Appelplaatkoek met hazelnoten

Appelplaatkoek met hazelnoten

Jumbo

210 min bereiden

tussendoortje

4 personen

710 kcal/pp

Ingrediënten

 • 200 g abrikozenjam
 • 50 g hazelnoten
 • 1 keukenmachine (optioneel)
 • 1 bakvorm of bakplaat met opstaande randen (30 x 40 cm)

Bereidingswijze

Zet in 9 stappen deze heerlijke Appelplaatkoek met hazelnoten op tafel.

 1. Snijd de boter in kleine blokjes en maak met de handen een kruimeldeeg van 200 g amandelmeel, de bloem, de basterdsuiker en de boter. Voeg daarna wat water en 1 ei toe en kneed tot een samenhangend deeg. Of maal 200 g amandelmeel, de bloem, de basterdsuiker en de boter in de keukenmachine tot een kruimelig deeg. Voeg het water en 1 ei toe. Druk daarna een paar keer kort op de pulseerknop van de keukenmachine tot een samenhangend deeg ontstaat.
 2. Kneed het deeg met vochtige handen tot een platte bal. Laat het verpakt in vershoudfolie ca. 2 uur in de koelkast opstijven.
 3. Verwarm de oven voor tot 170 °C.
 4. Meng voor de vulling de resterende 200 g amandelmeel, de suiker, de laatste 2 eieren en koekkruiden tot een dikke pasta (amandelspijs).
 5. Halveer de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appelhelften in dunne plakjes, houd de appelhelften tijdens het snijden met duim en wijsvinger bij elkaar.
 6. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 32 bij 42 cm. Leg het deeg in de bakvorm. Duw het deeg tegen de randen zodat er een opstaande rand ontstaat.
 7. Verdeel de amandelspijs in een gelijkmatige laag over het deeg. Verdeel hierover de appelhelften, druk de plakjes dakpansgewijs uit elkaar.
 8. Bak de taart in de voorverwarmde oven in 45 min. goudbruin en gaar. Laat de taart 30 min. afkoelen.
 9. Verwarm intussen de jam en bestrijk er de appels mee. Bestrooi met de hazelnoten. Laat de taart daarna nog 15 min. afkoelen. Snijd de taart in vierkante stukken.

Tip! Extra lekker: maal drie bolletjes stemgember mee in de amandelspijs.

eet smakelijk