Rodekoolsalade met abrikozendressing - 504795

Vitaminen

Zeiden je ouders vroeger ook altijd tegen je dat het belangrijk is om voldoende vitaminen te eten? Dat klopt, want vitaminen zijn nodig voor de groei en ontwikkeling van je lichaam en om gezond te blijven. We leggen je uit hoe je ervoor zorgt dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt en geven antwoord op de vragen: wat zijn vitamines en welke vitamines heb ik nodig? 

Snel naar

Wat zijn vitamines? Welke vitamines heb ik nodig? Recepten boordevol vitamines Recept spinaziesalade met kersen en geitenkaas Veelgestelde vragen vitaminen

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in eten en drinken zitten. Vitamines leveren geen energie, maar je hebt ze nodig voor de groei en ontwikkeling van je lichaam. Ook dragen ze bij aan je gezondheid. Je lichaam kan vitamines niet, of niet genoeg, zelf aanmaken.   

Welke vitamines heb ik nodig? 

Eet jij gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf? Dan is het mogelijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Je hoeft in dat geval niet bang te zijn voor een tekort aan vitamines. Je hebt geen extra voedingssupplementen nodig.

Let op: er zijn enkele groepen mensen die extra vitamines nodig hebben. Zwangere vrouwen kunnen extra foliumzuur (vitamine B11) en vitamine D goed gebruiken. Voor kinderen onder de drie jaar wordt vitamine D en vitamine K geadviseerd. Ben jij veganist? Dan is het verstandig extra vitamine B12 te nemen. En dan zijn er nog vrouwen boven de 50, mannen boven de 70, mensen met een donkere huidskleur, gesluierde vrouwen en mensen die niet vaak buiten komen. Ook zij kunnen extra vitamine D goed gebruiken.

Recepten boordevol vitaminebommetjes

Wil je extra vitaminen binnen krijgen? Maak dan deze recepten. De ingrediënten van deze gerechten zijn echte vitaminebommetjes.

Handige lijstjes met gezonde boodschappen

Wil jij een tikkie gezonder eten? Begin dan met het opstellen van een gezond boodschappenlijstje. Hieronder vind je wat handige lijstjes die je alvast op weg helpen. Met de lijstjes kun je lekker snel de juiste boodschappen bestellen.

Producten met vitamine C

Vitamine C is één van de bekendste vitamines. Deze producten zitten vol met vitamine C. 

Producten met vitamine D

Benieuwd welke producten vitamine D bevatten? Dit zijn een aantal van de producten met een flinke dosis vitamine D.

Veelgestelde vragen over vitamines

Wat zijn vitamines?

Wat zijn natuurlijke vitamines?

Welke vitamines heb ik nodig?

Blogs voor een optimale vitamine intake

Ben jij benieuwd naar hoe je de meeste vitaminen binnenkrijgt tijdens je dagelijkse maaltijden. Kijk hieronder voor tips:

Foodcoach

Vijf handige tips om zoveel mogelijk vitaminen te behouden.

Foodcoach

Helpt de inrichting om gezond te leven? Vijf handige tips om je huis gezond in te richten.

Foodcoach

Handige tips hoe jij je vitaminebommetjes binnenkrijgt.

Alles over gezond eten

Gezond eten Gezond en voordelig eten Gezonde recepten Gezond ontbijt Gezonde lunch Gezond avondeten Gezonde pasta Dieet Jumbo Foodcoach

Voedingswaarde info

Alles over voedingswaarde Calorieën Eiwitten Koolhydraten Koolhydraatarm dieet Koolhydraatarm ontbijt Koolhydraatarme lunch Koolhydraatarm diner Mineralen Natrium Vetten
Verzadigde en onverzadigde vetten Vitaminen Hoeveel calorieën per dag Hoeveel eiwitten per dag Hoeveel koolhydraten per dag Koolhydraatarme recepten Waar zitten koolhydraten in Waar zitten eiwitten in Hoe eet ik meer vezels? Waar zitten meer vezels in?

20 januari 2022 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 13 september 2022