Waarom zijn vezels belangrijk?

Een gezond eetpatroon begint bij weten waarom je iets nodig hebt

Datum: 28-01-2022
Auteur: Eilish Hazelaar

Waarom heb je vezels nodig? Vezels zijn goed voor je lichaam. Ze hebben meerdere gezondheidsvoordelen. Ben jij benieuwd welke dat zijn? 

Vijf redenen waarom vezels belangrijk zijn

Goede spijsvertering
Vezels dragen bij aan een soepele spijsvertering. Door voldoende vezelrijke voeding te eten verklein je de kans op verstopping of diarree. Dat zit zo: in de darmen werken de vezels als een spons. Ze nemen water op waardoor je ontlasting een goede substantie krijgt. Ook geven vezels volume aan ontlasting en zorgen ze ervoor dat de darmen in beweging blijven. 
Blijf op gezond gewicht
Het eten van voldoende vezels draagt bij om makkelijk op gezond gewicht te blijven. Een mogelijke oorzaak is de hoge verzadigingswaarde van voedingsvezels. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. De vezels worden langzaam opgenomen door het lichaam en zorgen lange tijd voor een vol gevoel.
Kleinere kans op ziektes
Wist je dat voldoende vezels de kans op allerlei ziekten verkleinen? Voldoende vezels verminderen de kans op diabetes type 2. Daarnaast kunnen vezels helpen darmkanker te voorkomen. Ook werken vezels cholesterolverlagend, wat het risico op hart- en vaatziekten vermindert.  
Voeding voor de goede bacteriën
Vezels kunnen niet verteerd worden door de dunne darm. Daardoor komen ze onverteerd in de dikke darm terecht. Een gedeelte van de vezels wordt in de dikke darm afgebroken. Deze vezels dienen als voeding voor de goede bacteriën in onze darm.
30 tot 40 gram vezels per dag
In Nederland eten we gemiddeld 15 tot 23 gram vezels. Wil jij de gezondheidsvoordelen van de vezels ervaren? Dan raden we je 30 tot 40 gram vezels per dag aan. Eet dus gerust wat extra groente, fruit, peulvruchten, noten of volkorengranen.

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Stapje voor stapje naar voldoende  vezels

Is je lichaam niet gewend om voldoende vezels binnen te krijgen? Dan kan het zijn dat je last krijgt van je darmen zodra je meer vezelrijke producten gaat eten. Dat kan geen kwaad, maar is niet prettig. Bouw de hoeveelheid vezels daarom rustig op. Kies bij het diner bijvoorbeeld voor volkorenproducten. Geen last van je darmen? Dan kun je ervoor kiezen om de volgende keer bij je lunch ook meer groente te pakken. Zo maak je kleine stapjes richting een gezonder eetpatroon en is de kans dat je het volhoudt op lange termijn groter. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende drinkt. Om optimaal te functioneren hebben je vezels veel vocht nodig. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, kunnen vezels ook klachten geven.

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de vernieuwde Jumbo Foodoach app maak je jouw favorieten familiegerechten nét een tikkie gezonder. Wissel je favoriete producten om voor producten die passen in de Schijf van Vijf (Gouden Wissels) of producten die een stapje in de goede richting zijn (Goede Wissels). Ontdek welke wissels bij jou passen. Geen inspiratie? Geen probleem! Je kunt kiezen uit één van de 1.000 familierecepten.

Download de Jumbo Foodcoach app Een tikkie gezonder? Dat doe je zo! >

Wil jij gezond én goedkoop eten? Jumbo Foodcoach geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >

Wil jij makkelijk én gezond eten op drukke dagen? Jumbo Foodcoach geeft je handige tips.

Lees verder >

Wil jij graag gezond eten, maar weet je het lastig om het vol te houden? Jumbo Foodcoach helpt je en geeft je vijf handige tips.

Lees verder >