Hoe eet ik minder zout?

5 tips om je zoutinname laag te houden

Datum: 03-02-2022
Auteur: Eilish Hazelaar

Wist je dat je zout nodig hebt om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen? Maximaal 6 gram per dag wordt aanbevolen. Maar de meeste mensen eten te veel zout. En te veel zout is niet goed voor je lichaam: het verhoogt de kans op een hoge bloeddruk. Jumbo Foodcoach geeft je tips hoe je minder zout kunt eten.  

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Hoe eet ik minder zout: 5 handige tips

Wisselen

Met ‘Wisselen’ van Jumbo Foodcoach wissel je eenvoudig je producten tegen een gezonder alternatief. Zo houden we ook rekening met de hoeveelheid zout of toegevoegd zout. Bij Gouden Wissel blijft je zoutinname altijd binnen de richtlijnen. Bij een Goede Wissel kan het zijn dat er minder zout in het product zit, maar het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld minder suiker in zit. 

Geen verschil in zout

Er zijn verschillende soorten zout: keukenzout, zeezout, Keltisch zout, Himalaya zout. Je lichaam maakt geen onderscheid in de verschillende soorten zout. In alle soorten zout zit ongeveer evenveel natrium, het stofje dat ervoor zorgt dat je bloeddruk mogelijk verhoogd. Wil je je zoutinname beperken? Dan kun je het beste geen enkele vorm van zout toevoegen.

Gebruik kruiden

Kruiden zijn een goed alternatief. Ze geven je eten smaak en bevatten geen zout. Let op: bij de kruidenmixen is wel vaak zout toegevoegd. Probeer daarom je maaltijden zoveel mogelijk zelf te kruiden. In onze blog ‘Alternatieven voor zout' laten we zien hoe je eenvoudig je eigen kruidenmix zonder zout maakt.

Minder kant- en klaarmaaltijden en -producten

Kant- en klaarmaaltijden en -producten zijn handig als je haast of geen zin hebt om te koken. Maar onthoud dat deze maaltijden en producten veel zout bevatten. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het bereiden van handige maaltijden? Jumbo Foodcoach geeft je de beste tips hoe je op drukke dagen een zelfgemaakte maaltijd snel en makkelijk op tafel zet.

Etiket lezen

Wil jij weten hoeveel zout er in een product zit? Lees de voedingswaardetabel op het etiket. Let op: het cijfer op het etiket is de totale hoeveelheid zout in het product, dus dat van nature aanwezig is en het zout dat is toegevoegd. Meer weten over hoe je eenvoudig een etiket leest? Kom erachter in onze blog ‘Hoe lees je een etiket?’  

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de vernieuwde Jumbo Foodoach app maak je jouw favorieten familiegerechten nét een tikkie gezonder. Wissel je favoriete producten om voor producten die passen in de Schijf van Vijf (Gouden Wissels) of producten die een stapje in de goede richting zijn (Goede Wissels). Ontdek welke wissels bij jou passen. Geen inspiratie? Geen probleem! Je kunt kiezen uit één van de 1.000 familierecepten.

Download de Jumbo Foodcoach app Een tikkie gezonder? Dat doe je zo! >

Wil jij gezond én goedkoop eten? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij makkelijk én gezond eten op drukke dagen? Jumbo Foodcoach geeft je handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je het lastig om het vol te houden? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >