Bewaartips en foodhacks met bewaarbakjes

Vershoudbakjes zijn écht onmisbaar in je keuken. En dat is goed nieuws, want je kunt er nu voor sparen bij Jumbo. Even een restje bewaren in de koelkast, een bakje fruitsalade mee naar je werk of een extra portie nasi die je zo uit de vriezer tovert op een drukke dag. 

Lifesavers

Vershoudbakjes zijn echte lifesavers. Ontdek waarom ze zo handig zijn.

Gezond eten
Vershoudbakjes zorgen ervoor dat je makkelijk gezonder eet. Hoe handig is het om even wat geroosterde groente van het avondeten te bewaren in een bakje? Dit wordt, met een cracker en wat hummus, jouw lunch voor de dag erna.
Hygiëne
Ze zorgen ervoor dat producten niet uitdrogen en dat bacteriën minder kans krijgen. Zorg wel dat je restjes bereid eten goed laat afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet (maximaal 2 uur op het aanrecht). Door de siliconen sluiting en de clips zijn de bakjes luchtdicht en isoleren ze geuren. Ook zorgt dit ervoor dat je levensmiddelen langer vers kunt houden.
Voorkom verspilling
De bakjes zorgen ervoor dat je geen eten weggooit. Dat merk je in je portemonnee en het bespaart je tijd op een drukke werkdag. Je hoeft namelijk alleen maar wat eten op te warmen.
Tijd besparing
Doordat je de maaltijden in een mum van tijd klaar hebt, bespaar je veel tijd. Dat is op een drukke werkdag wel handig toch?

Hoe bewaar je restjes?

Met deze handige tips kun jij lekker lang restjes bewaren.

Laat het eten afkoelen, voordat je het in de koelkast of vriezer zet. Je kunt dit op het aanrecht doen (max. 2 uur) of je zet het vershoudbakje in koud water. Dan gaat het wat sneller. Zorg dat je de deksel aan de binnenkant droog maakt, voordat je het bakje afsluit. De warmte van het gerecht zorgt namelijk voor waterdamp aan de onderkant van de deksel. Dit zorgt voor vriesbrand*. Zorg voor een passend bakje met niet te veel ruimte over. Ook dit voorkomt vriesbrand.

*Wat is vriesbrand?

Vriesbrand zijn ijskristallen die je vast wel eens op een pak doperwtjes of vlees gezien hebt. Het product is dan uitgedroogd, omdat er lucht bij kan. Je kunt het product nog gewoon eten, maar de smaak kan wel minder zijn.

Bewaar niet te lang

Je kunt de houdbaarheid van voedsel verlengen door het in te vriezen. Maar het blijft geen jaren goed. Zet daarom de datum van invriezen op het vershoudbakje.

Eten bewaren? Spaar voor superhandige bakjes

Lekkere lunch of een gezonde snack meenemen? Of heb je nog restjes over? Spaar bij Jumbo voor de superhandige bewaarbakjes van Kuhn Rikon. Met een volle spaarkaart heb je al een bewaarbakje vanaf 1 euro. Zo blijven je groente, fruit en restjes langer vers. Ideaal tegen voedselverspilling en goed voor de portemonnee.

Meer over de spaaractie

Tips voor onze bakjes

Citroenpartjes bewaren

Heb je citroen over? Snijd ze dan in partjes, bewaar ze in een bakje en vries ze dan in. Lekker om een frisse smaak aan je water te geven. En je water nog wat te koelen.

Avocado over

Heb je nog een halve avocado over? Bewaar ‘m in een bakje met water. Met de pit erin. Zo verkleurt de avocado niet. Zorgt dat de avocado volledig onder water is.

Combineren

Het bakje met de divider is ideaal om te gebruiken als lunchtrommel. Wil je salade én een boterham meenemen? Geen probleem met ons superhandige bakje.

Salade voor onderweg

Heb je nog salade over? De salade blijft lekker vers als je ‘m bewaart in een bakje met de deksel erop. Ook handig om mee te nemen.

Opwarmtips

Een blok bevroren pastasaus of soep bereiden is niet zo handig. Eindeloos ben je in de weer, omdat je eten binnenin nog helemaal bevroren is. Herkenbaar? Een paar tips om dit te voorkomen:

Haal je bakje met eten ’s avonds al uit de vriezer en laat het dan in de koelkast ontdooien. Zo verwarm je daarna je eten heel makkelijk in de magnetron of in een koekenpan. Verwarm op laag vermogen of laag vuur. Zet de magnetron niet op de hoogste stand; liever wat langer op een lager wattage (600-700 watt). Dan smaakt je eten veel lekkerder. Zorg ook op het fornuis dat je een restje op laag vuur opwarmt en af en toe doorroert. Kijk per gerecht hoe je het opwarmt.
-  Een stamppot uit de vriezer is het lekkerst om even op te bakken in de koekenpan.
-  Een soep warm je op in een steelpannetje of in de magnetron.
-  Een pastasaus of curry verwarm je in een pan naar keuze op een laag vuur of in de magnetron.

Let op: Een opgewarmd restje uit de vriezer kun je niet opnieuw invriezen. Dan kunnen er namelijk bacteriën ontstaan die tot een voedselinfectie kunnen leiden. 1x Invriezen in een passend vershoudbakje en dan opwarmen dus.

Tip met afplaktape

Wat zat er ook alweer in dat ene bakje? En hoe lang ligt het eigenlijk al in de vriezer? Vooraf labelen is onze tip. Plak dit handige etiket of een stukje schilderstape op het bakje en noteer:

• De naam van het gerecht
• De datum Voor hoeveel personen het is
• Eventueel kun je er nog iets bij zetten als: lekker met zure room of geraspte kaas. Zo weet je hoe je het restje nóg lekkerder kunt serveren.

Extra schoonmaaktips

De Jumbo vershoudbakjes mogen gewoon in de vaatwasser. Maar we hebben allemaal wel eens een bakje dat toch net niet helemaal schoon is geworden. Sommige voedingswaren, zoals tomaten, kunnen kleur afgeven op de bewaarbakjes. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het product. Maar wil je het bakje toch schoon krijgen? Dan bieden deze 3 tips uitkomst.

Tip 1: Azijn
Vul het bakje voor de helft met natuurazijn. Voeg daarna een klein beetje warm water toe. Laat het bakje met azijn en water minimaal 2 uur staan, zodat het kan weken. Spoel het vervolgens af met warm water en was het vershoudbakje met afwasmiddel.
Tip 2: Citroensap
Pers een citroen in het bewaarbakje, totdat er ongeveer een cm citroensap instaat. Zorg ervoor dat de citroensap het hele bakje raakt. Doe de deksel erop en schud het bakje. Laat het zo minimaal 1 uur staan. Was het bakje daarna af met warm water en afwasmiddel.
Tip 3: Baking soda
Schep een paar theelepels baking soda in het bakje. Voeg een beetje handwarm water toe, totdat het op tandpasta lijkt. Borstel het bakje schoon met een tandenborstel of borsteltje. Laat het 15 minuten intrekken. Spoel daarna schoon met warm water en afwasmiddel.

Richtlijnen voor het bewaren in de diepvries

Ontdek hoe lang je bepaalde etenswaren kunt bewaren in de vershoudbakjes. De ideale temperatuur hiervoor is -18 C.

Brood: 1 maand Groente: 1 jaar (verse groente wel even blancheren vooraf, op diepvriesgroente uit de winkel staat de houdbaar vermeld. Wil je weten hoe je groente kunt blancheren? Ontdek het in de video.) Fruit: 8-12 maanden Vis: 3-6 maanden
-  Magere vis (zoals kabeljauw, schol) 6 maanden
-  Vette vis (zoals zalm, makreel) 3 maanden
Vlees: 2-9 maanden
-  Varkensvlees: 2 maanden
-  Gehakt en lamsvlees: 3 maanden
-  Rundvlees: 9 maanden
-  Gekookte peulvruchten: 3 maanden
-  Maaltijden/rijst: 3 maanden

Bron: Voedingscentrum

Belangrijk: vergeet ze niet

Heb jij je restje netjes gelabeld in een fijn vershoudbakje, vergeet het dan niet om op te eten. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om 1x per week, eventueel op een vaste dag, een restje te eten. Haal het de avond ervoor al uit de vriezer en zet het in je koelkast. Als je meerdere restjes hebt, kun je er zelfs voor kiezen om er een soort tapastafel van te maken. Rooster er eventueel wat brood bij. Zo heb je voor ieder wat wils, het kost je weinig tijd én je hoeft geen boodschappen te doen.