Tips voor keukenprinsen en -prinsessen in spé

Heb jij een kleine keukenheld in huis? Veel kinderen vinden het hartstikke leuk om te koken. Het is ook een gezellige activiteit om samen te doen. Met deze tips worden ze echte keukenprinsen of -prinsessen en koken ze, met hier en daar nog een klein beetje hulp, de lekkerste maaltijden voor het hele gezin.

Voordat je begint

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vink daarom eerst deze checklist af voordat je aan de slag gaat:

Maak het aanrecht leeg en schoon. Weet je zeker dat je alles in huis hebt? Loop het ingrediëntenlijstje nog even na. Zet klaar wat je nodig hebt: pannen, messen, spatels… Haal alles uit de kast! Was je handen. Doe een schort om. Heb je die niet? Misschien heeft je vader of moeder nog een oude blouse waar je de mouwen vanaf mag knippen. Lees het recept nog één keer door om te zien of je alles klaar hebt staan.

Tijdens het koken & bakken

We beginnen met de leukste tip: proef regelmatig tussendoor. Beetje uitgeschoten met het zout? Een scheutje melk wil wel eens helpen. Heb je iets wat warm moet blijven? Verwarm water in een pannetje, leg daar een bord op en je hebt de ideale warmhoudplaat. Voor pannenkoeken bijvoorbeeld.
Gaan er fijngesneden pepertjes in het recept? Was na het snijden meteen je handen met lauw water en zeep, en wrijf vooral niet in je ogen voorlopig!
Om te controleren of je cake helemaal gaar is, kun je er een satéprikker in steken. Als je hem eruit haalt, moet hij schoon zijn. Kleeft er nog wat beslag aan? Dan moet de cake nog even de oven in.

Een handige hulp bij het koken

De meeste dingen leer je door ze simpelweg te doen. Maar een voorbeeld is wel zo fijn. Daarom hebben we een heleboel filmpjes waarin we laten zien hoe je bepaalde dingen in de keuken doet:

Pannenkoeken
Rijst koken
Aardappels bakken
Knoflook fijnhakken
Bekijk alle basistechnieken

Met deze tips maak jij pasta als een pro!

Begin met de saus en kook daarna pas de pasta, want die heeft niet zo lang nodig. Ga je de groenten zelf snijden? Maak een klauw van je hand met je vingers naar binnen gekruld. Zo kun je nooit in je vingertoppen snijden. Uitje snipperen? Dat wordt huilen! Maar niet als je de afzuigkap aanzet of een kaarsje naast je snijplank laat branden. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het koken van pasta:
- Pak een grote pan en vul deze met ongeveer 1 liter water per 100 g pasta;
- Doe de pasta pas in de pan als het water kookt;
- Roer regelmatig goed door, zodat de boel niet aan elkaar plakt;
- Houd de kooktijd van de verpakking aan. ‘Al dente’ betekent net gaar. En dat is lekkerder dan te zacht gekookte pasta.
Met al deze tips maak jij van iedere pasta een geweldig gerecht. Bijvoorbeeld deze heerlijke spaghetti met cherrytomaten en gehaktballetjes.

5x recepten voor kids

Met al deze tips kunnen de kleine keukenprinsen en -prinsessen aan de slag. Inspiratie nodig voor kidsproof recepten? Hier vind je er alvast een paar.

Koken & bakken met kids

Hebben jullie de smaak te pakken?

Alles over koken met kids Alles over bakken met kids

Meer inspiratie & tips

Tips

Het liefst verspil je zo min mogelijk voedsel. Daarom delen we 7 slimme bewaartips om jouw eten op de juiste manier te bewaren.

Tips

Een keer de koelkast leegmaken? Zo maak je van je restjes nog een heerlijk en meer dan compleet gerecht. Ontdek de recepten.

Tips

Wil jij genieten van een koffiemomentje? Ontdek dan hoe je zelf de lekkerste latte, cappuccino of andere koffie maakt. 

Tips

Heb je brood over dat niet meer zo vers smaakt? Dat is helemaal geen probleem voor deze recepten.