Loading...

5 drinktips van Jumbo Foodcoach voor sporters

Datum: 9 november 2020
Door: Jumbo Foodcoach

Wist je dat Tom Dumoulin 15 bidons leegdrinkt tijdens een zware etappe in de Tour de France? Dat is ongeveer 7 tot 8 liter. Net als voor Dumoulin is het voor iedere sporter belangrijk om voldoende te drinken tijdens het sporten. Het maakt geen verschil of je fietst of rent.

Wij geven je vijf drinktips voor en tijdens het sporten:

Hoeveel drinken tijdens het sporten
Hoeveel je moet drinken tijdens het sporten is afhankelijk van het weer en hoeveel je zweet, maar over het algemeen adviseert Jumbo Foodcoach minimaal 500 ml/uur te drinken tijdens het sporten.
Nog meer drinken tijdens het sporten
Is het heel warm of ga je een paar uur sporten? Dan verlies je meer vocht en is het goed om meer te drinken, tot een liter per uur. Zo houd je je vochtbalans op peil.
Isotone of hypotone dranken
Kies tussen isotone (sportvoeding) en hypotone dranken (zoals water). In isotone dranken zitten koolhydraten (4% tot 8%) en zout. De koolhydraten zorgen voor de energie en hydratatie en het zout helpt bij de hydratatie. Hypotone dranken bevatten minder dan 4% koolhydraten en zijn belangrijk voor de hydratatie.
Kijk naar de kleur van je urine
Is de kleur van je urine licht? Dan zijn je vochtvoorraden goed gevuld en hoef je niet extra bij te drinken bij hetgeen je normaal zou drinken.
De weegschaal
Weeg jezelf voor en na je training. Wanneer je lichter bent, komt dat doordat je onder andere vocht bent verloren. Dat is normaal. Als je gewichtsverlies binnen de twee procent van je lichaamsgewicht is gebleven, heb je voldoende gedronken.

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Hoeveel moet ik drinken tijdens het hardlopen?

Je kent het vast wel: de twijfel tijdens het sporten of je wel of niet voldoende hebt gedronken. Hoeveel je tijdens het sporten moet drinken, is voor iedereen anders. Dat komt doordat de een meer vocht verliest dan de ander. Ook maakt het een verschil of het heel warm of koud is.

Jumbo Food coach adviseert je om pas te drinken bij een inspanning langer dan een uur. Ga je korter sporten? Dan is het prima om vooraf of achteraf te drinken. Wanneer het heel warm is, mag je best wat extra drinken. Let op: ook wanneer het koud is, moet je voldoende drinken. Je merkt niet dat je zweet, maar verliest wel vocht. Dat moet je op tijd aanvullen.

Je kunt kiezen tussen isotone (sportdranken) en hypotone dranken (zoals water). In de isotone dranken zit 4 tot 8% koolhydraten en zout. De koolhydraten voorzien je lichaam van energie. Die kunnen goed van pas komen als je er even doorheen zit. Ook zorgen de koolhydraten samen met het zout voor je hydratatie. In hypotone dranken zit minder dan 4% koolhydraten. Deze zorgen met name voor de hydratatie van je lichaam.

Door voldoende te drinken tijdens het sporten, kun je je prestaties langer volhouden. Wanneer je voldoende vocht binnenkrijgt, kan je lichaam door middel van zweten je lichaamstemperatuur op peil houden. Drink je te weinig? Dan raakt je lichaam oververhit. Je hartslag gaat omhoog, je kan een koortsachtig gevoel krijgen en het gaat ten koste van je prestaties. 

Dat wil je natuurlijk niet. Dus zorg dat je altijd voldoende drinkt tijdens het sporten.

Hardlopen en voeding

Samen met Hardlopen.nl hebben wij voor jou 7 stappen geformuleerd die je gaan helpen om je eetroutine te optimaliseren. Kleine praktische stappen die een groot verschil kunnen maken. Kijk op Hardlopen.nl voor nog meer inspiratie en fijne hardloopkilometers.

Bekijk het stappenplan op Hardlopen.nl

Jumbo Foodcoach voor de fanatieke sporter

Is een gezondere leefstijl jouw doel? Jumbo Foodcoach geeft je een persoonlijk weekmenu om beter te sporten. En dat met lekkere, gevarieerde en makkelijke recepten. De app is beschikbaar voor fitnessers, wielrenners, hockeyers en hardlopers. Andere sporten volgen.

Ontdek Jumbo Foodcoach

Zo hou jij je vochtgehalte op peil

Wil je jouw sportprestaties verbeteren en tóch lekker eten tijdens de barbecue? Dat kan met de Foodcoach recepten van Jumbo. De Jumbo Foodcoach maaltijden voldoen precies aan de voedingsbehoefte van jouw lichaam aan het begin van de avond, voor of na een training. 

Lees verder >

Is brood nu gezond of niet? Er bestaan veel fabels en feiten over brood, maar één feit is dat brood voor sporters een nodige bron van koolhydraten en vezels is.

Lees verder >

Zes recepten gebaseerd op de verse oogst van het voorjaar. Deze zes recepten dienen als suggestie voor een dagmenu: voor elk eetmoment één recept.

Lees verder >

Hoe ziet het ideale eetpatroon eruit als je lekker veel sport? Hoeveel eetmomenten heb je dan nodig? Wat kun je dan het beste eten? Dat laten we in 5 stappen aan je zien.

Lees verder >

Hoe kun jij nou slim boodschappen doen en makkelijke gezonde recepten vinden? Daar helpt de Jumbo Foodcoach app bij. Ontdek de voordelen van deze handige app.

Lees verder >

Als je genoeg energie hebt, haal jij het maximale uit je training. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende energie hebt als je op de fiets springt of je hardloopschoenen aantrekt?

Lees verder >

Twijfel jij of je voor of na het sporten te veel of te weinig hebt gegeten? Jumbo Foodcoach kan jou hierin adviseren. Zo helpt de app je om je energiebalans te managen.

Lees verder >

Een goed herstel na je training is minstens zo belangrijk als de training zelf. Alleen dankzij goed herstellen kun je jouw prestaties verbeteren. Ontdek de tips.

Lees verder >

Hoe krijg jij je weerstand op orde? Ontdek hoe jij optimaal bestand bent tegen virussen, bacteriën en ziekten. Het immuunsysteem doet zijn werk als je zoveel mogelijk gezond en gevarieerd eet.

Lees verder >

Wist je dat Tom Dumoulin 15 bidons leegdrinkt tijdens een zware etappe in de Tour de France? Net als voor Dumoulin is het voor jou blangrijk om voldoende te drinken tijdens het sporten.

Lees verder >