Tips

Etiketten lezen

Waar moet je op letten op de verpakking van een product?

Datum: 4 oktober 2021
Auteur: Sabine van de Ketterij

Heb je dat ook wel eens: dat je in de supermarkt staat en een verpakking leest, maar niet precies weet waar je moet kijken? Wees gerust. Jumbo Foodcoach helpt je met het leren lezen van een verpakking van een product. Er staat namelijk veel nuttige informatie op die jou kan helpen richting een gezonde leefstijl. Als je de etiket maar goed leest.

Etiketten lezen: vijf handige tips

Voedingswaardetabel
In de voedingswaardetabel staat hoeveel energie en andere voedingsstoffen er in een product zitten. Wil je twee producten met elkaar vergelijken? Dan kun je dat het beste doen per 100g, omdat deze hoeveelheid altijd op de verpakking staat. Ook de optie ‘Wisselen’ in de Jumbo Foodcoach app kan je helpen. Scan het product en zie meteen hoe gezond het product is en of Jumbo gezondere alternatieven heeft.
Ingrediëntenlijst
Op de ingrediëntenlijst staat welke ingrediënten in het product zitten. Het ingrediënt dat bovenaan de lijst staat, is het ingrediënt dat het meeste voorkomt in het product. Jumbo Foodcoach adviseert je producten te eten met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst. Producten met een lange ingrediëntenlijst zijn vaak sterk bewerkt. 

Ook vind je op de ingrediëntenlijst de allergenen. Fabrikanten zijn verplicht om de allergenen duidelijk op de verpakking te vermelden. Vaak is het ingrediënt dat een allergeen bevat dikgedrukt.
Houdbaarheidsdatum
Het is belangrijk dat je weet hoe je een product het best kunt bewaren en tot wanneer je het kunt opeten. Producten die een houdbaarheidsdatum met ‘ten minste houdbaar tot’ hebben, kun je vaak ook nog wel een tijdje na de houdbaarheidsdatum opeten. Kijk, ruik en proef of een product nog goed is. Wanneer er op de verpakking staat  ‘te gebruiken tot’ kun je het product uiterlijk opeten tot de datum op de verpakking. Is het product over datum? Gooi het dan weg.
Voedingsclaims
Voedingsclaims zeggen iets positiefs over de samenstelling van een product. Een voorbeeld? De ‘light’ producten. Met ‘light’ wordt op de verpakking aangegeven dat een product 30 procent minder van een bepaalde stof bevat. Het verschilt per product welke voedingsstof dat is. Zo kan een product 30 procent minder suiker of calorieën bevatten.
Gezondheidsclaims
Je hebt het misschien weleens op een verpakking zien staan: ‘Vitamine C ondersteunt de afweer van je lichaam’. Dit is een voorbeeld van een gezondheidsclaim: een bewijs dat het product voordelig is voor je gezondheid. Gezondheidsclaims moeten onderbouwd zijn en mogen alleen op het product staan als het op de lijst van Europese goedgekeurde claims staat.  

Let op: op veel producten staat geen claim, terwijl ze hartstikke gezond zijn, zoals groenten en fruit. Ben je gezond en eet je gevarieerd volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum? Dan hebben voedingsmiddelen met een gezondheidsclaim niet of nauwelijks voordelen.

Download de Jumbo Foodcoach app

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder.

Meer weten over Jumbo Foodcoach?

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder. Laat je in de Jumbo Foodcoach app inspireren en verrassen door meer dan 1000 lekkere, gezonde, makkelijke en vegetarische recepten.

Download Jumbo Foodcoach Meer over Jumbo Foodcoach >

Blogs over gezonde voeding

Hoe maak je makkelijk een boodschappenlijstje? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

De manier waarop jij je huis inricht, kan van grote invloed zijn of je gezond of minder gezond eet. Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips. 

Lees verder >

Wil jij gezond én goedkoop eten? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wist je dat het aanbevolen wordt om minstens 250 gram groente per dag te eten? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >