Dagelijkse portie groente

Handige tips hoe jij je vitaminebommetjes binnenkrijgt

Datum: 4 oktober 2021
Auteur: Jasmijn Mencke

Wist je dat het aanbevolen wordt om minstens 250 gram groente per dag te eten? Helaas lukt het veel mensen niet om te beginnen met gezond eten en die gewenste dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen. Zonde, want groente zijn zo gezond én heel lekker! Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips om meer groente te eten.

Voldoende groente: vijf handige tips

Verspreid je groente over meerdere maaltijden
Wanneer je alleen groente bij je avondmaaltijd eet, is het lastig om elke dag voldoende groente binnen te krijgen. Voeg tijdens je lunch bijvoorbeeld tomaatjes of komkommer toe aan je cracker of boterham. Of snack met groente. Reepjes paprika, komkommer en wortel zijn ideaal als tussendoortje. Onthoud: alle kleine beetje helpen.
Neem verschillende soorten groente en varieer
Veel mensen vinden het lekker om van alles een beetje te proeven. Als een gerecht meerdere smaken bevat, is de kans groter dat je meer eet. Dat geldt ook voor de verschillende soorten groente die je toevoegt in een gerecht. Hoe meer je die in je maaltijd verwerkt, hoe groter de kans dat je meer eet. Bovendien krijg je ook nog eens alle voedingsstoffen binnen.   
Bereid groente op verschillende manieren
Durf te experimenteren met het bereiden van groente en verras jezelf. Je kan groente namelijk op verschillende manieren klaarmaken. Denk aan stomen, wokken, (roer)bakken en bereiden in de oven. Als je groente steeds op een andere manier bereidt, blijft eten leuk en lekker. Ook heeft de bereiding veel invloed op de smaak van het product. Een gekookte wortel is een stuk zoeter dan een rauwe wortel. Ontdek zelf jouw favoriete bereidingswijzen en recepten
Vul je maaltijd aan met een salade
Heb jij een lievelingsmaaltijd die weinig of geen groente bevat? Geen paniek. Vul je maaltijd aan met een lekkere salade. Zo krijg je je benodigde vitaminen binnen en kun je toch genieten van je favoriete recept.
Verstop groente in je maaltijd
Houd je niet van de smaak of structuur van groente? Verstop ze in je maaltijd. Verwerk de gepureerde groente in je soep, doe een gepureerde biet door je pannenkoekenbeslag of een courgette in je zelfgemaakte pizzabodem of lasagne. Je zal merken dat je de groente bijna niet meer proeft. Tip: Het is ook ideaal voor kinderen die groente niet altijd even lekker vinden.

Waarom zijn groente zo belangrijk?

Groenten zijn gezond, dat klopt. Maar waarom eigenlijk? Groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen. Het verlaagt de kans op bijvoorbeeld hartziekte, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. 

Maar het is niet zo dat in elk stuk groente dezelfde hoeveelheid en soort voedingsstoffen zitten. Zo bevat een wortel andere voedingsstoffen dan broccoli. Het is daarom belangrijk om te variëren met groente, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast bevatten groente vezels die een positief effect hebben op je stoelgang én vormen ze de voedingsbodem voor de goede bacteriën in je darmen.

Tip: vind je groente nou zo lekker? Dan mag je gerust wat extra pakken. Groente bevatten bijna geen energie, waardoor je er niet dikker van wordt als je een handje extra neemt.

Download de Jumbo Foodcoach app

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder.

Meer weten over Jumbo Foodcoach?

Wil jij in kleine stapjes naar een gezonder eetpatroon? Met support van Jumbo Foodcoach maak je jouw favoriete familiegerechten een tikkie gezonder. Laat je in de Jumbo Foodcoach app inspireren en verrassen door meer dan 1000 lekkere, gezonde, makkelijke en vegetarische recepten.

Download Jumbo Foodcoach Meer over Jumbo Foodcoach >

Blogs over gezonde voeding

Wil jij gezond én goedkoop eten? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil je gezond eten? Dan is het niet alleen belangrijk welke groente je kiest, maar ook hoe je die bereidt.

Lees verder >

Duurzaam eten is goed voor het klimaat, dierenwelzijn en je eigen gezondheid. Jumbo Foodcoach geeft je een aantal handige tips.

Lees verder >

Hoe maak je makkelijk een boodschappenlijstje? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >