Loading...

Voldoende energie rond het sportmoment

Datum: 9 november 2020
Door: Jumbo Foodcoach

Tijdens het sporten wil je voldoende energie hebben. Alleen dan kun je optimaal presteren. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende energie hebt als je gaat sporten? En wanneer moet je je lichaam tijdens het sporten van nieuwe energie voorzien?

Wij geven je vijf tips zodat je voldoende energie hebt voor en tijdens het sporten:

Koolhydraten
Wanneer je je intensief inspant doet je lichaam een beroep op je koolhydraten. Deze worden beperkt opgeslagen in je spieren en lever.  Zorg dat je koolhydraatvoorraden goed gevuld zijn voor het sporten. Dat doe je door voor het sporten koolhydraatrijke maaltijden te nuttigen.
Voorkom maagdarmklachten
Je wilt natuurlijk sporten zonder maagdarmklachten. De kans daarop verklein je door je laatste maaltijd twee tot drie uur voor je inspanning te nuttigen. In de praktijk eet je vaker dichter op je training of wedstrijd. Daarom rijden wij je aan om maaltijden te eten met minder eiwitten en vetten..
Anderhalf uur intensief sporten
Zijn je koolhydraatvoorraden goed gevuld? Dan heb je voldoende energie om ongeveer anderhalf uur intensief te sporten.
Anderhalf uur of langer intensief sporten
Ga je anderhalf uur tot twee uur sporten? Dan kan je lichaam wel wat extra energie gebruiken tijdens je inspanning. Jumbo Foodcoach adviseert minimaal 20 gram koolhydraten per uur. Ga je langer dan twee uur hardlopen of wielrennen? Dan is het advies om minimaal 40 gram koolhydraten per uur te pakken.
Handige snacks voor extra energie
Om je koolhydraten tijdens het sporten aan te vullen, kun je kiezen voor een ontbijtkoek of krentenbol. Ook zijn er energierepen die je een boost geven. Pak je liever iets vloeibaars? Dan adviseert Jumbo Foodcoach je isotone sportdrank.

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Wat moet ik eten rondom het sporten?

Wanneer je gaat sporten, wil je voldoende energie hebben. Die energie haalt je lichaam onder andere uit koolhydraten. Deze worden beperkt opgeslagen in je spieren en lever. Het is dus belangrijk dat deze voorraden goed gevuld zijn voordat je gaat sporten. Anders kan het zijn dat je al snel door je energie heen bent en niet optimaal kunt presteren, en dat wil je natuurlijk niet.

Maar denk wel goed na wanneer je je laatste maaltijd neemt. Wanneer je te kort voor je inspanning nog eet, kan je maagdarmklachten krijgen. De kans hierop verklein je door je laatste maaltijd twee tot drie uur voordat je gaat sporten te nuttigen.

We begrijpen dat het in de praktijk niet altijd mogelijk is en dat je je laatste maaltijd dichter op je training neemt. Geen probleem. Pak dan een maaltijd met minder eiwitten, vetten en vezels. Jumbo Foodcoach helpt je hierbij. De app past de portiegrootte van je avondmaaltijd en de hoeveelheid eiwitten en vetten automatisch aan.

Zo zijn je voorraden goed gevuld als jij aan je training begint. Je hebt voldoende energie om je ongeveer anderhalf uur intensief in te spannen. Ga je twee uur sporten? Dan adviseren we je 20 gram koolhydraten per uur te nemen. Ga je langer dan twee uur sporten? Dan is het advies om minimaal 40 gram koolhydraten per uur te pakken. 

Hardlopen en voeding

Samen met Hardlopen.nl hebben wij voor jou 7 stappen geformuleerd die je gaan helpen om je eetroutine te optimaliseren. Kleine praktische stappen die een groot verschil kunnen maken. Kijk op Hardlopen.nl voor nog meer inspiratie en fijne hardloopkilometers.

Bekijk het stappenplan op Hardlopen.nl

Jumbo Foodcoach voor de fanatieke sporter

Is een gezondere leefstijl jouw doel? Jumbo Foodcoach geeft je een persoonlijk weekmenu om beter te sporten. En dat met lekkere, gevarieerde en makkelijke recepten. De app is beschikbaar voor fitnessers, wielrenners, hockeyers en hardlopers. Andere sporten volgen.

Ontdek Jumbo Foodcoach

Zo krijg je snel weer energie

Wil je jouw sportprestaties verbeteren en tóch lekker eten tijdens de barbecue? Dat kan met de Foodcoach recepten van Jumbo. De Jumbo Foodcoach maaltijden voldoen precies aan de voedingsbehoefte van jouw lichaam aan het begin van de avond, voor of na een training. 

Lees verder >

Is brood nu gezond of niet? Er bestaan veel fabels en feiten over brood, maar één feit is dat brood voor sporters een nodige bron van koolhydraten en vezels is.

Lees verder >

Zes recepten gebaseerd op de verse oogst van het voorjaar. Deze zes recepten dienen als suggestie voor een dagmenu: voor elk eetmoment één recept.

Lees verder >

Hoe ziet het ideale eetpatroon eruit als je lekker veel sport? Hoeveel eetmomenten heb je dan nodig? Wat kun je dan het beste eten? Dat laten we in 5 stappen aan je zien.

Lees verder >

Hoe kun jij nou slim boodschappen doen en makkelijke gezonde recepten vinden? Daar helpt de Jumbo Foodcoach app bij. Ontdek de voordelen van deze handige app.

Lees verder >

Als je genoeg energie hebt, haal jij het maximale uit je training. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende energie hebt als je op de fiets springt of je hardloopschoenen aantrekt?

Lees verder >

Twijfel jij of je voor of na het sporten te veel of te weinig hebt gegeten? Jumbo Foodcoach kan jou hierin adviseren. Zo helpt de app je om je energiebalans te managen.

Lees verder >

Een goed herstel na je training is minstens zo belangrijk als de training zelf. Alleen dankzij goed herstellen kun je jouw prestaties verbeteren. Ontdek de tips.

Lees verder >

Hoe krijg jij je weerstand op orde? Ontdek hoe jij optimaal bestand bent tegen virussen, bacteriën en ziekten. Het immuunsysteem doet zijn werk als je zoveel mogelijk gezond en gevarieerd eet.

Lees verder >

Wist je dat Tom Dumoulin 15 bidons leegdrinkt tijdens een zware etappe in de Tour de France? Net als voor Dumoulin is het voor jou blangrijk om voldoende te drinken tijdens het sporten.

Lees verder >