Komkommers van teler Jeroen

Komkommer is een van de populairste groente van Nederland en zo ook bij Jumbo. Niet voor niets natuurlijk, want met komkommer valt eindeloos te variëren en het komt ook nog eens jaarrond van eigen bodem. Jeroen Verheul teelt in Maarssen sinds jaar en dag de prachtigste komkommers van Jumbo. Benieuwd naar het verhaal achter de Nederlandse komkommer? Jeroen vertelt je er graag alles over.

Snel naar

Verhaal van komkommerteler Jeroen Komkommer uit Nederland Uitgelicht recept: frisse komkommersmoothie Meer recepten met komkommer

‘In de zomer snijden we met de hand 50.000 komkommers per dag’

Komkommer komt bijna het hele jaar door uit Nederland. In de kassen worden ze met de hand gesneden en de beste belanden in de klapkratten van Jumbo. Deze gaan rechtstreeks naar de winkel, lekker vers. Teler Jeroen is opgegroeid tussen de groente maar koos bewust voor zijn specialisatie in komkommer: “Niets mooier dan een kas vol groen”.

Jeroen: “Mijn vader was teler en als vanzelf hielp ik mee in de kwekerij. Sla snijden, tomaten plukken… ik deed het graag. Het bedrijf van mijn vader overnemen was dan ook een bewuste keuze. Ik specialiseerde me in komkommer. Niets mooier dan een kas vol groen en ‘n gezonde plant die lekker veel produceert. Met de keuze voor deze geliefde groente is er een mooie focus en het hele jaar iets te doen in de kas.”

Op steenwol
Om het hele jaar van komkommer te kunnen genieten gaan de nieuwe komkommerplantjes in december, mei en augustus de grond in zodat van februari tot november geoogst kan worden. Ze zijn dan 50 centimeter hoog. We zetten ze in matjes van steenwol; dat houdt het water goed vast en zorgt ervoor dat ziektes zich niet kunnen verspreiden. En we binden de planten op, tot ruim twee meter, zodat de komkommers niet op de grond groeien.” Voeding en klimaat luisteren heel nauw, vertelt Jeroen: “Dat monitoren we continu. In de kas en via de computer.”   

Hectisch maar leuk
Jeroen: “In de zomer is het hectisch. Dan kun je al na zeventien dagen groei de eerste komkommers snijden. Dat doen we met de hand. We werken dan razendsnel, maar dát vind ik juist leuk. Bij zonnig weer snijden we aan één stuk door, wel 50.000 komkommers per dag. De beste belanden in de klapkratten van Jumbo. En die gaan rechtstreeks naar de winkel, lekker vers.”

Kromkommer
Niet iedere komkommer is eenmaal perfect, sommige groeien toch krom en krijgen de naam ‘kromkommer'. Jeroen vertelt: “De ‘kromkommers' gaan naar scholen, waar kinderen er mooie woorden mee ‘schrijven’ en ze daarna opeten. Prachtig vind ik dat, want ja, qua smaak doen ze niet onder voor de rechte. Zelf eet ik de komkommer graag rauw, met een blokje kaas of verwerkt in de pasta. Bewaren in de koelkast is helemaal niet nodig! Alleen bij tropisch weer of als-ie is aangesneden.”

Maak kennis met meer van onze telers en boeren

Lekkere recepten met komkommer van Dichtbij

Met komkommer zit je eigenlijk altijd goed, want je kunt er alle kanten mee op en vrijwel iedereen is er dol op. Ga jij voor een salade of toch voor de soep?

Ontdek álle producten van Dichtbij

Veel dagelijkse boodschappen en lekkernijen komen van Dichtbij, of je nu vers vlees of seizoensfruit zoekt, onze handige lijstjes helpen je. Zo heb je eenvoudig en snel al je lokale boodschappen bij elkaar.

Nog meer inspiratie voor gerechten met komkommer

Komkommer-yoghurtsalade

Wat eten we? Komkommersoep met bieslookbrood

Instructievideo: Tzatziki maken

Wat eten we? Paddenstoelengoulash met komkommer

Meer inspiratie

van Dichtbij Groente & fruit Vlees Zuivel & kaas Telers & boeren