Hoeveel koolhydraten per dag voor fitness?

Jumbo Foodcoach helpt je jouw doelen te bereiken

Datum: 11 mei 2021
Door: Jumbo Foodcoach

Koolhydraten zijn de brandstof voor elke sporter. Alleen verschilt het per sport hoeveel koolhydraten je nodig hebt. Als fitnesser heb je bijvoorbeeld minder koolhydraten nodig dan een duursporter. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Koolhydraten voor fitnessers: uitleg in vijf stappen

Koolhydraten zorgen er niet alleen voor dat je als fitnesser optimaal kunt presteren. Ze zijn ook belangrijk voor je herstel. Jumbo Foodcoach berekent onder meer je koolhydraatbehoefte en schotelt je heerlijke maaltijden voor.

Brandstof voor de spieren
Koolhydraten dienen als de snelle brandstof voor je spieren. Zo kunnen je spieren de kracht leveren die jij nodig hebt om bijvoorbeeld gewichten te tillen.
Opslag in lever en spieren
Wanneer jij je intensief inspant, doet je lichaam een beroep op je koolhydraten. Deze worden beperkt opgeslagen in je spieren en lever. Jumbo Foodcoach zorgt ervoor dat je koolhydraatvoorraden goed gevuld zijn, zodat je voldoende energie hebt om aan een stuk door ongeveer anderhalf uur intensief te sporten.
Fitness versus duursport 
Net als elke sporter heb je als fitnesser koolhydraten nodig voor de energie die het kost om je spieren te trainen. Maar in tegenstelling tot een duursporter, zoals een wielrenner of hardloper, is de kans klein dat jouw koolhydraatvoorraad tijdens de training helemaal leeg raakt. De koolhydraatbehoefte van fitnessers ligt daarom lager dan die van duursporters.
Koolhydraten voor herstel
Hoeveel koolhydraten heb je per dag als fitnesser nodig? Dat verschilt per persoon. Maar besef dat de koolhydraten er niet alleen voor zorgen dat je optimaal kunt presteren. Ze zijn ook belangrijk voor je herstel. Zo verklein je de kans op blessures en houd jij je weerstand op peil.
Nooit meer te weinig koolhydraten
Twijfel jij ook weleens of je wel voldoende eiwitten per dag binnenkrijgt? Of hoeveel koolhydraten je per dag als fitnesser moet nemen? Met Jumbo Foodcoach hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. De app rekent onder meer je koolhydraatbehoefte uit en schotelt je een heleboel maaltijden voor die passen bij jouw voedingsplan. Zo kun jij je richten op je training.

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Kan ik als fitnesser ook de hongerklop krijgen?

Pijnlijke spieren, duizeligheid, een waas voor je ogen en vermoeid gevoel. Het zijn de verschijnselen van hongerklop: het moment waarop je volledig door je koolhydraatvoorraad heen bent. Het is een bekend fenomeen bij duursporten, zoals hardlopen en wielrennen. Je lichaam schakelt dan over op de vetverbranding.  

Bij fitnessers is de hongerklop een minder groot probleem, omdat deze vaak pas voorkomt na anderhalf uur intensief sporten. Al kun je na een langdurige spinningtraining op een gegeven moment door je koolhydraatvoorraden heen zijn. Jumbo Foodcoach helpt je je koolhydraatvoorraden op peil te houden.

 

Hardlopen en voeding

Samen met Hardlopen.nl hebben wij voor jou 7 stappen geformuleerd die je helpen je eetroutine te optimaliseren. Kleine praktische stappen die een groot verschil maken. Kijk op Hardlopen.nl voor meer inspiratie en fijne hardloopkilometers.

Bekijk het stappenplan op Hardlopen.nl

Jumbo Foodcoach voor de fanatieke sporter

Is een gezondere leefstijl jouw doel? Jumbo Foodcoach geeft je een persoonlijk weekmenu om beter te sporten. En dat met lekkere, gevarieerde en makkelijke recepten. De app is beschikbaar voor sporten zoals fitnessers, wielrenners, hockeyers en hardlopers. 

Ontdek Jumbo Foodcoach

Meer recepten met koolhydraten

Wil je jouw sportprestaties verbeteren en tóch lekker eten tijdens de barbecue? Dat kan met de Foodcoach recepten.

Is brood nu gezond of niet? Er bestaan veel fabels en feiten over brood, maar één feit is dat brood voor sporters een nodige bron van koolhydraten en vezels is.

Zes recepten gebaseerd op de verse oogst van het voorjaar. Deze zes recepten dienen als suggestie voor een dagmenu: voor elk eetmoment één recept.

Hoe ziet het ideale eetpatroon eruit als je lekker veel sport? Hoeveel eetmomenten heb je dan nodig? Wat kun je dan het beste eten? Dat laten we in 5 stappen aan je zien.

Hoe kun jij nou slim boodschappen doen en makkelijke gezonde recepten vinden? Daar helpt de Jumbo Foodcoach app bij. Ontdek de voordelen van deze handige app.

Als je genoeg energie hebt, haal jij het maximale uit je training. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende energie hebt als je op de fiets springt of je hardloopschoenen aantrekt?

Twijfel jij of je voor of na het sporten te veel of te weinig hebt gegeten? Jumbo Foodcoach kan jou hierin adviseren. Zo helpt de app je om je energiebalans te managen.

Een goed herstel na je training is minstens zo belangrijk als de training zelf. Alleen dankzij goed herstellen kun je jouw prestaties verbeteren. Ontdek de tips.

Hoe krijg jij je weerstand op orde? Ontdek hoe jij optimaal bestand bent tegen virussen, bacteriën en ziekten. Het immuunsysteem doet zijn werk als je zoveel mogelijk gezond en gevarieerd eet.

Wist je dat Primož Roglič 15 bidons leegdrinkt tijdens een zware etappe in de Tour de France? Net als voor Roglič is het voor jou belangrijk om voldoende te drinken tijdens het sporten.