Loading...

Jumbo topper Luysterburg Agrifruit aan het woord 

Al onze Jumbo-medewerkers zijn de helden van dit moment. We zijn dan ook trots op deze toppers. Onze vakkenvullers, caissières, leveranciers, bezorgers en medewerkers op het distributiecentrum doen er alles aan om boodschappen doen zo veilig mogelijk te maken. Leverancier Rob Luysterburg is aspergeteler- en aardbeienteler en vertelt wat voor invloed COVID-19 op zijn werk heeft.

Veel hulp uit de buurt

"Luysterburg Agrifruit is een familiebedrijf. Mijn ouders, tweelingzus en ik leveren al 35 jaar via The Greenery aardbeien aan Jumbo en in 2011 zijn we begonnen met het telen van asperges. Op het moment dat corona om de hoek kwam kijken en de maatregelen steeds strenger werden, betekende dat ook voor ons een nieuwe aanpak in de manier van werken. Dat was in het begin best pittig. Zo werken we bijvoorbeeld veel met arbeidsmigranten, maar dat is niet meer zo eenvoudig nu de grenzen gesloten zijn. Toen we een vacature eruit deden voor het sorteren van asperges, kregen we enorm veel reacties van mensen en scholieren uit de buurt. Veel meer dan verwacht! Daar zijn we ontzettend blij mee. We proberen nu met een kleinere groep het werk gedaan te krijgen."

We staan allemaal met de neus dezelfde kant op

Groot compliment

"Onze aspergebedden staan 1.90 meter uit elkaar, dus werken op het veld gaat supergoed. Waar ik het meest tegenaan loop, is de logistiek van onze medewerkers. Ons transport is nu ingericht met speciale zeilen, zodat mensen in hun eigen coconnetje in de bus zitten. Zo hebben we overal wel een oplossing voor. Daarnaast wil ik de gemeente, handhaving en politie in Heerle een groot compliment geven. Ze werken heel proactief en denken met ons mee in oplossingen. Ook beperken we het supermarktbezoek of laten we boodschappen bezorgen en staan we in nauw contact met onze huisarts om de gezondheid van onszelf en onze medewerkers goed te monitoren."

Situatie onder controle

"Nu we met 15% minder mankracht werken, produceren we ook minder. Met asperges heb je de keus om op tijd te stoppen met een perceel. We nemen nu sneller afscheid van percelen. Je ligt daar de eerste dagen wel wakker van. Met vier kleine kinderen, een vrouw die in de zorg werkt en het geruststellen en garanderen van de veiligheid van je personeel is het al met al erg intensief. Je zit in de overleefmodus. ‘s Avonds ben ik uitgeteld. Gelukkig hebben we de situatie nu wel onder controle. En weet je wat? Wij mogen nog door. De plaatselijke kapper en nagelsalon, zij worden pas echt hard getroffen. Ik ben blij dat we nog kunnen blijven draaien."

"Of corona me ook iets moois heeft gebracht? Vraag me dat over een half jaar nog maar eens. Nu zitten we er middenin. Maar ik ben blij dat iedereen zo goed meedoet. Dat geeft een bepaalde verbroedering en gevoel van trots, we staan allemaal met de neus dezelfde kant op."

Bekijk ook

Normaal wordt er met 200 personen gewerkt en nu mag dat nog maar met maximaal 100. En op gepaste afstand. Zo pakte Dreon dit aan.

Vakkenvuller Luc vindt het leukste aan zijn werk dat hij mensen blij kan maken in de winkel. Hoe lukt hem dat met 1,5 meter afstand?

Bezorger Maartje maakt praatjes met ouderen als ze bezorgt. Ze ziet dat hen dat goed doet. Zo helpt ze iedereen zo goed mogelij,  ondanks de drukte.