Hoe stel je zelf een kerstmenu samen?

Ben jij diegene die het kerstmenu samen mag stellen? Dan helpen we je graag een handje. Misschien denk je bij de gedachte aan het kerstmenu ‘jippie’ of misschien wel ‘oh, jee’. Maar weet dat je met deze tips en tricks voor het kerstmenu je geen zorgen hoeft te maken. Volg de stappen en je hebt overal aan gedacht.

Snel naar:
9x Tips voor een geweldig kerstdiner Ga je voor 3, 4 of 6 gangen? Het menu is gemaakt. En nu? Warmhoud tips

Stap 1 -

Dieetwensen van het gezelschap: vlees, vis of vega

Maak eerst een gastenlijstje en ga daarna het menu bedenken. Inventariseer de dieetwensen van het gezelschap. Krijg je gasten met een bepaalde allergie, zoals gluten? Kijk dan of je voor iedereen glutenvrij kunt koken. Dat is voor jezelf een stuk makkelijker dan apart koken voor één persoon.

Moeilijke eters? Ga dan niet los met aparte smaken, want daar doe je je gasten dan geen plezier mee. Kies voor een veilig menu, door bijvoorbeeld een helder soepje te serveren, iets van vlees met aardappeltjes en groente en een lekker toetje.

Stap 2 -

Grote eters of kleine eters?

Het is belangrijk om rekening met de portiegrootte te houden. Voor bijvoorbeeld je oma is het niet fijn als zij een enorm bord krijgt voorgeschoteld wat ze uit beleefdheid toch maar opeet. Als je niet weet of iemand een kleine eter is, vraag het je gasten of laat ze zelf opscheppen vanaf schalen. Dan zit je altijd goed.

Overleg met de ouders van kleine kinderen wat je voor hen wilt serveren. Een kleine carpaccio, een stukje vlees met boontjes en aardappeltjes lusten veel kinderen zeker. Probeer of ze gewoon mee kunnen eten of maak anders iets heel simpels voor hen dat je alleen maar op hoeft te warmen.

Stap 3 -

Het aantal gangen. Ga je voor 3, 4 of 6 gangen?

Ook hier doe je wat past bij jou als kok én bij je gezelschap. Kleine kinderen houden een 6-gangendiner meestal niet vol en misschien geeft het jou onnodig stress. Kies dan bijvoorbeeld voor een 3-gangenmenu.

Een 3-gangendiner bestaat uit:

Voorgerecht of soep Hoofdgerecht met bijgerechten Nagerecht

Liever 4 gangen, ga dan voor:

Koud voorgerecht Soep of warm tussengerechtje Hoofdgerecht met bijgerechten Nagerecht

Je kunt er met minimale inspanning makkelijk een 6-gangen diner van maken door vooraf een amuse te serveren. Een klein hapje op een lepel geserveerd. Na de soep of het tussengerecht serveer je vervolgens een spoom. Dit is een fris (alcoholvrij) drankje met een bolletje sorbetijs om alle smaken te neutraliseren. Het ziet er heel feestelijk uit en is makkelijk om te maken.

6 gangen:

Amuse Koud voorgerecht Soep of warm tussengerechtje Spoom Hoofdgerecht met bijgerechten Nagerecht

Vaak sluit je dan nog af met koffie met een lekkere bonbon.

Stap 4 -

Laat je inspireren

Blader door het Hallo Jumbo magazine of zoek naar kerstrecepten op onze website. Zo kom je meteen al op allerlei ideeën. Markeer de recepten die je aanspreken en lees deze dan goed door. Kun je ze vooraf maken? Past dit in jouw oven of diepvries? Is het een gerecht dat past bij jouw kookkunsten?

Kijk ook naar wat je kunt voorbereiden. Een soep is heel makkelijk vooraf te maken en hoef je alleen even op te warmen en dan mooi te serveren. Zorg dat je zoveel mogelijk vooraf kunt maken. Hoe relaxed als je alleen nog maar iets in de oven hoeft te schuiven of even een salade hoeft af te maken. Kun je ook genieten van je gezelschap. Je kunt sausjes, soepen of desserts zelfs langer vooraf maken en invriezen. Op de dag zelf hoef je er alleen nog een finishing touch aan te geven.

Kijk ook naar wat er in je oven past en ga dus niet voor te veel gerechten die in de oven moeten. Doe een deel op het fornuis, of verwarm een gerechtje op laag vuur terwijl je het al hebt voorbereid. Zorg voor iets dat koud of lauwwarm gereserveerd moet worden. Veel groentebijgerechten zijn bijvoorbeeld lauwwarm ook erg lekker.

Blader door onze kerst magazines:

2022  |  2021  |  2020  |  2019  |  2018  |  2017

Stap 5 -

Let op afwisseling in kleur en smaak

Denk na over kleur op je bord, vis met bloemkool en aardappelpuree is heel licht van kleur. Dat ziet er niet zo feestelijk uit. Wissel af in ingrediënten en bereidingswijze. Gebruik je cranberries in het hoofdgerecht, laat deze dan niet in het voorgerecht of dessert terugkomen. En serveer je een romige soep? Dan liever geen roomsaus bij het hoofdgerecht.

Zorg dat je afwisselt in type gerechten. Na een uitgebreid menu met romige smaken is juist een fris dessert lekkerder dan een zware chocoladetaart.

Stap 6 -

Relax: doe wat bij jou past

Ben je normaal niet van de liflafjes en ingewikkelde kooktechnieken? Haal je dan nu ook niet te veel gekkigheid op de hals. Een ontspannen gastvrouw- of heer is veel meer waard toch? Je kunt er ook voor kiezen om niet álles zelf te maken. Een bijna kant-en klare ijstaart van Jumbo maak je bijvoorbeeld zelf even af met wat vers fruit en chocoladeschaafsel. Minimale inspanning, maximaal resultaat.

Stap 7 -

Laat iedereen een gang bereiden

Waarom zou één persoon alles moeten klaarmaken? Verdeel de taken, dat houdt het voor iedereen een stuk relaxter. Een dessert of voorgerecht kun je vaak prima meenemen en dan kun jij je helemaal op het hoofdgerecht richten. Of maak zelf het voor-en hoofdgerecht en laat de gasten een toetje meebrengen. Dan heb je meteen een spetterend toetjesbuffet.

Stap 8 -

Ga je voor schalen op tafel? Of wil je een opgemaakt bordje?

Een opgemaakt bord kan eruitzien alsof je in een chique restaurant zit, maar het kan je stress geven. Hoe krijg je het warm op tafel? Je kunt er dan voor kiezen om je hoofdgerecht in schalen op tafel te zetten. Zo kan iedereen lekker opscheppen wat en hoeveel ‘ie wil. Dit ook erg handig als je kinderen aan tafel hebt.

Stap 9 -

Hoeveel moet je maken per persoon?

Voor vlees of vis reken je in een 4 gangen diner ongeveer 75 gram per persoon, 150-200 gram groente en 150 gram aardappelen, 50 gram rijst of 50 gram pasta (onbereid). Voor een toetje is dit ongeveer 100-125 ml.

Zeker met Kerst wil je dat je gasten niks tekort komen. Zorg dat je voor de 3e kerstdag geen avondeten plant, maar maak alle restjes op, want weggooien is natuurlijk zonde.

Aan de slag

Het menu is bedacht, de taken zijn verdeeld en dan…

Maak een goede planning en schrijf die op.
Maak zoveel mogelijk vooraf klaar. Een echte chefkok zorgt ook voor een goede mise-en-place (voorbereiding). Stel je menu dus zo samen dat je veel tijd aan tafel doorbrengt en zo min mogelijk in de keuken.
Maak je koelkast en diepvries leeg.
Zorg dat je in de weken voor kerst ruimte maakt in je koelkast en diepvries. Maak restjes op, zodat je alle ruimte kunt benutten tijdens de kerstdagen. En vergeet ook niet om plaats te maken op het aanrecht. Een zo leeg mogelijk aanrecht werkt het allerfijnst.
Extra koelruimte nodig?
Vaak is het buiten koud genoeg om een pan soep neer te zetten. Vergeet het niet goed af te dekken. Ook wijn, bier en fris kun je zo makkelijk koel houden, mits het niet te hard vriest. Je kunt het ook in een koelbox doen met koelelementen.
Maak een uitgebreide boodschappenlijst.
Misschien doe je dit altijd al, maar met kerst is het wel extra handig. Sorteer je boodschappenlijstje op volgorde van de winkelroute. Zo doe je in de winkel een stuk makkelijker je boodschappen. Je kunt natuurlijk online je kerstboodschappen bestellen. Dat scheelt een hoop gesjouw. Zorg dat je tijdig je bestelmoment reserveert.
Warmhoud tips

Tips om je gerecht warm te houden

• In de oven op 40-50 C kun je iets makkelijk warm houden. Geen plek in de oven? Of heb je geen oven? Au bain-marie kan ook. Zet een klein pannetje in een grotere pan met heet water.
• Een soep of saus kun je een uurtje warm houden in een thermoskan. Vlees of vis? 10-15 minuten in aluminiumfolie inpakken dan blijft het warm totdat je aan tafel gaat.
• Borden kun je even in de vaatwasser doen of met heet water afspoelen, zodat het eten minder snel afkoelt.

Meer inspiratie voor kerstgerechten

Blog

Als je het perfecte dessert wil maken, kies dan voor een crème brûlée. Een verfijnd toetje met zo’n knapperig suikerrandje. 

Blog

Wil je zelf zalmroosjes maken tijdens het kerstdiner? We leggen je uit hoe je zelf een roosje van gerookte zalm maakt.

Blog

Jumbo inspireert je met acht 3-gangenkerstmenu’s inclusief wijntips. En we hebben voor elke wens een menu.

Blog

Ben jij diegene die het kerstmenu samen mag stellen? Dan helpen we je graag een handje.

Meer kerstinspiratie

Kerst Voorgerecht kerst Hoofdgerecht kerst Kerstdessert Kerstborrel Gourmetten met kerst Amuse kerst Beenham kerst Biefstuk kerst Boeuf Bourguignon Bijgerechten kerst Carpaccio Familierecepten Garnalencocktail kerst Grand dessert kerst Inspiratie voor kinderen Kalkoen Kerst op school Kerstboom servetten vouwen Kerstbrunch
Kerstbuffet Kerstdecoratie Kerstdiner Kersthapjes Kerst knutselen Kerstkoekjes Kerstkransjes Kerstlunch Kerstmenu Kerstmenu 2 personen Kerstmenu 3-gangen Kerstmenu eenvoudig Kerstmenu culinair Kerstmenu Italiaans Kerstmenu voor kinderen Kerstmenu vegan Kant-en-klaar kerstmenu Klassiek kerstmenu Kerstontbijt Kerstpakketten
Kerstrecepten Kerstrecepten Smulweb Kerstsoep Kerststol Kersttaart Kerst-tapas Kersttraktatie Makkelijke kerstrecepten Pasteitjes Pavlova kerst Ragout met kerst Shared dining kerst Tafel opmaken Tussengerecht Varkenshaas kerst Varkensrollade Vegetarisch kerstmenu Vegetarische kerstrecepten Voordelig kerstmenu Voorgerecht met vis Zalmfilet

Inspiratie voor gourmet

Alles over gourmetten Gourmet recepten Gourmet bijgerechten Gourmet boodschappen Gourmet groenten Gourmet salade Gourmet vegetarisch Gourmet vis Gourmet vlees Gourmet tips Gourmet lucht uit huis Gourmetten met Kerst Gourmetten met kinderen