Gemarineerde tofuspiesjes - 502981

Mineralen

Wat zijn mineralen en waar zitten mineralen in? We leggen het je uit en laten zien in welke producten mineralen zitten. Het komt bijna niet voor dat iemand een tekort aan mineralen heeft. Te veel mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Snel naar

Wat zijn mineralen? Waar zitten mineralen in? Recepten met gezonde balans aan mineralen Uitgelicht: rucolasalade met zalm Veelgestelde vragen over mineralen

Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn, net als vitamines, voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in eten en drinken zitten. Mineralen leveren geen energie, maar je hebt ze nodig voor de groei en ontwikkeling van je lichaam. Ook dragen ze bij aan je gezondheid. Voorbeelden van mineralen zijn calcium, magnesium, fosfor, natrium en kalium.   

Mineralen die je lichaam in nog kleinere hoeveelheden nodig heeft, noemen we spoorelementen. Je lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken, deze haal je uit voeding. Dit zijn bijvoorbeeld ijzer, jodium, koper en zink.

Vitaminen en mineralen

Wat is het verschil tussen vitaminen en mineralen? Vitaminen komen uit de levende natuur en mineralen niet. Planten nemen mineralen op uit de aarde en dieren nemen mineralen op uit voeding of water.

Waar zitten mineralen in?

Ben jij benieuwd in welke producten mineralen zitten? We geven een aantal voorbeelden van mineralenvoeding. Calcium vind je onder meer in melk, kaas, brood en aardappelen. Magnesium in schelpdieren, garnalen en sojabonen. Natrium zit in bijna alles wat je eet en drinkt. Fosfor zit onder meer in vlees, vis en aardappelen. En kalium in brood, melk en melkproducten, vlees en vleeswaren en groente

Recepten voor een gezonde balans aan mineralen

Benieuwd welke recepten een gezonde balans aan mineralen bevatten? Ontdek deze recepten. 

Handige lijstjes met gezonde boodschappen

Wil jij een tikkie gezonder eten? Begin dan met het opstellen van een gezond boodschappenlijstje. Hieronder vind je wat handige lijstjes die je alvast op weg helpen. Met de lijstjes kun je lekker snel de juiste boodschappen bestellen.

Producten met calcium

Calcium vind je vooral in zuivelproducten. Maar er zijn nog meer producten met calcium. Een greep uit ons assortiment met calcium.

Producten met magnesium

Benieuwd welke producten magnesium bevatten? Bekijk deze producten met magnesium. 

Veelgestelde vragen over mineralen

Wat is de betekenis van mineralen?

Wat is de functie van mineralen?

Wat is mineralenvoeding?

Handige kookvideo’s

Hoe bereid je nu makkelijk je ingrediënten boordevol mineralen? Ontdek de lekkerste recepten in deze kookvideo’s.

Quinoa bereiden

 

Avocado schillen, ontpitten en snijden

 

Tempeh en tofu bereiden

 

Alles over gezond eten

Gezond eten Gezond en voordelig eten Gezonde recepten Gezond ontbijt Gezonde lunch Gezond avondeten Gezonde pasta Dieet Jumbo Foodcoach

Voedingswaarde info

Alles over voedingswaarde Calorieën Eiwitten Koolhydraten Koolhydraatarm dieet Koolhydraatarm ontbijt Koolhydraatarme lunch Koolhydraatarm diner Mineralen Natrium Vetten
Verzadigde en onverzadigde vetten Vitaminen Hoeveel calorieën per dag Hoeveel eiwitten per dag Hoeveel koolhydraten per dag Koolhydraatarme recepten Waar zitten koolhydraten in Waar zitten eiwitten in Hoe eet ik meer vezels? Waar zitten meer vezels in?

20 januari 2022 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 14 oktober 2022