Gezond én duurzaam eten

Handige tips om gezonde en duurzame keuzes te maken

Datum: 4 oktober 2021
Auteur: Elaine Gijsbertsen

Duurzaam eten is goed voor het klimaat, dierenwelzijn en je eigen gezondheid. Jumbo Foodcoach geeft je een aantal handige tips die je helpen richting een gezond én duurzaam eetpatroon. Je kunt het namelijk op meerdere manieren bereiken. Denk onder meer aan meer lokale producten en seizoensproducten en minder vlees.  

Gezond én duurzaam eten: vijf handige tips

Eet minder vlees
Een mals stukje vlees is heerlijk, maar ook heel belastend voor het milieu omdat het veel uitstoot van broeikasgassen oplevert. Dat geldt vooral voor rood vlees, zoals rund, varken, schaap en geit. Een hoge consumptie van bewerkt en rood vlees verhoogt de risico’s op ziekten als diabetes type 2, darmkanker, longkanker en een beroerte. Het advies is maximaal 500 gram vlees per week te eten. Ben je op zoek naar goede vleesvervangers? Probeer eens peulvruchten, zoals bonen, linzen of kikkererwten, ongezouten noten en ei.
Verspil minder voedsel
Bewaar jij je restjes eten? Vries je je eten weleens in? Maak jij een boodschappenlijstje als je boodschappen gaat doen? Of geef je producten die bijna over datum zijn weg aan je buren of vrienden? Het zijn een aantal kleine, maar heel simpele aanpassingen om voedselverspilling tegen te gaan. Hoe minder eten we verspillen, hoe beter voor het milieu. Zo wordt het eten niet voor niks geproduceerd.
Lokale producten en seizoensproducten
Wist je dat groente en fruit die in een bepaald seizoen worden geoogst, seizoensproducten worden genoemd? Dit zijn duurzame producten omdat ze vaak snel geoogst worden, waardoor ze minder het milieu belasten. Hetzelfde geldt voor lokale producten. Die hoeven niet of niet ver getransporteerd te worden. Dit zorgt voor minder uitstoot. Vaak kun je op het etiket van een product zien waar het vandaan komt.

Kun je dan alleen lokale producten en seizoensproducten nuttigen als je duurzaam wil eten? Er zijn ook groente en fruit die het hele jaar door geoogst of bewaard worden en altijd een duurzame keuze zijn. Denk aan broccoli, bietjes, rode kool, ui, wortels, appels en peren.

Eet zuivel met mate
Voor een goede gezondheid is het advies om elke dag 300 tot 450 ml zuivel te nemen. Denk aan melk, yoghurt of magere kwark. Ook is 40 gram kaas per dag goed voor je. Dit staat gelijk aan ongeveer één voorgesneden plak. Meer zuivel en kaas per dag is niet nodig en heeft een negatieve impact op het milieu. 

Drink of eet je meer zuivel of kaas? Kies dan andere producten als alternatief. Ga bij zuivel voor plantaardige dranken met toegevoegde eiwit en vitamine B12. Of vervang op je boterham de kaas voor 100 procent pindakaas of zelfgemaakte hummus. Zo eet je duurzaam en gevarieerd én krijg je meerdere voedingsstoffen binnen.

Keurmerken
Wil jij bewust eten en drinken? Kies dan voor producten met een duurzaamheidskeurmerk. Deze keurmerken scoren het hoogst op het gebied van controle, transparantie en milieu, dierenwelzijn of mens en werk. Denk aan Biologisch en Beter Leven voor vlees en eieren, en MSC of ASC voor vis. Zin in duurzame koffie of thee? Kies Fairtrade, UTZ en Rainforest Alliance.

Download de Jumbo Foodcoach app

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder.

Meer weten over Jumbo Foodcoach?

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder. Laat je in de Jumbo Foodcoach app inspireren en verrassen door meer dan 1000 lekkere, gezonde, makkelijke en vegetarische recepten.

Download Jumbo Foodcoach Meer over Jumbo Foodcoach >

Blogs over gezonde voeding

Wil jij graag gezond eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je het lastig om het vol te houden? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil je gezond eten? Dan is het niet alleen belangrijk welke groente je kiest, maar ook hoe je die bereidt.

Lees verder >

Hoe maak je makkelijk een boodschappenlijstje? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >