Vega omelet met pindasaus - 504539

Eiwitten

Eiwitten zijn een voedingsstof én bouwstof voor je lichaam. Eiwitten komen voor in dierlijke producten en in plantaardige producten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vleesviskaaseieren en melk. En plantaardige eiwitten? Deze vind je vooral in graanproducten, peulvruchten, brood en noten.

Snel naar

Recepten met eiwitten Recept eiwrap met spinazie en kip Handige lijstjes met gezonde boodschappen Producten met eiwitten Veelgestelde vragen over eiwitten

Waar zitten eiwitten in?

Ben je benieuwd uit welke producten je eiwitten kunt halen? Deze onderstaande producten bevatten veel eiwitten zodat jij je dagelijkse eiwitbehoefte kunt behalen. 

Meer over producten met eiwitten

Gezonde gerechten met eiwitten

Op zoek naar een lekker én gezond recept met eiwitten? Probeer deze gerechten eens. We leggen stap voor stap uit hoe je ze maakt.

Handige lijstjes met gezonde boodschappen

Wil jij een tikkie gezonder eten? Begin dan met het opstellen van een gezond boodschappenlijstje. Hieronder vind je wat handige lijstjes die je alvast op weg helpen. Met de lijstjes kun je lekker snel de juiste boodschappen bestellen.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof en bouwstof voor je lichaam en geven je energie. Een gram eiwit levert 4 kcal. Dat is net zoveel energie als bij een gram koolhydraten. Eiwitten worden opgebouwd uit aminozuren. Stel je voor dat het eiwit een kralenketting is, dan is elke kraal aan de ketting een aminozuur. Uiteindelijk vormen alle aminozuren (kralen) een eiwit (ketting).

 

Waar zijn eiwitten goed voor?

Je vraagt je misschien af wat de functie van eiwitten is en wat eiwitten doen. Er is niet één functie voor eiwitten te noemen, want eiwitten zijn goed voor meerdere processen in het lichaam. We laten je zien wat eiwitten doen.

De aminozuren uit eiwitten zijn nodig voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in het lichaam. Eiwitten zorgen bijvoorbeeld voor de opbouw en het herstel van je spieren en houden je botten sterk. Dat is niet alleen belangrijk als je veel sport, maar ook om je spiermassa in stand te houden voor je dagelijkse activiteiten.

Eiwitten zijn niet alleen een bouwstof, maar ook brandstof voor je lichaam. Eiwitten kunnen als brandstof worden ingezet door het lichaam wanneer het lichaam een tekort heeft aan koolhydraten of een overschot aan eiwitten.

Eiwitrijke voeding heeft daarnaast een hoge verzadigingswaarde, dat wil zeggen dat je er lang een vol gevoel van houdt. Daardoor heb je minder snel trek en kan het je helpen om niet te veel te eten. Daarnaast beperkt voldoende eiwitten het verlies aan spiermassa bij het afvallen.

Meer over eiwitten

Veelgestelde vragen over eiwitten

Wat zijn eiwitten?

Wat doen eiwitten?

Wat is eiwitrijk eten?

Meer inspiratie voor gezond eten

WIl jij ook een tikkie gezonder eten? Wij hebben wat tips!

Foodcoach

Vijf handige tips om op een leuke en makkelijke manier gezond te eten.

Foodcoach

Waar moet je op letten op de verpakking van een product?

Foodcoach

Elke dag een gezonde en goedkope maaltijd op je bord.

Foodcoach

Handige tips hoe je makkelijk én gezond kunt eten op een drukke dag.

Alles over gezond eten

Gezonde levensstijl Gezond eten Gezonde recepten Gezond ontbijt Gezonde lunch Gezond avondeten Gezonde recepten < 2 euro p.p. Gezonde pasta Dieet

Voedingswaarde info

Alles over voedingswaarde Calorieën Eiwitten Koolhydraten Koolhydraatarm dieet Koolhydraatarm ontbijt Koolhydraatarme lunch Koolhydraatarm diner Mineralen Natrium Vetten
Verzadigde en onverzadigde vetten Vitaminen Hoeveel calorieën per dag Hoeveel eiwitten per dag Hoeveel koolhydraten per dag Koolhydraatarme recepten Waar zitten koolhydraten in Waar zitten eiwitten in Hoe eet ik meer vezels? Waar zitten meer vezels in?

20 januari 2022 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 10 oktober 2022