Hollandse appeltaart

Hollandse appeltaart

Jumbo

Een klassieke appeltaart met bijzonder vlechtwerkje!

120 min bereiden

Tussendoortje

4 personen

355 kcal/pp

Ingrediënten

  • 100 g sultanarozijnen
  • 1200 g goudrenetten
  • 1 keukenmachine of mixer met deeghaken
  • 1 springvorm (ø 24 cm)

Bereidingswijze

Zet in 5 stappen deze heerlijke Hollandse appeltaart op tafel.

  1. Week de rozijnen in een schaaltje met lauwwarm water. Kneed in de keukenmachine of met de mixer een samenhangend deeg van de bloem, 100 g suiker, de boter, 1½ ei en een beetje zout. Vorm een bal van het deeg en laat dit in vershoudfolie minimaal 30 min. rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol 2/3e van het deeg uit tot een deeglap van ø 32 cm. Bekleed de bodem en rand van de vorm ermee. Zet de vorm in de koelkast. Bewaar de rest van het deeg in vershoudfolie in de koelkast.
  3. Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis. Snijd elke appel in 12 parten. Meng de appel met 100 g suiker, de kaneel en rozijnen. Haal de vorm uit de koelkast en vul de taartbodem zo compact mogelijk met het appelmengsel.
  4. Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en snijd er smalle en breden repen van. Leg de repen in een vlechtwerk op de appeltaart. Druk de deegrand over de uiteinden van de vlechtrepen vast. Bestrijk de taart dun met de rest van het ei.
  5. Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in ca. 1 uur gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.

Tip! Trucje: amandelspijs op de bodem zorgt voor een extra krokante bodem. Lees hier meer over het maken van appeltaart.

eet smakelijk