Gourmet schoonmaken

Opgeruimd staat netjes

Bekijk alle gourmetrecepten

5 gouden tips voor het schoonmaken van je gourmetstel

Gourmetten is hartstikke leuk en gezellig. Maar na afloop van het vaak avondvullende programma zit het gourmetstel vol vetspetters en etensresten. Hoe maak je een gourmetstel schoon? Mevrouw Kitty van Eerd geeft 5 gouden tips. Zo wordt niet alleen het gourmetten zelf, maar ook het schoonmaken van je gourmetstel een feestje!

Begin met keukenpapier

Door de restjes en het overtollig vet er eerst met een stuk keukenpapier af te vegen, bereid je het gourmetstel voor op het échte schoonmaakwerk. Dit kun je ook doen met een natte doek, die daarna meteen klaar is voor de was. Of met de zachte kant van een schuurspons. Gebruik nooit het schuurgedeelte, want daarmee beschadig je de anti-aanbaklaag van je plaat.

Doe de pannetjes in de vaatwasser

Van de meeste gourmetstellen kun je de pannetjes tegenwoordig in de vaatwasser doen. Controleer dit voor de zekerheid eerst even. Zo niet? Laat de pannetjes dan in sop inweken en maak ze later met afwasmiddel en een borstel schoon.

Reinig de gourmetplaat met ammoniak

Ovenreiniger verwijdert het vuil heel goed, maar beschadigt ook je gourmetplaat. Dé oplossing: ammoniak. Leg de plaat in de wasbak met wat afwasmiddel en ammoniak en laat een nachtje weken. Zo kun je de grillplaat de volgende ochtend eenvoudig afspoelen. Is je wasbak niet groot genoeg? Doe het weken dan in een vuilniszak en leg deze buiten.

Gebruik glasreiniger voor het frame

Het frame van een gourmetstel krijgt het ook zwaar te verduren. Het vet van de mini-hamburgers en gegrilde groentes spettert tot in de meest onmogelijke hoeken. Spray daarom wat glasreiniger op het frame en neem het af met een doekje. Ook een warm sopje met afwasmiddel doet wonderen. Beide schoonmaakmiddelen hebben een ontvettende werking, waardoor je vetspetters gemakkelijk verwijdert. Kan jouw gourmetstel blinkend de kast in tot het volgende gourmetfestijn!

Wacht niet te lang

Wacht niet te lang met het schoonmaken van je gourmetstel. Leg de plaat in ieder geval meteen na het afkoelen in een sopje met ammoniak. Zo voorkom je dat het vet verder in de plaat trekt, je hele huis ernaar gaat ruiken en je het vuil er moeilijk af krijgt. Begin je op tijd, dan is het schoonmaken van een gourmetstel zo gepiept.

Gourmetlucht verhelpen

Zet een pannetje met azijn op het vuur. Zo kun je de stank die achterblijft na het gourmetten, makkelijk verhelpen. Azijn neemt namelijk ongewenste geuren op. Je kunt ook een schoteltje met azijn en een spons in de kamer zetten. De spons absorbeert zowel de azijn als de gourmetlucht. Zo maak je niet alleen je gourmetstel schoon, maar voelt meteen je hele huis een stuk frisser.

Alles om jouw gourmetstel te reinigen