Historie

De geschiedenis van ons familiebedrijf

Een kleurrijke historie

Het begon allemaal in 1921, met Johan van Eerdt en zijn groothandel in levensmiddelen. In de jaren 60 kwamen daar de eerste winkels bij. Dat werden er steeds meer. Totdat zoon Karel en zijn kinderen Colette, Frits en Monique in 1996 een unieke supermarkt openden vanuit de overtuiging dat het anders, beter en goedkoper kon: boodschappen doen kan wél leuk zijn!

1921

Oorsprong
Johan van Eerdt, oudoom van Karel van Eerd, begint in Veghel een groothandel in levensmiddelen.

1936

Vennootschapscontract
Frits van Eerd senior, vader van Karel van Eerd, treedt in 1931 in dienst bij de groothandel en sluit vijf jaar later samen met Johan van Eerdt een vennootschap onder de firma J.H. van Eerdt.

1947

Oprichting Kroonorganisatie
Frits van Eerd senior is medeoprichter van de Kroonorganisatie, die uiteindelijk uitgroeit tot een samenwerking van 28 groothandels.

1956

1e zelfbediening
Bij de familie Bosmans in Gemert opent de eerste Kroon zelfbedieningswinkel.

Naamswijziging
De naam van de groothandel wijzigt in G.L. van Eerd (zonder t) Groothandel in Levensmiddelen N.V. De ‘t’ achter van Eerd dateert uit de tijd dat Johan in het leger zat, waar hij per ongeluk werd geregistreerd als Van Eerdt. Omdat hij dat wel deftig vond, bleef hij zijn naam zo schrijven.

1957

Karel van Eerd
Op 18-jarige leeftijd begint Karel van Eerd bij de zaak. Nadat zijn vader Frits het advies krijgt het rustiger aan te doen vanwege hartproblemen, neemt hij de dagelijkse leiding over.

1963

1e supermarkt
Karel van Eerd opent de eerste Kroon supermarkt bij de familie Van der Burgt in Schijndel.

1970

Overnames in Limburg
G.L. van Eerd Groothandel neemt de Limburgse groothandels Heiligers, Wijnen, Hima en later ook Hamers Beckers uit Simpelveld over.

1978

Overname Brabant-Delta
Door de overname van de Tilburgse A&O grossier Brabant-Delta komen ook de marktgebieden West-Brabant en Zeeland binnen bereik.

1979

Karel neemt zaak over
Op 1 februari 1979 neemt Karel van Eerd officieel de zaak over van zijn vader.

Overgang naar Van Eerd groep
Begin jaren 80 vindt geleidelijk de overgang plaats van ‘G.L. van Eerd Groothandel’ naar ‘Van Eerd Groep’ en later naar de ‘Van Eerd Food Groep’.

1983

Jumbo Supermarkten
De eerste Jumbo supermarkt van Karel van Eerd opent in Den Bosch. Dit doet hij samen met Jan Meurs, die in 1979 de eerste winkel met de naam Jumbo opende in Tilburg. In 1984 neemt Karel van Eerd Jumbo volledig over. In de loop van de jaren 80 volgen er snel meer Jumbo winkels.

De volgende generatie
Begin jaren ’90 doen de kinderen van Karel – Frits, Colette en Monique – hun intrede in het familiebedrijf.

1996

Nieuwe Jumbo formule
Karel ontwikkelt met zijn kinderen de nieuwe Jumbo formule waarbij de klant centraal staat. In dit jaar is basis gelegd voor de 7 Zekerheden. Unieke beloften om te laten zien dat boodschappen doen wél leuk kan zijn. Iedere dag verrassen we klanten met de unieke combinatie van een groot assortiment, de beste service en euro’s goedkoper. Daar kun je op rekenen dankzij onze 7 Zekerheden.

7 Dagelijkse Zekerheden
Om de nieuwe formule nog krachtiger neer te zetten, ontwikkelt Jumbo de 7 Zekerheden. Harde garanties voor de klant en tegelijkertijd handvatten voor de medewerkers om de klant zo goed mogelijk te helpen.

1e (nieuwe) Jumbo
Op 19 juni 1996 opent als pilot de eerste winkel met de nieuwe Jumbo formule in de Rompertpassage in Den Bosch. Het blijkt een gigantisch succes en het is het startsein voor het ombouwen van de oude Jumbo winkels.

1997

Winnaar Gfk Zomerrapport
Jumbo is voor het eerst winnaar van het GfK rapport. Een bevestiging dat de nieuwe Jumbo formule gewaardeerd wordt door de consument.

1998

1e Jumbo franchisenemer
Willy de Maertelaere uit Terneuzen is de eerste zelfstandige ondernemer die de overstap maakt naar de nieuwe Jumbo formule.

2002

Van groothandel naar supermarktorganisatie
Vanaf 2002 ligt de focus volledig op de Jumbo winkels en verschuiven de kernactiviteiten van groothandel naar supermarktorganisatie. De bedrijfsnaam Van Eerd Food Groep verandert in Jumbo Supermarkten.

2007

Overname Laurus winkels
Jumbo neemt 12 Konmar winkels over van Laurus en later volgen ook nog eens 15 Super de Boer winkels.

Opening 100e Jumbo supermarkt
Op 23 mei opent aan de Boekt in Veghel de honderdste Jumbo supermarkt.

2008

Jumbo Huismerk
We introduceren een eigen huismerklijn. Het uitgangspunt van de lijn is hoge kwaliteit producten voor de laagste prijs.

2009

Frits algemeen directeur
Na de benoeming van Karel van Eerd als president-commissaris, neemt Frits het over van zijn vader als algemeen directeur. Samen met directieleden Colette Cloosterman (Formule directeur) en Ton van Veen (Financieel Directeur) zorgen ze voor verdere uitbreiding van de Jumbo formule.

Overname Super de Boer
Jumbo schrijft geschiedenis. Een bijzondere overname die resulteert in ruim 300 nieuwe winkels.

2011

Opening 250e winkel
Op 2 november opent de 250e Jumbo supermarkt aan de Buitenvelderselaan in Amsterdam.

2012

Overname C1000
Na de overname van Super de Boer volgt de overname van C1000. 130 winkels worden doorverkocht, waarmee het totaal na integratie op een kleine 600 Jumbo winkels komt.

2013

1e Jumbo Foodmarkt
In Breda opent naast het NAC stadion de eerste Jumbo Foodmarkt. Een bijzonder concept waar droge kruidenierswaren, versproducten en horeca samen komen tot één grote foodbeleving. Geïnspireerd op de seizoenen en gedreven door klantrelevantie.

2014

Start jumbo.com
Op 12 november gaat Jumbo.com live. Een webwinkel met het grootste online supermarktassortiment van Nederland.

Pick Up Points
Tegelijk met jumbo.com opent Jumbo de eerste Pick Up Points in Tilburg, Schijndel, Raamsdonksveer, Nieuwegein en Utrecht.

2015

Opening 500e winkel
Op 21 januari opent de 500e Jumbo supermarkt aan de Molenvlietbrink in Woerden.

Alles onder één vlag
Op 16 juli nemen directie en medewerkers met veel eerbetoon afscheid van C1000.

2016

Overname La Place
Op 15 februari wordt Jumbo eigenaar van de La Place formule welke volledig aansluit bij de toekomstvisie van Jumbo.

Start thuisbezorgservice
Jumbo gaat online bestelde boodschappen bij klanten thuisbezorgen.

2018

Overname Emté
Samen met Coop worden alle aandelen van Emté overgenomen van Sligro Food Group. Van de 130 winkels worden er 79 omgebouwd naar Jumbo, waarvan de eerste op woensdag 19 september aan de Hatertseweg in Nijmegen.

2019

Naar België
Jumbo zet voet aan de grond in België. In dit jaar worden de eerste drie winkels over de grens geopend.

2021

Kroon op het werk
Het familiebedrijf bestaat 100 jaar en ontvangt het predicaat Koninklijk. De holding gaat vanaf nu door het leven als Koninklijke Jumbo Food Groep.

Winnaar Gfk Kerstrapport
Voor de negentiende keer is Jumbo in het GfK Kerstrapport gewaardeerd als beste supermarkt van Nederland. 

Meer over Jumbo

Formule 7 Zekerheden Organisatie Feiten en cijfers Sponsoring Spreekbeurt of werkstuk Duurzaamheid