Bloemkool: alles over deze Hollandse koolsoort

Bloemkool is een bijzondere en Hollandse koolsoort vol met vitamine C en eiwit. Deze witte groente is niet alleen heel lekker, je kunt er dus echt van alles mee doen. Gekookte bloemkool met een smeuïg kaassausje kennen we allemaal wel, maar je kunt bloemkool ook wokken, bakken, frituren, rauw eten of er rijst, couscous of soep van maken. Wist je dat je er zelfs een pizzabodem van kunt maken? Bloemkoolpizza is dus zeker je beste vriend als je minder koolhydraten wil eten.

Snel naar

Bloemkool voor ieder moment van de dag Recepten met bloemkoolrijst Recept voor romige bloemkoolpuree Meer inspiratie voor bloemkool Bestel je bloemkool bij Jumbo

Bloemkool voor ieder moment van de dag

Dankzij de vrij neutrale smaak kun je bloemkool bereiden op allerlei manieren. Zowel in een Hollandse pot als een een pittige curry of ander Aziatisch gerecht, past deze groente uitstekend.

Ontdek meer bloemkoolrecepten

Recepten met bloemkoolrijst

Met onze gevarieerde recepten voor elk seizoen laten we allerlei manieren zien om bloemkool te bereiden. Lekker om eens iets compleet anders met bloemkool te maken.

Bestel je bloemkool bij Jumbo

Omdat verse producten de maaltijd extra lekker maken, komen wij ze graag vers bij jou thuis bezorgen. Ontdek de voordelen van online boodschappen doen.

Plaats een bestelling

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst is een eenvoudige manier om extra groenten en minder koolhydraten binnen te krijgen. Koop het kant-en-klaar of hak zelf een paar bloemkoolroosjes fijn in de keukenmachine. In een handomdraai heb jij je favoriete gerecht op tafel. Het is niet alleen gezonder en sneller klaar, maar het geeft ook nog eens meer smaak aan je recept.

Ontdek meer over bloemkoolrijst

Bloemkool tip

Heb je rauwe bloemkool over? Je kunt ook bloemkool snijden in kleine roosjes en als groentesnack of borrelhapje serveren. Eventueel met een lekker dipje erbij, zoals houmous, pesto of tzatziki. Je kunt er ook een zoetzuur bijgerechtje van maken. Breng een laagje water met azijn, suiker en een beetje zout aan de kook. Kook er 2-3 min de bloemkoolroosjes in, zet het vuur uit en laat afkoelen in het kookvocht. Lekker bij nasi, bami of door een salade.

Bloemkool bewaren: de beste tips

Bloemkool gekocht, maar nog niet meteen ermee aan de slag? Je kunt je bloemkool bewaren in de koelkast. Laat je het loof eraan, dan kun je de bloemkool wel 7 tot 10 dagen bewaren. Wil je gekookte bloemkool bewaren? Die bederft wat sneller: laat 'm niet langer dan 3 dagen in de koelkast liggen. Ook kun je verse bloemkool bewaren in de diepvries. Dan blijft 'ie 12 maanden goed. 

Bloemkool van de broers Manus en Teun

Wat ons betreft is de bloemkool de coolste kool van allemaal. En dat zijn meer mensen met ons eens, want hij staat op plek drie van meest gegeten groenten in Nederland. Met bloemkool zit je áltijd goed, want wat kun je er toch veel kanten mee op. De broers Manus en Teun Laan vertellen je alles over de bloemkool uit het West-Friese Andijk.

Lees het verhaal van Manus en Teun

Hoe lang kook je bloemkool?

Als je de bloemkool in zijn geheel kookt, doe de stronk dan naar beneden. Kook vervolgens 15 tot 20 minuten voor zachte bloemkool en 10 minuten voor een wat stevigere bloemkool. Je kunt ook de bloemkool snijden in roosjes. Houd dan een kooktijd van 7 tot 10 minuten aan. Tip: voeg een schepje suiker of een scheutje melk toe om de bloemkool wit te houden.

Zo kook je bloemkool

Een bloemkoolsteak? 

Dit is nog eens een geweldig vega-gerecht! Bekijk in de video hoe je dit gerecht maakt.

Bekijk hoe je een bloemkoolsteak maakt

Oorsprong: Hier komt de bloemkool van Jumbo vandaan

In het Noord-Hollandse Andijk wordt de bloemkool van Jumbo geteeld op het land van Bas Kok. Het land hier is perfect voor het planten van jonge bloemkoolplantjes. Bekijk hoe de bloemkool bij jouw Jumbowinkel komt: vers, voordelig en gezond.

Bekijk de oorsprongvideo van Jumbo bloemkool

Weetjes & tips

Witte bloemkool is wit omdat hij tijdens de groei afgedekt wordt met zijn bladeren. Er zijn ook groene, oranje en paarse varianten van de bloemkool. En ken je de geelgroene romanesco al? Die is wat milder en zoeter van smaak dan de normale bloemkool. Bij aankoop hoort bloemkool frisse, groene bladeren te hebben die goed vastzitten. Voor het stronksnijvlak geldt: hoe witter, hoe verser. Bloemkool is een van de meest gegeten groenten in Nederland en staat op plek 3. Behandel een bloemkool voorzichtig, want stootplekken veroorzaken bruinverkleuring. Dit gaat niet ten koste van de smaak, maar de vlekken kunnen wel veranderen in rotte plekken. Je kunt bloemkool koken, wokken, bakken, roosteren, snijden en blancheren. Zo bereid je bloemkool > Hoe kun je bloemkool bewaren? Dit doe je het beste in de koelkast of op een koele, donkere plaats. De kool is dan maximaal een week houdbaar. Bloemkool schoonmaken is heel eenvoudig. Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Leg de bloemkool omgekeerd 15 minuten in ruim water met zout. Zo verwijder je viezigheid. Vervolgens snijd je de bloemkool in roosjes.

Favoriete recept met bloemkool: bloemkoolschotel met zalm

Wat heb je nodig?
  • 500 g bloemkool
  • 1 snufje zout
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 500 g zalmfilet (vers of ontdooid uit diepvries)
  • 1 pakje mix voor bloemkool uit de oven
  • 300 ml water
  • 1 ei
  • 700 g aardappelschijfjes
  • 1 ovenschaal (inhoud 1,5 L)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Kook de bloemkoolroosjes 5 min. in water met zout. Giet ze af en laat goed uitlekken. Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie. Fruit de ui 1 min. Schep de bloemkool erdoor en bak 2 min. mee. Schep de zalmfilet erdoor en neem de pan van het vuur. Maak de mix aan met het water. Klop het ei erdoor, blijf kloppen tot er geen klontjes meer zijn. Schep het bloemkoolmengsel in de ovenschaal. Dek af met de aardappelschijfjes en schenk de saus erover. Bak de bloemkoolschotel in de voorverwarmde oven in 45 min. goudbruin en gaar.
Zo maak je bloemkoolschotel met zalm Meer bloemkoolschotel variaties >

Bloemkool bewaren: de beste tips

Bloemkool gekocht, maar nog niet meteen ermee aan de slag? Je kunt je bloemkool bewaren in de koelkast. Laat je het loof eraan, dan kun je de bloemkool wel 7 tot 10 dagen bewaren. Wil je gekookte bloemkool bewaren? Die bederft wat sneller: laat 'm niet langer dan 3 dagen in de koelkast liggen. Ook kun je verse bloemkool bewaren in de diepvries. Dan blijft 'ie 12 maanden goed. 

Meer groente inspiratie

Wil je variëren met andere soorten groente? We hebben nog veel meer recepten voor ieder moment van de dag. 

Aardappel Andijvie Artisjok Asperges Aspergerecepten Asperges koken Aubergine Avocado Bloemkool Bloemkool bereiden Bloemkoolrijst Bloemkoolpizza Boerenkool Boerenkool bereiden Boerenkool koken Bonen
Broccoli Broccolirijst Courgette Courgette spaghetti Erwten Gemakkelijke groenten Kidneybonen Kikkererwten Komkommer Knolselderij Little gem Oesterzwam Paddenstoelen Paprika Pastinaak
Pastinaak bakken Pastinaak koken Pastinaak uit de oven Pepers Pompoen Prei Rode kool Rode kool bereiden Salade Sla Sperziebonen Spinazie Spitskool Spruitjes Spruitjes met spekjes
Sugar snaps Tomaat Ui Wintergroente Witlof Witlof koken Witlof roerbakken Witlofschotel Witte kool Wortel Zoete aardappel Zuurkool Zuurkoolschotel

25 januari 2022 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 12 oktober 2022