Loading...

Jumbo Foodcoach tip: 5 voordelen van een goede energiebalans

Datum: 9 november 2020
Door: Jumbo Foodcoach

Twijfel jij wel eens of je voor of na het sporten te veel of te weinig hebt gegeten? Dat is niet gek. Ook toppers als Dylan Groenwegen en Steven Kruijswijk kunnen soms moeilijk inschatten wat hun lichaam nodig heeft. Jumbo Foodcoach adviseert jou en de renners van Team Jumbo-Visma hierin. Zo helpt de app je om je energiebalans te managen, kun je optimaal presteren en sneller herstellen.

Vijf voordelen van een goede energiebalans:

Nooit meer te weinig eten
Het kan zijn dat je voor een training te weinig eet. Het gevolg is dat je het laatste deel van de training niet meer leuk vindt, omdat je geen energie meer hebt. Eet je te weinig na je training? Dan kun je ongewild afvallen, omdat je je gebruikte energie niet goed aanvult en herstel je minder goed. 
Nooit meer te veel eten 
Het kan gebeuren dat je voor een training te veel eet. Het gevolg is dat je met een te volle buik gaat sporten, waardoor je maagdarmproblemen krijgt en niet alles uit je training haalt. Eet je te veel na je training? Dan bestaat de kans dat je aankomt, terwijl je dat niet wilt.
Je voedingsplan laat je nooit in de steek
Na een zware inspanning kan je lichaam je een beetje in de steek laten. Het is dan lastiger inschatten hoeveel je moet eten. Gelukkig heb je een persoonlijk voedingsplan dat je precies vertelt wat je op dat moment nodig hebt. 
Sneller herstel
Tijdens een inspanning gebruik je energie. Als je die gebruikte energie na je inspanning weer aanvult, herstel je sneller en ben je fitter voor je volgende training. Zo verhoog je je trainingsrendement. 
Meer weerstand en minder kans op blessures
Wanneer je energiebalans op orde is, ben je fysiek en mentaal fitter. Ook houd je je weerstand beter op peil en verklein je de kans op blessures. 

Voorbeelddagmenu

Ontbijt
Havermoutpap met appel, kaneel, en rozijnen (470kcal)

Snack 1
Kwarksmoothie met mango en banaan (282 kcal)

Lunch
Rijstsalade met gerookte kip en meloen (517 kcal)

Snack 2
Rijstwafel met hüttenkäse, tomaat en melk (282 kcal)

Diner
Andijviestamppot met ananas en magere rookworst (517 kcal)

Snack 3
Magere kwark met peer, kaneel en zonnebloempitten (282 kcal)

Op basis van profiel:

  • Vrouw 26jr, 1.71m
  • 60kg
  • Gemiddeld actief
  • 7u slaap
  • Zittend werk
  • Duurtraining 6 KM
  • 10 KM/u 

Dag energiebehoefte 2350 kcal

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Hoe blijf je op een gezond gewicht?

Eten en drinken voorzien je lichaam van energie en heb je nodig om te functioneren. Als je sport gebruik je de energie in je lichaam. Als je evenveel energie binnenkrijgt als dat je gebruikt, is je energiebalans op orde. Je gewicht blijft dan stabiel.

Krijg je meer energie binnen dan je gebruikt, dan kom je aan. Gebruik je meer energie dan dat je eet, dan val je af. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Al is het nog niet zo eenvoudig om precies te weten hoeveel energie je per dag gebruikt.

Jumbo Foodcoach helpt jou bij het berekenen van je dagelijkse energiegebruik. Aan de hand van je persoonlijke kenmerken, zoals lengte, leeftijd en gewicht en ingeplande trainingen berekent de app wat jij op een dag verbrandt. Zo weet je op elk moment van de dag hoeveel energie jouw lichaam nodig heeft en blijf je op gewicht.

Voor je sportprestaties is het belangrijk om in energiebalans te blijven. Val je te veel af in een korte tijd? Dat zorgt voor verminderde prestaties tijdens en na het sporten. Je herstelt minder snel en je concentratieniveau zakt. Jumbo Foodcoach adviseert je altijd voldoende te eten rondom het sporten. 

Hardlopen en voeding

Samen met Hardlopen.nl hebben wij voor jou 7 stappen geformuleerd die je gaan helpen om je eetroutine te optimaliseren. Kleine praktische stappen die een groot verschil kunnen maken. Kijk op Hardlopen.nl voor nog meer inspiratie en fijne hardloopkilometers.

Bekijk het stappenplan op Hardlopen.nl

Jumbo Foodcoach voor de fanatieke sporter

Is een gezondere leefstijl jouw doel? Jumbo Foodcoach geeft je een persoonlijk weekmenu om beter te sporten. En dat met lekkere, gevarieerde en makkelijke recepten. De app is beschikbaar voor fitnessers, wielrenners, hockeyers en hardlopers. Andere sporten volgen.

Ontdek Jumbo Foodcoach

Wil je jouw sportprestaties verbeteren en tóch lekker eten tijdens de barbecue? Dat kan met de Foodcoach recepten van Jumbo. De Jumbo Foodcoach maaltijden voldoen precies aan de voedingsbehoefte van jouw lichaam aan het begin van de avond, voor of na een training. 

Lees verder >

Is brood nu gezond of niet? Er bestaan veel fabels en feiten over brood, maar één feit is dat brood voor sporters een nodige bron van koolhydraten en vezels is.

Lees verder >

Zes recepten gebaseerd op de verse oogst van het voorjaar. Deze zes recepten dienen als suggestie voor een dagmenu: voor elk eetmoment één recept.

Lees verder >

Hoe ziet het ideale eetpatroon eruit als je lekker veel sport? Hoeveel eetmomenten heb je dan nodig? Wat kun je dan het beste eten? Dat laten we in 5 stappen aan je zien.

Lees verder >

Hoe kun jij nou slim boodschappen doen en makkelijke gezonde recepten vinden? Daar helpt de Jumbo Foodcoach app bij. Ontdek de voordelen van deze handige app.

Lees verder >

Als je genoeg energie hebt, haal jij het maximale uit je training. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende energie hebt als je op de fiets springt of je hardloopschoenen aantrekt?

Lees verder >

Twijfel jij of je voor of na het sporten te veel of te weinig hebt gegeten? Jumbo Foodcoach kan jou hierin adviseren. Zo helpt de app je om je energiebalans te managen.

Lees verder >

Een goed herstel na je training is minstens zo belangrijk als de training zelf. Alleen dankzij goed herstellen kun je jouw prestaties verbeteren. Ontdek de tips.

Lees verder >

Hoe krijg jij je weerstand op orde? Ontdek hoe jij optimaal bestand bent tegen virussen, bacteriën en ziekten. Het immuunsysteem doet zijn werk als je zoveel mogelijk gezond en gevarieerd eet.

Lees verder >

Wist je dat Tom Dumoulin 15 bidons leegdrinkt tijdens een zware etappe in de Tour de France? Net als voor Dumoulin is het voor jou blangrijk om voldoende te drinken tijdens het sporten.

Lees verder >