Een gezond huis  

Vijf handige tips om je huis gezond in te richten

Datum: 4 oktober 2021
Auteur: Sabine van de Ketterij

Staat er bij jou thuis een pot met snoep of fruitschaal op het aanrecht? De manier waarop jij je huis inricht, kan van grote invloed zijn of je gezond of minder gezond eet. Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips om je woning makkelijk en snel gezond in te richten.  

Een gezond huis: vijf handige tips

Klein maar fijn
Wist je dat grote porties en grote verpakkingen ervoor kunnen zorgen dat je meer eet dan je jezelf had voorgenomen? Dit kan oplopen tot wel 30 procent. Dat is niet zo erg als het om fruit of groente gaat. Maar met snoep, frisdrank en snacks is het niet zo handig als je gezond wilt eten. Vermijd extra grote XL-verpakkingen en kies bewust voor de kleinere variant. Het kan je helpen om bewuster om te gaan met verleidingen.
Gezond in het zicht
Het advies is om per dag minimaal twee stuks fruit en 250 gram groente te eten. Je kan het jezelf makkelijk maken door het fruit en de groente in het zicht te leggen. De fruitschaal op het aanrecht of de eettafel. De groente die je makkelijk en snel kunt eten op een zichtbare plek in de (koel)kast. Zo herinner je jezelf vaker aan gezonde voeding.
Ongezond uit het zicht
Valt je oog meteen op een pot snoep als je de keuken in loopt? Of ligt er een zak chips in het zicht als je de kast opentrekt? Dan maak jij het jezelf niet erg makkelijk. Leg rollen koek, snoep en chips uit het zicht. Dan kom je niet elke keer in de verleiding als je de keuken in loopt of kast opentrekt.
De grootte van je servies
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar de grootte van je servies kan invloed hebben op hoeveel je eet en drinkt. Je eet meer van grote borden en drinkt meer uit grote glazen. Omgekeerd werkt het ook zo: je schept minder op op een klein bord en drinkt minder uit een kleiner glas. Zo voorkom je heel eenvoudig dat je onbewust extra calorieën binnenkrijgt.
Voorraadpotten
Voorraadpotten en -bakjes zijn handig om eten in te bewaren. Helemaal als ze doorzichtig zijn; dan kan je meteen zien wat erin zit. Maar wist je ook dat je sneller geneigd bent om het te eten als je kan zien wat erin zit? Ideaal dus voor (gesneden) fruit en groente. Minder geschikt voor snoep en ongezonde snacks. Deze kan je beter bewaren in een niet-doorzichtige voorraadpot of bakje.

Download de Jumbo Foodcoach app

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder.

Meer weten over Jumbo Foodcoach?

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder. Laat je in de Jumbo Foodcoach app inspireren en verrassen door meer dan 1000 lekkere, gezonde, makkelijke en vegetarische recepten.

Download Jumbo Foodcoach Meer over Jumbo Foodcoach >

Blogs over gezonde voeding

Wist je dat je dagelijks honderden keuzes maakt over voeding? Veel van deze keuzes maak je onbewust. Toch kun je ook deze keuzes beïnvloeden.

Lees verder >

Wil jij makkelijk én gezond eten op drukke dagen? Jumbo Foodcoach geeft je handige tips.

 

Lees verder >

Alles over eetroutines en gezonde tussendoortjes. Jumbo Foodcoach geeft je handige tips.

Lees verder >

Wist je dat het aanbevolen wordt om minstens 250 gram groente per dag te eten? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >