Hoe eet ik meer vezels?

Zo eet je genoeg vezels voor een gezond eetpatroon

Datum: 26-01-2021
Auteur: Eilish Hazelaar

Vezels zijn belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan je gezondheid. Ze zorgen voor een goede werking van je darmen en goede stoelgang. Ook zorgen vezels ervoor dat je minder snel weer honger krijgt. Maar wat zijn producten met veel vezels?

Producten en voeding met veel vezels: vijf handige tips

    Wisselen

Wist je dat volkorenproducten producten met veel vezels zijn? Vervang je graanproducten zoals spaghetti, penne, couscous, brood en rijst door de volkorenvariant. Bij de geraffineerde (witte)  graanproducten zijn een groot gedeelte van de vezels verwijderd. Bij volkorenproducten gebeurt dat niet.

    Eet minimaal 250 groente per dag 

Groente zijn producten met veel vezels. Deze zorgen ervoor dat je lichaam normaal kan functioneren. We raden je aan dagelijks voldoende groente te eten. In de recepten van Jumbo Foodcoach zit al minimaal 150 groente. Dat is een mooie eerste stap.

    Vezels in fruit 

Wist je dat er veel vezels in fruit zitten? Jumbo Foodcoach adviseert je dagelijks minimaal 200 gram fruit te eten. Dat zijn gemiddeld twee stuks fruit per dag, al kan dat verschillen. Voor mandarijnen geldt: twee stuks per dag is ongeveer 100 gram. En tien druiven zijn samen ook 100 gram. 

    Kies voor peulvruchten

Peulvruchten zijn een van de producten waar veel vezels in zitten. Niet voor niks wordt het aanbevolen om wekelijks een portie peulvruchten op het menu te zetten. Benieuwd welke peulvruchten je kunt pakken? Alle soorten zijn goed, zoals linzen, kikkererwten, zwarte bonen, kidneybonen en bruine bonen. Zo kun je lekker blijven variëren en heb je voeding met veel vezels.

    Een dagelijks handje noten 

Noten zijn ook producten met veel vezels. Dagelijks een handje noten is hartstikke goed voor je. Let op: kies voor de ongezouten noten, dan maak je echt een goede keuze. Noten zijn een heerlijk tussendoortje of doe ze door je salade. Zo heb je voeding met veel vezels. 

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Waar zitten veel vezels in?

Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Er zijn veel verschillende soorten vezels met elk hun goede eigenschappen. Daarom is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te halen. Voeding met veel vezels draagt bij aan een soepele spijsvertering. Het verlaagt onder meer de kans op verstopping of diarree. Ook zorgen vezels ervoor dat je minder snel honger krijgt.   

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de vernieuwde Jumbo Foodoach app maak je jouw favorieten familiegerechten nét een tikkie gezonder. Wissel je favoriete producten om voor producten die passen in de Schijf van Vijf (Gouden Wissels) of producten die een stapje in de goede richting zijn (Goede Wissels). Ontdek welke wissels bij jou passen. Geen inspiratie? Geen probleem! Je kunt kiezen uit één van de 1.000 familierecepten.

Download de Jumbo Foodcoach app Een tikkie gezonder? Dat doe je zo! >

Wil jij gezond én goedkoop eten? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij makkelijk én gezond eten op drukke dagen? Jumbo Foodcoach geeft je handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je het lastig om het vol te houden? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >