Hoe eet ik minder suiker?

Een gezond eetpatroon begint bij een goede balans van voedingsstoffen

Datum: 26-01-2021
Auteur: Eilish Hazelaar

Ben je jong of oud, klein of groot? Voor iedereen geldt: het is goed om niet te veel producten met (toegevoegde) suiker te eten. Voorbeelden van producten met (toegevoegde) suiker zijn sauzen, koek, snoep en gebak. Ze bevatten veel calorieën, maar weinig voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Maar hoe zorg je ervoor dat je minder suiker eet?

Lekker eten met minder suiker: vijf handige tips

Wisselen

Met ‘Wisselen’ van Jumbo Foodcoach wissel je eenvoudig je producten tegen een gezonder alternatief. Zo houden we ook rekening met de hoeveelheid totaal suiker of toegevoegde suiker. Bij een Gouden Wissel blijft je suikerinname altijd binnen de richtlijnen. Bij een Goede Wissel kan het zijn dat er minder suiker in het product zit, maar het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld minder zout in zit. 

Bewuste tussendoortjes

Een tussendoortje, zoals een koek, chocolade of cake, geeft je vaak nieuwe energie. Dat komt omdat er veel toegevoegde suiker in zit, maar weinig voedingsstoffen. Daardoor heb je maar voor een korte tijd een vol gevoel. Wissel je standaard tussendoortje in en kies eens voor een handje ongezouten noten, geroosterde kikkererwten, fruit of snackgroente. Of kijk in de Jumbo Foodcoach app bij ‘Samen bakken met…’-recepten. Deze kun je als tussendoortje nuttigen en bevatten minder toegevoegde suiker.

Neem een glas water in plaats van cola

Wist je dat frisdranken en sappen veel toegevoegde suiker bevatten? Ze worden niet voor niks suikerhoudende dranken genoemd. Als je wat wilt drinken, kies dan zoveel mogelijk voor water, koffie of thee zonder suiker. Wil je toch af en toe een glas frisdrank? Ga dan voor de light- of zerovariant. Deze bevatten veel minder suiker dan het originele product.

Minder kant- en klaarmaaltijden en -producten

Heb je haast of geen zin om zelf te koken? Dan kan een kant- en klaarmaaltijd of -product handig zijn. Maar onthoud dat deze maaltijden en producten veel suiker bevatten. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het bedenken en maken van je maaltijden? Bekijk de recepttips van Jumbo Foodcoach om zelf sauzen te maken of krijg tips hoe je op drukke dagen een zelfgemaakte maaltijd op tafel zet.

Etiket lezen

Wil jij weten hoeveel suikers er in een product zitten of zijn toegevoegd? In de voedingswaardetabel op het etiket staat bij koolhydraten altijd ‘waarvan suikers’. Dit is de totale hoeveelheid suiker in het product, dus die van nature aanwezig is en de suiker die is toegevoegd aan het product.

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de vernieuwde Jumbo Foodoach app maak je jouw favorieten familiegerechten nét een tikkie gezonder. Wissel je favoriete producten om voor producten die passen in de Schijf van Vijf (Gouden Wissels) of producten die een stapje in de goede richting zijn (Goede Wissels). Ontdek welke wissels bij jou passen. Geen inspiratie? Geen probleem! Je kunt kiezen uit één van de 1.000 familierecepten.

Download de Jumbo Foodcoach app Een tikkie gezonder? Dat doe je zo! >

Wil jij gezond én goedkoop eten? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij makkelijk én gezond eten op drukke dagen? Jumbo Foodcoach geeft je handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je het lastig om het vol te houden? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >