Prei van teler Paul

Prei is een echte smaakmaker waar je eindeloos mee kunt variëren. En wat de prei van Jumbo extra speciaal maakt, is dat 'ie het hele jaar van eigen bodem komt. Paul van den Elzen teelt in het Brabantse Uden prei voor Jumbo. Wist je dat het onderste gedeelte van de prei wit is doordat het in de grond groeit en geen zon heeft gezien? Paul vertelt je alles over prei wat je nog niet wist.

Snel naar

Het verhaal van Paul Prei uit Nederland Uitgelicht recept Meer recepten met prei

‘Bijna al onze prei wordt in Nederland geconsumeerd’

“Mijn vader was tuinder en zo begon ik al jong in de teelt”, begint Paul zijn verhaal. “Later startte ik mijn eigen bedrijf, waar ik op een klein perceel meerdere soorten groente teelde. Prei werd mijn specialiteit: een uniek en al eeuwen geliefd product. Inmiddels teel ik jaarlijks 15 miljoen kilo prei op 260 hectare grond. Dat klinkt enorm veel, maar toch wordt bijna al onze prei in Nederland gegeten en daar zijn we supertrots op.”

Paul vertelt: “Nederland is een ideaal teeltland voor prei. Niet te koud in de winter, waardoor we de prei jaarrond buiten kunnen telen. Het begint met het planten van de prei van maart tot en met augustus. De prei die we als laatste planten, ‘overwintert’ zelfs tot het voorjaar. Mocht het heel koud worden, dan dekken we de prei met doek af. Rond juni halen we de nieuwe oogst van het land en tot aan de lente blijven we prei oogsten.” In de lente, als de temperatuur oploopt, wil de prei zich voortplanten en bloeit dan uit tot een kleurrijke bloem. Erg mooi om te zien, maar niet geliefd bij de consument. “Daarom halen we alle prei van het land om dit groeiproces stil te leggen”, legt Paul uit. “De geoogste prei slaan we op in koelcellen en gebruiken we enkele weken om de nieuwe oogst te kunnen overbruggen.”

Slimme handjes

Doordat de prei buiten zonder overdekking groeit, kan er onkruid tussen de prei komen. Paul: “Onkruid bestrijden wij niet met chemicaliën, maar met een slimme machine. Deze machine detecteert het onkruid met camera’s en spit het met ‘kleine handjes’ om. Dat is dubbele winst: de prei wordt niet in zijn groeiproces geremd en de grond raakt niet vervuild met chemicaliën.” Door de keten kort te houden, is de prei van het land al snel in de supermarkt. Na het oogsten wordt de prei op maat gesneden en de buitenste twee lagen worden verwijderd. Hierna wordt de prei schoongespoeld en na een controle is de prei klaar om naar Jumbo te gaan. “Met de productie van onze prei blijft geen enkel afval achter”, legt Paul uit. “Want de restjes prei uit de productie gebruiken we om jonge kalveren te voeden. Ook experimenteren we met groene stukken. Zo kunnen we deze omzetten in mestkorrels voor ons eigen land of laten drogen voor verkoop van gedroogde kruiden. Ook wordt het hele jaar regenwater opgevangen om het perceel mee te beregenen, als dat nodig is.”

Smaakmaker

Paul vertelt: “Prei is familie van knoflook en ui en daarom ook klassiek bekend als een echte smaakmaker. Zo zie je het vaak in bak- en wokmixen, maar het allerlekkerste is ‘ie toch echt op zichzelf. Ik eet hem het liefst met een sausje. Maar ook door prei te BBQ’en, komt er een verrassende smaak vrij. De prei wordt dan zelfs een beetje zoet, heel anders dan de bekende knoflookachtige smaak. Zo kun je met prei echt alle kanten op.”

Maak kennis met meer van onze telers en boeren

On the way to PlanetProof

Al onze Nederlandse groenten en fruit zijn On the Way to PlanetProof-gecertificeerd, zo ook de prei van Paul. Met On the way to PlanetProof kies je voor duurzamere zuivel, groenten en fruit. Deze producten komen tot stand met extra aandacht voor natuur en milieu.

Bekijk alle keurmerken

Proef onze prei van dichtbij

Lekkere recepten met prei van Dichtbij

Ontdek álle producten van Dichtbij

Veel dagelijkse boodschappen en lekkernijen komen van Dichtbij, of je nu vers vlees of seizoensfruit zoekt, onze handige lijstjes helpen je. Zo heb je eenvoudig en snel al je lokale boodschappen bij elkaar.

Nog meer inspiratie voor gerechten met prei

Meer inspiratie

van Dichtbij Groente & fruit Vlees Zuivel & kaas Telers & boeren