Wasmachine schoonmaken

Kleine moeite, groot effect

Zo ga je te werk

Handige tips om je wasmachine schoon te maken

Waarschijnlijk denk je er niet zo vaak aan, maar het is belangrijk om regelmatig je wasmachine schoon te maken. Stinkt ‘ie? Dan is het de hoogste tijd. Je kunt ook maandelijks je wasmachine schoonmaken, bijvoorbeeld met soda of azijn. Dan hebben die nare geurtjes geen kans en blijft je was er fris uitkomen. Jumbo deelt hier de handigste tips met je.

De wasmachine schoonmaken in 4 stappen

Hoe ga je te werk?

Met een stuk keukenpapier kun je eerst de rubbers van de wasmachine schoonmaken. Hierin blijft vaak veel vettige viezigheid zitten, die nare geurtjes veroorzaakt en er zelfs voor kan zorgen dat de was er natter uitkomt. Haal het zeepbakje eruit. Dit onderdeel van de wasmachine kun je schoonmaken met een poetsdoek en een sopje van allesreiniger. Of laat de zeepbak meedraaien in de vaatwasser. Ga je de wasmachine schoonmaken met soda? Doe dan een halve kop soda in een wasbolletje in de lege trommel en draai een wasprogramma op 90 graden. Als je de wasmachine wil schoonmaken met azijn, dan doe je hetzelfde maar dan met een flinke scheut natuurazijn. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt. Tot slot kun je nog de buitenkant van je wasmachine schoonmaken met een sopje. Zo is ‘ie weer om door een ringetje te halen.

Je kunt je wasmachine ook schoonmaken met 2 vaatwastabletten in een lege wastrommel en dan een kookwas aanzetten. Zet het programma halverwege een uurtje op pauze. Vervolg daarna het programma. Herhaal dit nog één keer en de wasmachine stinkt niet meer.

Meer tips voor een frisse wasmachine

  • Doe één keer per maand soda bij je witte was. Dit voorkomt kalkaanslag in de wasmachine.
  • Meer wasmiddel betekent niet per definitie een schonere was. Te veel wasmiddel kan zelfs een negatieve invloed hebben op het eindresultaat. Gebruik daarom altijd de doseerdop. 
  • Of je nu je wasmachine wil schoonmaken met azijn, soda, vaatwastabletten of een speciale: het maakt niet uit wat je kiest, maar gebruik nooit een combinatie van deze middelen.

De beste producten om je wasmachine schoon te maken

Meer schoonmaaktips?

Ontdek de beste producten en tips voor het schoonste resultaat.

Schoonmaken Schoonmaken wasmachine Schoonmaken oven Schoonmaken badkamer Schoonmaken vaatwasser