Gezond eten met kinderen

Maak gezond eten makkelijk en beschikbaar

Datum: 26 augustus 2021
Auteur: Anniek Jonker

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor gezonde voeding. Wanneer kinderen van jongs af aan gezonde eetgewoonten aanleren, helpt dat bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. Drie hoofdmaaltijden met onder meer groenten, fruit, brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten vormen de basis voor een gezond eetpatroon. Ook hebben kinderen vlees, vis, zuivel en ei nodig om goed te kunnen groeien.

Maar kinderen hebben tussendoor toch ook wel eens trek in iets lekkers? Zeker, dat hoort erbij. Geef kinderen maximaal vier keer per dag een tussendoortje. Let op dat het niet elke keer snoep, frisdrank of een koek is, ook al vinden kinderen al die zoete smaken vaak het lekkerst. Hierin zit veel energie, maar weinig gezonde voedingsstoffen.

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om kinderen op een leuke en makkelijke manier gezond te laten eten. Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Kinderen & gezond eten: vijf handige tips

Geef het goede voorbeeld
Kinderen leren door te kijken en na te doen. Ook als het gaat om gezond eten. Wanneer je groenten neemt bij je maaltijd, regelmatig een stuk fruit eet en kwark in plaats van energiedrank pakt na het sporten, zal het kind jouw voorbeeld volgen. Zo werk je op een leuke en eenvoudige manier samen naar een gezond eetpatroon.
Duidelijke regels en afspraken
Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en structuur. Ook op het gebied van eten en drinken. Het kan dus helpen om met het gezin regels te maken over snoepen en vaste eetmomenten op een dag. Let op: houd het wel simpel. Spreek bijvoorbeeld af dat het kind minstens één hap moet proberen van alle producten die op hun bord liggen. Vergeet ook niet om complimenten te geven als ze zich aan de afspraken houden.
Laat kinderen proeven
Wist je dat een kind tien tot vijftien keer iets moet proeven voordat hij gewend is aan een nieuwe smaak? Daarom is het belangrijk een kind vaak te laten proeven. Je hoeft het product ook niet elke keer op dezelfde manier te bereiden. Wissel het af: rauw, gekookt, gewokt, in een salade of soep. Denk aan uitdelen van complimenten als je kind iets nieuws probeert.
Ga samen aan de slag
Laat je kind de groenten snijden of gezonde producten uit de schappen van de supermarkt pakken. Ga samen de moestuin in om aardbeien te plukken of laat ze koken als ze wat ouder zijn. Je kunt je kind op allerlei manieren in aanraking laten komen met gezonde voeding. En vertel ze ook vooral waarom gezond eten belangrijk is. Des te beter onthouden ze het.
Maak gezond eten makkelijk en beschikbaar
Heb je er wel eens aan gedacht om de fruitschaal op een plek te zetten waar die goed zichtbaar is? En gesneden fruit en snackgroenten in de koelkast te leggen of mee naar school te geven? Wanneer je gezond eten makkelijk en beschikbaar maakt, is de kans groter dat kinderen het opeten.

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Meer weten over Jumbo Foodcoach?

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder. Laat je in de Jumbo Foodcoach app inspireren en verrassen door meer dan 1000 lekkere, gezonde, makkelijke en vegetarische recepten.

Download Jumbo Foodcoach Meer over Jumbo Foodcoach >

Blogs over gezonde voeding

Wist je dat je dagelijks honderden keuzes maakt over voeding? Veel van deze keuzes maak je onbewust. Toch kun je ook deze keuzes beïnvloeden.

Lees verder >

Gezond eten is leuk. Maar hoe houd je het vol? Met deze tips van Jumbo Foodcoach gaat het jou lukken.

Lees verder >

De manier waarop jij je huis inricht, kan van grote invloed zijn of je gezond of minder gezond eet. Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips. 

Lees verder >

Wil jij makkelijk én gezond eten op drukke dagen? Jumbo Foodcoach geeft je handige tips.

Lees verder >