Doe samen met Jumbo mee aan de Verspillingsvrije week

Vind jij het ook zo zonde om eten weg te gooien? Daag jezelf uit en doe mee aan de Verspillingsvrije Week van 12 t/m 18 september 2022. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Want door slim om te gaan met restjes, bespaar je tijd en geld. Om je op weg te helpen, zetten we een aantal handige tips voor je op een rij. Goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Snel naar

Tips om niets weg te gooien Inspiratie tegen restjes Wat Jumbo doet tegen voedselverspilling
Verspillingsvrije week

Tips om niets weg te gooien

Hoe kun je voorkomen dat je te veel eten in huis haalt en daardoor uiteindelijk voedsel moet weggooien? Ontdek hier alvast een paar tips.

Maak een weekmenu
Check je voorraad en maak een boodschappenlijstje. Zo weet je precies welke ingrediënten je nog in huis moet halen.
Kook elke week met leftovers
Verwerk overgebleven ingrediënten van de ene maaltijd weer in een ander gerechten, of draai ze bijvoorbeeld in de soep.
Heb je restjes of eten in de koelkast liggen dat bijna over de datum is?
Vries het dan in. Zo blijft het langer goed.
Let op de houdbaarheidsdatum.
En weet goed op het verschil tussen de THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Bij de THT kan de kwaliteit verminderen na de vermelde datum. Vertrouw dan op je zintuigen: kijk, proef en ruik of het nog lekker is. Is de TGT-datum verstreken? Dan moet je het product weggooien.
Bewaar je producten op de juiste manier.
De Bewaarwijzer App van het Voedingscentrum helpt je op weg. Ook handig: de Ja-Nee Koelkaststicker. Daarin vind je het bewaaradvies van de 12 meest gebruikte producten in één overzicht.
Bekijk meer tips

Lekkere recepten met oud brood

We gooien per persoon gemiddeld vier boterhammen weg per week. Zonde! Want je kunt nog een hoop lekkere dingen maken van oud brood. Zoals wentelteefjes, croutons, tosti’s of panzanella (Italiaanse broodsalade). Overgebleven brood kun je nog zeker een maand bewaren in de vriezer.

Fruit over? Smullen maar

Vooral appels, peren en bananen worden veel weggegooid in Nederland. Maak jam of een smoothie van overgebleven fruit, of maak gebakken banaan met appel als toetje. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we 1 miljoen kilo per week minder weggooien.

Heerlijke smoothies van restjes zuivel

Als niemand in Nederland nog zuivel zou verspillen, zouden we in een week 8,5 miljoen glazen zuivel van de afvalbak kunnen redden. Is je yoghurt, melk of kwark over de datum? Vertrouw op je zintuigen. Kijk, ruik en proef of het nog lekker is. Met restjes melk of yoghurt kun je ook lekkere smoothies maken.

Aardappel over? Geen probleem

Restjes gekookte aardappel doen het perfect in curry’s en soepen. Of verwerk ze in een tortilla of ovenschotel. Gekookte aardappelen kun je tot drie maanden in de vriezer bewaren.

Groente

We verspillen ruim 1,2 miljoen kilo groente per week, oftewel 1,5 opscheplepel per persoon. Vooral komkommer, ui en bloemkool worden veel weggegooid. Heb je groente over? Maak er een soepje van. Veel groente kun je ook in de vriezer bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Kijk op voedingscentrum.nl/bewaarwijzer voor het juiste bewaaradvies.

Handige tip om te koken met restjes

Nog veel producten in de koelkast liggen? Vul ze hier in en ontdek welke recepten je er nog mee kunt maken.

Maak mijn koelkast leeg met Smulweb
Duurzaamheid

Wat doet Jumbo tegen verspilling?

Wij richten onze keten zo in dat voedsel zoveel mogelijk op de juiste plek terechtkomt en zo min mogelijk voedsel wordt weggegooid​. Dat doen we door derving  te voorkomen. En blijven er toch producten over, dan krijgen ze vaak alsnog een goede bestemming. 

‘Samen minder verspillen’ schap
Het ‘Samen minder Verspillen’ schap is in 2020 geïntroduceerd en inmiddels in meer dan 640 winkels beschikbaar. Verse artikelen met een houdbaarheidsdatum van dezelfde dag worden tegen een gereduceerd bedrag van 0,50, 1, 2,50 of 4 euro verkocht.
Samenwerken met onze telers 
Bij Jumbo maken we afspraken met telers over te leveren hoeveelheden. Dit doen we door inzicht te geven in de verkoopcijfers per product. Telers kunnen daarop hun productie aanpassen. Dit zorgt voor minder overschotten en daardoor minder voedselverspilling.
Een nauwkeurige bevoorrading van onze winkels
Elke Jumbo winkel krijgt besteladvies op basis van slimme data (verkoopgegevens, feestdagen, lokale evenementen, weersvoorspellingen). Dit helpt winkels om precies de goede hoeveelheid te bestellen die past bij de vraag van de klanten.  
Onze producten: lekker vers en kleinere porties
Inmiddels hebben we in zo’n 300 Jumbo winkels een nieuw type koelwanden op de AGF-afdeling geïntroduceerd. Dit komt de kwaliteit en houdbaarheid van de producten direct ten goede. Daarnaast vinden steeds vaker kleinere porties en kleinere groenten, zoals mini-bloemkool en mini-broccoli, hun weg naar het Jumbo schap. Gebleken is dat ook deze oplossingen bijdragen aan minder voedselverspilling.
Donaties voor de Voedselbank
We werken al jarenlang samen met Voedselbanken Nederland. Producten die niet meer geschikt zijn voor de verkoop zijn vaak nog wel te benutten voor consumptie. Zo’n 450 Jumbo winkels en alle distributiecentra doneren aan bijna 170 voedselbanken in Nederland. In 2021 hebben we 600.000 producten gedoneerd.
Meer over wat Jumbo doet tegen voedselverspilling

Nog meer inspiratie om minder te verspillen

Food

Heb je brood over dat niet meer zo vers smaakt? Geen probleem voor deze recepten. We laten je graag zien hoe je oud brood gemakkelijk kunt verwerken tot de lekkerste gerechten.

Food

Heb je nog van alles een beetje in de koelkast liggen, maar weet je niet wat je ervan kunt maken? Een aantal gerechten leent zich perfect voor leftovers. 

Food

Precies de juiste hoeveelheid rijst koken? Mission impossible. Onder het mom van ‘beter te veel dan te weinig’ houd je steevast nog wat over na de maaltijd. 

Food

Wist je dat diepvriesgroenten evenveel vitaminen, mineralen en andere goede eigenschappen bezitten als verse groenten? Eigenlijk hebben ze zelfs méér voordelen.

Love your leftovers met het gratis receptenboekje

Wat lekkers maken met je restjes? Dat wordt een eitje met de heerlijke restjesrecepten van o.a. Eric Corton, Yvette van Boven en Pierre Wind! Download snel het gratis restjes-receptenboekje.

Blader door het boekje

Meer inspiratie?

Bekijk onze blogs voor meer inspiratie en tips tegen voedselverspilling.

Tips voor oud brood Recepten met leftovers Koken uit de voorraadkast Brood van brood