Stomen, bakken of koken: groente gezond bereiden

Vijf handige tips om zoveel mogelijk vitaminen te behouden

Datum: 4 oktober 2021
Auteur: Jasmijn Mencke

Wil je gezond eten? Dan is het niet alleen belangrijk welke groente je kiest, maar ook hoe je die bereidt. De manier waarop je eten klaarmaakt, kan van grote invloed zijn op hoe gezond je maaltijd is. Met deze vijf handige tips zorg je ervoor dat vitaminen behouden blijven en kook je nog lekkerder en gezonder!

Groente gezond bereiden: vijf handige tips 

Rauw of bereiden
Tijdens het koken van groente kunnen vitaminen en mineralen verloren gaan. Aan de andere kant zorgt het verhitten van groente er ook voor dat sommige voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. Zo verklein je de kans op voedselinfectie, doordat schadelijke bacteriën geen kans krijgen. Het is verstandig om rauwe en verhitte groente af te wisselen.
Gezond én lekker 
Gezond eten moet vooral leuk en lekker zijn. Door groente te bereiden, worden ze vaak lekkerder. En misschien is dat wel het allerbelangrijkste!
Gezond koken
Ga je groente koken? Doe dit dan in een klein laagje water en zo kort mogelijk. Zo gaan er zo min mogelijk vitaminen verloren. Ook blijven er meer vitaminen behouden als je het water eerst kookt in de waterkoker en bevroren groente niet ontdooit van te voren.
Goudbruin is gezond
Kies je ervoor om je groente te bakken? Dan kun je het beste vloeibare vetten zoals plantaardige oliën en bak- en braadproducten uit een fles gebruiken. Extra vierge olijfolie en halvarine zijn minder geschikt. Bij het verhitten van vierge olijfolie kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Bij halvarine is water toegevoegd om het magerder te maken. Het water gaat spetteren bij verhitting en verdampt.
Varieer
Naast koken en bakken zijn stomen, roerbakken en braden ook gezonde manieren om je groente te bereiden. Varieer zoveel mogelijk tussen de verschillende bereidingstechnieken. Zo pik je de voordelen van alle bereidingsmethoden mee en kook je gevarieerd, gezond en lekker!

Download de Jumbo Foodcoach app

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder.

Meer weten over Jumbo Foodcoach?

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder. Laat je in de Jumbo Foodcoach app inspireren en verrassen door meer dan 1000 lekkere, gezonde, makkelijke en vegetarische recepten.

Download Jumbo Foodcoach Meer over Jumbo Foodcoach >

Blogs over gezonde voeding

Wil jij gezond én goedkoop eten? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je het lastig om het vol te houden? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij weten waar je op moet letten bij het lezen van een etiket? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >