Hoe houd je gezond eten vol?

Vijf handige tips om een gezond eetpatroon vol te houden

Datum: 4 oktober 2021
Auteur: Roel Hermans

Als je eenmaal bent begonnen met gezond eten, is het de kunst om je gezonde voedingspatroon vol te houden. De kans dat het lukt, is groter wanneer je jezelf realistische doelen stelt die je in kleine stappen kunt behalen. Zorg ervoor dat je doelen stelt die bij je passen en haalbaar zijn. Des te gemotiveerder ben je om ermee aan de slag te gaan. Benieuwd of dit ook voor jou werkt? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Hoe houd je gezond eten vol? Vijf handige tips

Kies een positief doel
Wil jij je gezonde eetpatroon zo lang mogelijk volhouden? Stel dan positieve doelen voor jezelf. Het is beter om tegen jezelf te zeggen ‘Ik eet twee stuks fruit per dag’, in plaats van ‘ik ga niet meer snoepen’. Hoe concretere doelen je stelt, hoe duidelijker het wordt welk gedrag je moet vertonen om je doelen te bereiken.
Word bewust van je eigen gedrag
Denk jij er altijd over na of iets goed voor je is wanneer je iets eet of drinkt? Doe je dit niet, dan kan het je voornemen om een gezond eetpatroon vol te houden in de weg staan. Leg je eetgedrag daarom eens onder een vergrootglas en ontdek wanneer jij in de verleiding komt en hoe je met deze verleidingen zou kunnen omgaan.
Wees realistisch
Zorg ervoor dat je jezelf niet voor de gek houdt richting een langdurig gezond eetpatroon. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en daar stap voor stap naartoe te werken. At je tot voor kort nooit fruit? Dan is het een heel grote stap om ineens twee stuks fruit per dag te pakken. Begin eens met een half stuk per dag en bouw dit later uit naar één stuk per dag. Ook dan ben je al goed bezig!
Gun jezelf de tijd
Wees je ervan bewust dat je je eetpatroon niet van de ene op de andere dag verandert. Soms heb je er dagen tussen zitten dat het je niet lukt om je aan je voornemens te houden. Dat is niet erg en kan juist leerzaam zijn. Waarom lukte het niet en wat kun je eraan doen om het de volgende keer wel te laten lukken? Geniet van de kleine successen die je boekt. En onthoud: hoe vaker iets lukt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt.
Doe het samen
Wist je dat mensen die samen aan de slag gaan met een voornemen minder kans hebben om terug te vallen dan mensen die het in hun eentje doen? Zoek dus een maatje in je omgeving die samen met jou gezonder wil gaan eten óf een luisterend oor wil bieden op momenten waarop jij het moeilijk hebt. 

Download de Jumbo Foodcoach app

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder.

Meer weten over Jumbo Foodcoach?

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder. Laat je in de Jumbo Foodcoach app inspireren en verrassen door meer dan 1000 lekkere, gezonde, makkelijke en vegetarische recepten.

Download Jumbo Foodcoach Meer over Jumbo Foodcoach >

Blogs over gezonde voeding

Wil jij gezond én goedkoop eten? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij makkelijk én gezond eten op drukke dagen? Jumbo Foodcoach geeft je handige tips.

Lees verder >

Alles over eetroutines en gezonde tussendoortjes. Jumbo Foodcoach geeft je handige tips.

Lees verder >

De manier waarop jij je huis inricht, kan van grote invloed zijn of je gezond of minder gezond eet. Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips. 

Lees verder >