Biersoorten: welke soorten bier zijn er?

Blond, donker, dubbel, tripel of gewoon pils?

Vind jouw perfecte bier

Biersoorten: ga je voor speciaalbier of pils?

Of je nu houdt van een verfrissend pilsje op een zonnig terras of juist een mooi glas donker speciaalbier bij de haard: voor ieder moment en iedere smaak bestaan er passende biersoorten. Maar welke soorten bier zijn er en wat zijn nou de verschillen?

Jumbo helpt je graag een echte kenner te worden. We vertellen je alles over de verschillende biersoorten. Ontdek welke soort bij jouw smaak of dit seizoen past. Laat je helpen door onze Biervinder. Of nog leuker: organiseer een bierproeverij met vrienden en probeer allerlei verschillende soorten bier uit.

Bekijk het assortiment pils van je favoriete merk

Bekijk al onze pils bieren

De populairste soorten

IPA

IPA staat voor India Pale Ale. Om bier de reis per boot vanuit Engeland naar India te laten overleven, werd in de 17e eeuw extra hop toegevoegd als natuurlijk conserveringsmiddel. Maar extra hop zorgt in de IPA-bieren ook voor de kenmerkende fruitige, bloemige geuren en een bittertje in de smaak.

Alcoholpercentage tussen de 5,5 en 7%

Bekijk onze IPA bieren

Bokbier

Bokbier is een biersoort uit Duitsland. Dat is de reden dat je vaak de Duitse spelling, bockbier, voorbij ziet komen. Bokbier heeft een zoetige smaak, weinig bitterheid en een relatief hoog alcoholpercentage: tussen de 6 en 9%. Bokbier kent een herfst- en een lentevariant. De herfstbok is donkerder en bevat meer alcohol dan de lentebok.

Alcoholpercentage tussen de 6 en 9%

Bekijk onze bokbieren

Blond

Blonde bieren hebben een goudgele kleur, omdat er lichte moutsoorten zijn gebruikt. Ze hebben een lichtzoete smaak, waarbij de fruitigheid en zachte bitterheid in balans horen te zijn. Een toegankelijke biersoort en daarom een mooie eerste stap in de wereld van speciaalbier. Het alcoholpercentage ligt tussen de 6 en 7%.

Alcoholpercentage tussen de 6 en 7%

Bekijk onze Blonde bieren

Weizen

Weizen betekent tarwe: er wordt in weizen dan ook minimaal 50% tarwemout gebruikt. Naast mout, water, hop en gist gaat er niks anders in. Weizenbieren zijn zacht en lichtromig van smaak met fruitige geuren. Ze zijn troebel, omdat de gist er aan het einde van het proces niet wordt uitgefilterd. Het alcoholpercentage ligt rond de 5%.

Alcoholpercentage rond de 5%

Bekijk onze Weizen

Witbier

Witbier ook wel tarwebier genoemd is een verfrissende, ongefilterde biersoort. De basis van witbier bestaat onder andere uit tarwe en ongebrande mouten. Vaak worden er kruiden en sinaasappelschil toegevoegd voor de kenmerkende zoete en frisse smaken. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5 en 6%. Witbier is troebel, omdat de gist er aan het einde van het proces niet wordt uitgefilterd.  

Alcoholpercentage tussen 5 en 6%

Bekijk onze witbieren

Dubbel

Dubbel bier heet zo omdat er meer graan wordt toegevoegd, wat zorgt voor meer suikers en dus een hoger alcoholpercentage. Gaat het daadwerkelijk om de dubbele hoeveelheid? Nee, dat niet. Maar om het verschil aan te geven, werden vroeger bij dubbel bier wel twee kruizen in plaats van één kruis op de vaten gezet. De smaak is zoet en weinig bitter, de kleur is bruin. Het alcoholpercentage bedraagt 6 à 7%.

Alcoholpercentage 6 à 7%

Bekijk onze dubbele bieren

Tripel

Tripel bieren hebben een goudgele tot koperen kleur, soms zijn ze zelfs zo donker als een dubbel. Ze zijn (vaak) het zwaardere broertje van een blond bier. Ze hebben een zoete smaak waarbij het lichtbittere uit de hop zorgt voor de juiste balans. Het alcoholpercentage ligt tussen de 8,5 en 9,5%.

Alcoholpercentage tussen de 8,5 en 9,5%

Bekijk onze tripel bieren

Stout

Stout dankt zijn naam niet aan het Nederlandse maar aan het Engelse ‘stout’, dat sterk of krachtig betekent. Het is een donker, bijna zwart bier met een dikke, romige schuimkraag. Er zijn zoveel soorten stout, dat het alcoholpercentage uiteenloopt van 3 tot 13%. De smaak is vaak zwaar en vrij bitter, maar kan ook wat zoeter zijn.

Alcoholpercentage uiteenlopend van 3 tot 13%

Bekijk onze stout bieren

Kriek

Deze fruitige biersoort is een zomerse dorstlesser. Er gaat maar liefst 25% echt fruit in, wat een friszure smaak geeft. De precieze smaak en kleur zijn afhankelijk van de gebruikte fruitsoort. Oorspronkelijk werd kriek gemaakt van krieken, het Vlaamse woord voor kersen. Tegenwoordig zijn er ook varianten met perziken, aardbeien of frambozen.

Bekijk onze kriek bieren

Alcoholvrij: bier voor de BOB

Moet je nog rijden? Of mag of wil je om een andere reden geen alcohol drinken? Alcoholvrije biersoorten bieddn de uitkomst en benaderen het gewone bier qua smaak steeds beter. Daarnaast bestaat van bijna iedere biersoort tegenwoordig wel een alcoholvrije variant. Ook bij Jumbo valt hier veel in te kiezen.

Bekijk onze alcoholvrije bieren

Lees alles over bier

Bier Bier aanbiedingen Biersoorten Bier proeven Koken met bier Bier ingrediënten Bier brouwen Speciaal bier