Vaatwasser schoonmaken

De beste tips & tricks

Zo ga je te werk

Hoe kun je het beste de vaatwasser schoonmaken?

Ook de vaatwasmachine zelf heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Met een machinereiniger wordt hij weer schoon en fris. Maar je kunt je vaatwasser ook schoonmaken met soda of azijn. Hoe je dat doet en meer handige tips vind je op deze pagina.

De vaatwasser schoonmaken met soda in 5 stappen

Hoe ga je te werk?

Haal het onderste rek uit de machine. Draai de filter los en haal uit de vaatwasser. Haal de binnenste filter eruit en maak beide onderdelen schoon in een sopje met allesreiniger. Bevestig na reiniging de filter weer in de machine. Controleer nu ook of de sproeiarmen vrij kunnen draaien door ze een tikje te geven. Vergeet de deurrubbers niet. Deze krijg je goed schoon met een sopje van afwasmiddel en water. Wrijf na het reinigen de rubbers in met talkpoeder waardoor de rubbers soepel blijven en de levensduur wordt verlengd. Doe tot slot een kopje soda in het putje van de machine en stel het meest intensieve programma met de hoogste temperatuur in. Laat de vaatwasser draaien zonder iets erin. Hiermee verwijder je kalkaanslag, maar ook vet en nare geurtjes.

Wacht niet tot de vaatwasser gaat stinken of zijn werk niet meer goed doet. Je vaatwasser schoonmaken kun je het beste eens per 3 maanden doen. Zo heb je altijd het beste resultaat voor je vaat.

Meer tips voor de vaatwasser

  • Om te voorkomen dat de vaatwasser verstopt raakt, is het raadzaam om eerst de etensresten van je vuile vaat af te spoelen. 
  • Wil je dat de vaat droog uit de afwasmachine komt? Zorg voor genoeg glansspoelmiddel en zout. Is de vaatwasser klaar, zet dan direct de deur open. Trek de rekken er voorzichtig uit, zodat achtergebleven water op de sproeiarmen niet op het droge servies spettert. Leeg eerst het onderste rek. 
  • Witte strepen of puntjes op glaswerk worden veroorzaakt door een grote hoeveelheid kalk in het water. Stel het zoutreservoir van de vaatwasser goed af naar de hardheid van het water in je regio (meer info vind je bij de watermaatschappij).
  • Gebruik de knop ‘uitgestelde start’ op de vaatwasser, zodat het apparaat gebruikmaakt van stroom in de daluren.

De beste producten om je vaatwasser schoon te maken

Meer schoonmaaktips?

Ontdek de beste producten en tips voor het schoonste resultaat.

Schoonmaken Schoonmaken wasmachine Schoonmaken oven Schoonmaken badkamer Schoonmaken vaatwasser