Zuurkoolstamppot met gehakt

Zuurkoolstamppot met gehakt

Jumbo

Koud buiten? Ga dan voor deze zuurkoolstamppot met gehakt.

50 min bereiden

Hoofdgerecht

4 personen

671 kcal/pp

Ingrediënten

  • 1 pureestamper of pureeknijper
  • 1 ovenschaal 20 x 30cm

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Zuurkoolstamppot met gehakt op tafel.

  1. Verwarm de oven voor tot 190 C. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een ruime pan en voeg zoveel water toe dat de aardappelen net onder staan. Kook de aardappelen in 20 min. gaar.
  2. Doe intussen de zuurkool in een zeef en spoel af met koud water. Doe de zuurkool in een pan, samen met het karwijzaad en zoveel water dat de zuurkool net onder staat. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.
  3. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder boter of olie en bak hierin het gehakt in ca. 8 min. bruin en rul. Pel intussen de uien, snijd ze in halve ringen en voeg toe aan het gehakt. Bak 10 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Laat ze 3 min. uitdampen. Verwarm intussen de melk in een steelpan, maar breng niet aan de kook.
  5. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper of duw ze door de pureeknijper. Voeg 25 g boter in blokjes en de warme melk toe en roer tot een gladde puree. Breng op smaak met de nootmuskaat en (versgemalen) peper en zout naar smaak. Giet de zuurkool af en meng door de puree.
  6. Schep het gehakt met de uien in de ovenschaal, schep daarop de zuurkoolstamppot. Bestrooi de zuurkoolstamppot met paneermeel en verdeel de resterende boter er in blokjes overheen.
  7. Bak de zuurkoolstamppot 20 min. in het midden van de voorverwarmde oven goudgeel.

Tip! je kunt deze zuurkoolschotel makkelijk vegetarisch maken door vegetarisch gehakt te gebruiken. kidstip boor het klokhuis met een appelboor uit een appel en snijd de appel in dunne plakjes. Leg deze vlak voor serveren op de schotel.

eet smakelijk