afrika

Buiten de bekende wijnlanden is er een aantal landen flink aan de weg aan het timmeren op het gebied van wijn. Zo wordt Zuid-Afrika niet meteen geassocieerd als wijnland, maar uit dit land komen toch echt heerlijke wijnen. Sinds 1652, toen de eerste Nederlanders en Vlamingen het uiterste zuiden van Afrika bereikten, wordt er wijn gemaakt in Zuid-Afrika. Inmiddels zijn wijnen uit de wijnstreken Stellenbosch en Paarl populair geworden. Typisch voor Zuid-Afrikaanse wijnen is dat ze relatief zuur zijn. Dit komt door de koele stromingen die van de Zuidpool komen. Qua aantal hectare waarop wijn wordt verbouwd, is Zuid-Afrika te vergelijken met Duitsland.

Chili en Argentinië

De wijnen uit Zuid-Amerika leggen een flinke reis af voordat ze in de monden van de dorstige Nederlanders verdwijnen, maar dat heeft totaal geen invloed op de smaak. Argentijnse en Chileense wijnen doen het nu al jaren goed en in onze schappen staan daarom flink wat wijnen uit deze landen.

In Argentinië wordt de meeste wijn gemaakt op de hellingen van de Andes. Hier vind je bijna alle 10 de wijngebieden die het land heeft. Het belangrijkste wijngebied is Mendoza. Hier wordt ⅔ van de wijnen van het land geproduceerd.

Chileense wijnen worden vooral van Franse druivensoorten gemaakt zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Merlot. Het verschil met Frankrijk is dat in Chili de druivenstokken nog authentiek zijn. In Frankrijk en in de meeste andere wijnlanden staan de druivenstokken op Amerikaanse onderstammen om bladluizen tegen te gaan. Chili is een van de weinige landen die gespaard is gebleven van de bladluis plaag.

De meeste Chileense wijngebieden vind je in het midden van het land, tussen het Andesgebergte en de kustgebergten in. Een van de belangrijkste wijnstreken in Chili is de Colchagua vallei. Het meest voorkomende druivenras in deze vallei is Cabernet Sauvignon.

Australië en Nieuw-Zeeland

In Australië wordt sinds de jaren '60 wijn verbouwd. De eerste wijnstokken kwamen in de 18e eeuw, met de komst van de eerste kolonisten al naar Australië. Echter werden de druivenstokken geplaatst in een gebied dat te vochtig was en daarom kwam de wijnproductie niet van de grond. Pas toen de druivenstokken naar het zuidoosten werden verplaatst ging de wijnproductie beter. Inmiddels vind je in Australië zo'n 160.000 hectare aan wijngaarden.

De bekendste wijnstreken in Australië zijn Zuid-Australië, Murray Darling-Swan Hill en Nieuw-Zuid-Wales. Zuid-Australië is het grootste wijnbouwgebied. Hier wordt bijna 50% van alle druiven geoogst.

In Nieuw-Zeeland staan vooral de streken Marlborough en Auckland bekend om hun wijnen, maar onderschat ook de pareltjes die van de Hawke’s Bay, Otago en Canterbury komen niet!

Meer wijninspiratie?

Wijn Wijnsoorten Wijnlanden Druivensoorten Wijn proeven
Wijn maken Wijn en spijs Kerstwijn Prijswinnende wijnen Alcoholvrije wijn
Rueda Verdejo Borrelwijnen BBQ-Wijnen Pays d'Oc Bubbels

10 maart 2020 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 22 november 2022