Bloemkool van de broers Manus en Teun

Wat ons betreft is de bloemkool de coolste kool van allemaal. En dat zijn meer mensen met ons eens, want hij staat op plek drie van meest gegeten groenten in Nederland. Met bloemkool zit je áltijd goed, want wat kun je er toch veel kanten mee op. De broers Manus en Teun Laan vertellen je alles over de bloemkool uit het West-Friese Andijk.

Snel naar

De broers Manus en Teun On the way to Planetproof Uitgelicht recept Meer recepten met bloemkool Bloemkool uit Nederland

'Buiten werken met de uitdagingen en kansen van het weer'

De broers Manus en Teun zijn in het zonnetje aan het werk op een van hun velden in Andijk, op steenworp afstand van het IJsselmeer. “Vroeger gingen we als kinderen al mee het land op met onze vader”, zegt Manus, die het bedrijf samen met zijn broer overnam van zijn vader en opa, als derde generatie teler. Dat zij het bedrijf zouden overnemen, daar werd eigenlijk nooit over getwijfeld. “We vonden het vroeger zó leuk en spannend om mee te gaan. En ik vind het nu nog net zo mooi als vroeger. Buiten werken met de uitdagingen en kansen van het weer, dat vind ik prachtig.”

Zestig bloemkoolrassen

Manus vertelt vol trots over hun bedrijf, terwijl Teun zich weer bekommert om de bloemkolen. Want bloemkolen wachten op niemand. “Nu is het echt bloemkooltijd. Daarom zijn we in deze periode de hele dag in de weer met controleren en oogsten, en dat meerdere keren per dag”, zegt Manus. Wie over de uitgestrekte velden van de broers kijkt, ziet ogenschijnlijk een meervoud van een en dezelfde bloemkool. Maar schijn bedriegt: “Omdat er niets zo veranderlijk is als het Hollandse weer, werken we in één seizoen met wel zestig verschillende bloemkoolrassen. Sommige doen het goed tijdens natte zomers, andere houden juist wat meer van droogte.”

Aandacht

De verschillende bloemkoolrassen zorgen ervoor dat de broers Laan altijd bloemkolen van topkwaliteit kunnen oogsten. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee, zegt Manus: “Het ene ras kun je na zestig dagen al oogsten, het andere pas na ruim tweehonderd. Daarom hebben ze constant aandacht nodig.” Het oogsten gebeurt met een oogstmachine met een lopende band aan de zijkant. De bloemkolen worden met de hand gesneden en op de lopende band gelegd, die de kool voorzichtig naar een kist transporteert. Manus: “Nadat ze zijn gecontroleerd, zitten de bloemkolen binnen een dag in een vrachtwagen naar het distributiecentrum van Jumbo.”

Maak kennis met meer van onze telers en boeren

On the way to PlanetProof

Al onze Nederlandse groenten en fruit zijn On the Way to PlanetProof-gecertificeerd, zo ook de bloemkool van de broers Manus en Teun. Met On the way to PlanetProof kies je voor duurzamere zuivel, groenten en fruit. Deze producten komen tot stand met extra aandacht voor natuur en milieu.

Meer over het keurmerk

Lekkere recepten met bloemkool van Dichtbij

Ontdek het van Dichtbij assortiment voor je bloemkoolrecept

Aan de slag met bloemkool van Dichtbij? Bekijk het van Dichtbij aanbod om de lekkerste bloemkoolgerechten op tafel te zetten.

Ontdek álle producten van Dichtbij

Veel dagelijkse boodschappen en lekkernijen komen van Dichtbij, of je nu vers vlees of seizoensfruit zoekt, onze handige lijstjes helpen je. Zo heb je eenvoudig en snel al je lokale boodschappen bij elkaar.

Meer inspiratie

van Dichtbij Groente & fruit Vlees Zuivel & kaas Telers & boeren