Loading...

5 Jumbo Foodcoach tips om te herstellen na het sporten

Datum: 9 november 2020
Door: Jumbo Foodcoach

Steven Kruijswijk eindigde in 2019 knap als derde in de Tour de France. Dat kwam mede doordat hij na elke etappe goed kon herstellen. Sporten is leuk, maar vraagt ook veel van je lichaam. Tijdens een inspanning verlies je vocht en koolhydraten. Dat komt doordat je zweet en energie verbrandt. Als je over een langere periode goed wil presteren, is het belangrijk dat je goed herstelt na een inspanning.

Wij geven je vijf tips om goed te herstellen:

Koolhydraten aanvullen
Tijdens het sporten doe je een beroep op je koolhydraten, de favoriete brandstof van je lichaam tijdens een intensieve inspanning. Om goed te herstellen is het belangrijk dat je je koolhydraatvoorraden weer aanvult.
Eiwitten voor je spieren
Tijdens het sporten treedt er spierschade op. Dat is niet erg, zolang je je lichaam verspreid over de dag van voldoende eiwitten voorziet. Zo optimaliseer je het proces van het herstel en de opbouw van je spieren.
Drink voldoende 
Tijdens het sporten verlies je vocht doordat je zweet. Het is belangrijk dat je de hoeveelheid zweet die je bent verloren, ook weer tot je neemt in de vorm van vocht. Hoeveel je moet drinken en hoe je dat kunt berekenen leggen we hier uit.
Verspreid je vochtinname over de dag
Stel dat je 1,5 liter zweet bent verloren tijdens het sporten, dan hoef je dat niet in een keer aan te vullen met vocht. Beter is het om gedurende de dag een extra glas drinken te nemen. Zo voorkom je ook dat je een heel volle buik krijgt.
Vertrouw op je voedingsplan
Soms is het na een zware inspanning lastiger om precies genoeg te eten. Gelukkig kun je dan je persoonlijke voedingsplan raadplegen. Die weet precies waar jouw lichaam op dat moment behoefte aan heeft. 

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Eiwitten: spreiden, spreiden, spreiden

Als sporter is het belangrijk dat je je lichaam verspreid over de dag van voldoende eiwitten voorziet. Gedurende de dag breek je spieren af en bouw je ze op, zonder dat je het door hebt. Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren en zorgen ervoor dat het proces optimaal verloopt.

Omdat het afbreken en opbouwen van spieren een proces is dat de hele dag doorgaat, is het belangrijk dat je je lichaam ook de hele dag van voldoende eiwitten voorziet. Wanneer je jouw geadviseerde eiwitten per dag op één maaltijdmoment neemt, heb je niet hetzelfde effect als wanneer je deze verspreid over de dag binnenkrijgt.

Dat zit zo: op je spieren zit een soort draaideur. Die laat maar een bepaald aantal eiwitten per keer toe, waardoor je met een overschot zit als je heel grote porties neemt. Neem je te weinig eiwitten, dan zit je met een tekort. Jumbo Foodcoach helpt je met de juiste hoeveelheid eiwitten.

Hoe harder je per dag traint, hoe belangrijker het is je eiwitten goed te verdelen. Een zware training is een aanslag op je spieren. Die kunnen alleen goed herstellen wanneer ze op de juiste momenten van de juiste hoeveelheid brandstoffen en bouwstenen worden voorzien. Zo draagt het spreiden van je eiwitten bij aan je sportprestaties. 

Hardlopen en voeding

Samen met Hardlopen.nl hebben wij voor jou 7 stappen geformuleerd die je gaan helpen om je eetroutine te optimaliseren. Kleine praktische stappen die een groot verschil kunnen maken. Kijk op Hardlopen.nl voor nog meer inspiratie en fijne hardloopkilometers.

Bekijk het stappenplan op Hardlopen.nl

Jumbo Foodcoach voor de fanatieke sporter

Is een gezondere leefstijl jouw doel? Jumbo Foodcoach geeft je een persoonlijk weekmenu om beter te sporten. En dat met lekkere, gevarieerde en makkelijke recepten. De app is beschikbaar voor fitnessers, wielrenners, hockeyers en hardlopers. Andere sporten volgen.

Ontdek Jumbo Foodcoach

Lekkere recepten om te herstellen

Wil je jouw sportprestaties verbeteren en tóch lekker eten tijdens de barbecue? Dat kan met de Foodcoach recepten van Jumbo. De Jumbo Foodcoach maaltijden voldoen precies aan de voedingsbehoefte van jouw lichaam aan het begin van de avond, voor of na een training. 

Lees verder >

Is brood nu gezond of niet? Er bestaan veel fabels en feiten over brood, maar één feit is dat brood voor sporters een nodige bron van koolhydraten en vezels is.

Lees verder >

Zes recepten gebaseerd op de verse oogst van het voorjaar. Deze zes recepten dienen als suggestie voor een dagmenu: voor elk eetmoment één recept.

Lees verder >

Hoe ziet het ideale eetpatroon eruit als je lekker veel sport? Hoeveel eetmomenten heb je dan nodig? Wat kun je dan het beste eten? Dat laten we in 5 stappen aan je zien.

Lees verder >

Hoe kun jij nou slim boodschappen doen en makkelijke gezonde recepten vinden? Daar helpt de Jumbo Foodcoach app bij. Ontdek de voordelen van deze handige app.

Lees verder >

Als je genoeg energie hebt, haal jij het maximale uit je training. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende energie hebt als je op de fiets springt of je hardloopschoenen aantrekt?

Lees verder >

Twijfel jij of je voor of na het sporten te veel of te weinig hebt gegeten? Jumbo Foodcoach kan jou hierin adviseren. Zo helpt de app je om je energiebalans te managen.

Lees verder >

Een goed herstel na je training is minstens zo belangrijk als de training zelf. Alleen dankzij goed herstellen kun je jouw prestaties verbeteren. Ontdek de tips.

Lees verder >

Hoe krijg jij je weerstand op orde? Ontdek hoe jij optimaal bestand bent tegen virussen, bacteriën en ziekten. Het immuunsysteem doet zijn werk als je zoveel mogelijk gezond en gevarieerd eet.

Lees verder >

Wist je dat Tom Dumoulin 15 bidons leegdrinkt tijdens een zware etappe in de Tour de France? Net als voor Dumoulin is het voor jou blangrijk om voldoende te drinken tijdens het sporten.

Lees verder >