Vega omelet met pindasaus - 504539

Eiwitten

Eiwitten zijn een voedingsstof én bouwstof voor je lichaam. Je hebt twee soorten eiwitten: dierlijke eiwitten en plantaardige. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, kaas, eieren en melk. En plantaardige eiwitten? Deze vind je vooral in graanproducten, peulvruchten, brood en noten.

Snel naar

Recepten met eiwitten Recept eiwrap met spinazie en kip Handige lijstjes met gezonde boodschappen Producten met eiwitten Veelgestelde vragen over eiwitten

Gezonde gerechten met eiwitten

Op zoek naar een lekker én gezond recept met eiwitten? Probeer deze gerechten eens. We leggen stap voor stap uit hoe je ze maakt.

Handige lijstjes met gezonde boodschappen

Wil je makkelijk al je voedingsstoffen binnen krijgen? Begin dan met het eten van gezonde producten. Hieronder vind je wat handige lijstjes die je alvast op weg helpen. Met de lijstjes kun je lekker snel de juiste boodschappen bestellen.

Waar zitten eiwitten in?

Ben je benieuwd uit welke producten je je dagelijkse eiwitten kunt halen? Deze onderstaande producten bevatten veel eiwitten. Met deze eiwitrijke ingrediënten kun je ook een heerlijke maaltijd maken. 

Meer over producten met eiwitten

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof en bouwstof voor je lichaam en geven je energie. Net als koolhydraten en vetten zijn ze onmisbaar voor een gezond voedingspatroon. Het is daarom belangrijk om dagelijks de juiste hoeveelheid eiwitten te eten.

Eiwitten bestaan uit meerdere aminozuren. Stel je voor dat het eiwit een kralenketting is, dan is elke kraal aan de ketting een aminozuur. Uiteindelijk vormen alle aminozuren (kralen) een eiwit (ketting).

Waar zijn eiwitten goed voor?

Je vraagt je misschien af wat de functie van eiwitten is en wat eiwitten doen. Er is niet één functie voor eiwitten te noemen, want eiwitten zijn goed voor meerdere processen in het lichaam. We laten je zien wat eiwitten doen.

Eiwitten zorgen voor de opbouw en het herstel van je spieren en houden je botten sterk. Dat is niet alleen belangrijk als je veel sport, maar ook om je spiermassa in stand te houden voor je dagelijkse activiteiten.

Eiwitten zijn niet alleen een bouwstof, maar ook brandstof voor je lichaam. Eiwitrijk eten geeft je lichaam energie. En wist je dat je door eiwitten te eten overgewicht kunt tegengaan? Eiwitten hebben een hoge verzadigingswaarde, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Daarnaast helpen eiwitten tijdens het afvallen bij het behouden van de spiermassa.  

Veelgestelde vragen over eiwitten

Wat zijn eiwitten?

Wat doen eiwitten?

Wat is eiwitrijk eten?

Meer inspiratie voor gezond eten

Wil jij ook eten koken met een goede balans in voedingswaarden? Wij hebben wat tips!

Foodcoach

Vijf handige tips om op een leuke en makkelijke manier gezond te eten.

Foodcoach

Waar moet je op letten op de verpakking van een product?

Foodcoach

Elke dag een gezonde en goedkope maaltijd op je bord.

Foodcoach

Handige tips hoe je makkelijk én gezond kunt eten op een drukke dag.

Download de Jumbo Foodcoach app

Met de vernieuwde Jumbo Foodoach app maak je jouw favorieten familiegerechten nét een tikkie gezonder. Wissel je favoriete producten om voor producten die passen in de Schijf van Vijf (Gouden Wissels) of producten die een stapje in de goede richting zijn (Goede Wissels). Ontdek welke wissels bij jou passen. Geen inspiratie? Geen probleem! Je kunt kiezen uit één van de 1.000 familierecepten.

Download de Jumbo Foodcoach app Een tikkie gezonder? Dat doe je zo! >

Alles over gezond eten

Gezond eten Gezond en voordelig eten Gezonde recepten Gezond ontbijt Gezonde lunch Gezond avondeten Gezonde pasta Dieet Jumbo Foodcoach Nutri-score

Voedingswaarde info

Alles over voedingswaarde Calorieën Eiwitten Koolhydraten Koolhydraatarm dieet Koolhydraatarm ontbijt Koolhydraatarme lunch Koolhydraatarm diner Mineralen Natrium Vetten
Verzadigde en onverzadigde vetten Vitaminen Hoeveel calorieën per dag Hoeveel eiwitten per dag Hoeveel koolhydraten per dag Koolhydraatarme recepten Waar zitten koolhydraten in Waar zitten eiwitten in Hoe eet ik meer vezels? Waar zitten meer vezels in?

20 januari 2022 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 13 september 2022