Loading...
< Terug naar het overzicht

Eén tegen eenzaamheid

Veel mensen voelen zich weleens eenzaam. Vooral onder ouderen komt eenzaamheid vaak voor. Bij Jumbo vinden we dat onze winkels een belangrijke rol hebben als ontmoetingsplek om eenzaamheid te signaleren, terug te dringen en te doorbreken. Bijvoorbeeld door een praatje te maken of echt even de tijd voor iemand te nemen. Daarom zijn we lid van Eén tegen eenzaamheid, een nationale coalitie van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen die de handen ineenslaan om eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. 

Week tegen Eenzaamheid – Nederland kookt met Jumbo Kletspakketten

In de Week tegen Eenzaamheid 2020 introduceerde Jumbo de kletspakketten. Dit zijn maaltijdpakketten met een weggeefbakje en kaartje om klanten te inspireren iets lekkers te koken voor iemand die wel wat aandacht of een kletspraatje kan gebruiken. Mensen willen vaak wel iets doen voor een ander, maar weten niet zo goed wát ze kunnen doen of moeten zeggen. Een zelfgemaakte maaltijd die je langsbrengt is een mooie aanleiding voor een praatje. Met een simpel gebaar geef je aan dat de ander ertoe doet. We hopen dat we met de kletspakketten klanten hebben geïnspireerd vaker te koken of te bakken voor een ander en dat het balletje gaat rollen. Want juist nu is het belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken! 

Eerste Kletskassa's van Nederland

In verschillende Jumbo winkels vind je een Kletskassa. Dit zijn kassa’s speciaal voor mensen die geen haast hebben en zin hebben in een praatje. Daarnaast kun je altijd een lekkere kop koffie pakken in onze kletshoek en een praatje maken met een van je buurtgenoten. Tijd voor elkaar, gewoon omdat het kan. De teller staat eind dit jaar op ongeveer tien Kletskassa’s, volgend jaar breiden we verder uit.

Hallo Alles voor Mekaar koffiecorner

Een kletspraatje of een luisterend oor kan een wereld van verschil maken. Daarom hebben we - samen met de stichting Alles voor Mekaar – in Jumbo Vlijmen de eerste ‘Hallo! Alles voor Mekaar – koffiecorner’ ingericht. Hier kunnen ouderen en buurtgenoten elkaar treffen voor een praatje. Door ouderen en buurtgenoten bij elkaar te brengen, ontstaan mooie contacten. 

Initiatieven in onze winkels, daar gebeurt het! 

Bij Jumbo bruist het van de ideeën om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van eenzaamheid. Hier werken we hard aan en dat zie je terug in onze winkels. Naast de Kletskassa’s en gezellige koffiecorners, ontstaan er verschillende lokale initiatieven. Wist jij bijvoorbeeld dat ze bij Jumbo Utrecht Merelstraat samenwerken met Oma’s Soep? Dit is een initiatief dat ouderen en studenten samenbrengt door middel van het maken van soep. Jumbo doneert producten voor deze heerlijke soepen, die vervolgens worden klaargemaakt door ouderen en jongeren samen. En wist je dat er bij Jumbo Amsterdam Buitenveldertselaan vijfenzestigplussers achter de kassa zitten? En Jumbo Foodmarkt Breda bracht in de Week tegen Eenzaamheid tientallen appeltaartjes langs bij een verzorgingscentrum in de buurt. Smakelijk én gezellig!