Loading...

Wat is een ideaal eetpatroon nu eigenlijk? 

Datum: 9 november 2020
Door: Jumbo Foodcoach

Wist je dat het ideale eetpatroon van Wout van Aert uit zes eetmomenten per dag bestaat? Net als voor Van Aert geldt hetzelfde voor een fanatieke sporter, zoals een hardloper of wielrenner. Dat komt omdat je lichaam een machine is die de hele dag bezig is met het opbouwen en afbreken van je spieren.

We leggen je in vijf stappen hoe dat precies zit.

Eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Deze hebben je lichaam verspreid over de dag nodig om ervoor te zorgen dat het proces van de opbouw en afbraak van je spieren zo goed mogelijk verloopt.
Niet twee of drie, maar zes eetmomenten
Wanneer je dezelfde hoeveelheid eiwitten in drie eetmomenten per dag stopt, heb je niet hetzelfde effect. Je spieren nemen maar een bepaalde hoeveelheid eiwitten per eetmoment op.
Hoe extremer de dagen, hoe belangrijker de eetmomenten
Een zware inspanning vraagt veel van je lichaam. Des te belangrijker is het om je lichaam op de juiste momenten van de juiste bouwstenen en brandstof te voorzien. Zo herstel je beter en sneller
Een maaltijd overgeslagen
Ideaal is het niet, maar het is ook zeker geen ramp. Bij een voedingsplan is het belangrijk dat je over een langere periode op zoveel mogelijk eetmomenten de goede keuze maakt. Hoe vaker je de goede keuze maakt, hoe meer je profiteert van jouw persoonlijke voedingsplan.   
Compenseren
Ja, dat mag. Stond er eigenlijk een koolhydraatrijke maaltijd op het menu? Dan neem je de volgende maaltijd iets meer koolhydraten dan Jumbo Foodcoach adviseert. Ook kun je een hoofdmaaltijd en snack prima samen nemen. Dat is beter dan een maaltijd overslaan. Maar onthoud: het beste is een gelijkmatige verdeling over de dag.

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de Jumbo Foodcoach app krijg je voedingsadvies op maat om je doelen sneller te bereiken. 

Wat eet ik gedurende een dag?

Je kunt je lichaam vergelijken met een machine die de hele dag draait. Zonder dat je het door hebt, breekt je lichaam je spieren af en bouwt ze ook weer op. Tijdens het sporten breek je meer spieren af dan dat je opbouwt. Hoe beter je herstelt hoe sneller je je spieren ook weer opbouwt.

Maar niet alleen rondom je training is het belangrijk dat je de juiste voeding binnenkrijgt. Omdat de afbraak en opbouw van je spieren een voortdurend proces is, is het belangrijk om je lichaam de hele dag van de juiste bouwstenen te voorzien. Ook op een rustdag. Wist je bijvoorbeeld dat je ontbijt de volgende ochtend net zo belangrijk is als het eetmoment voor of na een training?

Alleen wanneer je voor een langere periode de juiste voeding binnenkrijgt, kun je op de lange termijn beter presteren en je eigen doelen behalen. Of dat nu is om sneller of sterker te worden of een betere conditie op te bouwen, dat is voor iedereen persoonlijk.

Je persoonlijke voedingsplan van Jumbo Foodcoach is de rode draad om je doelen sneller te bereiken en maakt gezond eten leuker en makkelijker. Op de juiste momenten krijg je de juiste voeding binnen en je kiest uit 600 unieke topsportrecepten of kan je eigen favoriete maaltijd omtoveren tot je succesmaaltijd. 

Hardlopen en voeding

Samen met Hardlopen.nl hebben wij voor jou 7 stappen geformuleerd die je gaan helpen om je eetroutine te optimaliseren. Kleine praktische stappen die een groot verschil kunnen maken. Kijk op Hardlopen.nl voor nog meer inspiratie en fijne hardloopkilometers.

Bekijk het stappenplan op Hardlopen.nl

Jumbo Foodcoach voor de fanatieke sporter

Is een gezondere leefstijl jouw doel? Jumbo Foodcoach geeft je een persoonlijk weekmenu om beter te sporten. En dat met lekkere, gevarieerde en makkelijke recepten. De app is beschikbaar voor fitnessers, wielrenners, hockeyers en hardlopers. Andere sporten volgen.

Ontdek Jumbo Foodcoach

Gezonde recepten voor de hele dag

Wil je jouw sportprestaties verbeteren en tóch lekker eten tijdens de barbecue? Dat kan met de Foodcoach recepten van Jumbo. De Jumbo Foodcoach maaltijden voldoen precies aan de voedingsbehoefte van jouw lichaam aan het begin van de avond, voor of na een training. 

Lees verder >

Is brood nu gezond of niet? Er bestaan veel fabels en feiten over brood, maar één feit is dat brood voor sporters een nodige bron van koolhydraten en vezels is.

Lees verder >

Zes recepten gebaseerd op de verse oogst van het voorjaar. Deze zes recepten dienen als suggestie voor een dagmenu: voor elk eetmoment één recept.

Lees verder >

Hoe ziet het ideale eetpatroon eruit als je lekker veel sport? Hoeveel eetmomenten heb je dan nodig? Wat kun je dan het beste eten? Dat laten we in 5 stappen aan je zien.

Lees verder >

Hoe kun jij nou slim boodschappen doen en makkelijke gezonde recepten vinden? Daar helpt de Jumbo Foodcoach app bij. Ontdek de voordelen van deze handige app.

Lees verder >

Als je genoeg energie hebt, haal jij het maximale uit je training. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende energie hebt als je op de fiets springt of je hardloopschoenen aantrekt?

Lees verder >

Twijfel jij of je voor of na het sporten te veel of te weinig hebt gegeten? Jumbo Foodcoach kan jou hierin adviseren. Zo helpt de app je om je energiebalans te managen.

Lees verder >

Een goed herstel na je training is minstens zo belangrijk als de training zelf. Alleen dankzij goed herstellen kun je jouw prestaties verbeteren. Ontdek de tips.

Lees verder >

Hoe krijg jij je weerstand op orde? Ontdek hoe jij optimaal bestand bent tegen virussen, bacteriën en ziekten. Het immuunsysteem doet zijn werk als je zoveel mogelijk gezond en gevarieerd eet.

Lees verder >

Wist je dat Tom Dumoulin 15 bidons leegdrinkt tijdens een zware etappe in de Tour de France? Net als voor Dumoulin is het voor jou blangrijk om voldoende te drinken tijdens het sporten.

Lees verder >