< Terug naar het overzicht

Verspillingsvrij

Handige tips

Dit kun jij doen om voedselverspilling te voorkomen

Wist je dat zo’n 9% van ons eten in de afvalbak belandt? Dat is goed voor ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Dat is best even schrikken, hè? Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen een groot verschil maken in de strijd tegen voedselverspilling. Om je op weg te helpen, zetten we een aantal handige tips voor je op een rij. Goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Doe slim boodschappen
Maak eerst een weekmenu, check vervolgens je voorraad en stel dan pas een boodschappenlijstje samen. Zo weet je precies wat je nog nodig hebt en zorg je dat je minder overhoudt. Slim boodschappen doen helpt voedselverspilling te voorkomen. En dat is beter dan genezen, niet waar?
Houd elke week een restjesdag
Toch nog ingrediënten over? Maak er wat lekkers van tijdens een wekelijkse kliekjesdag. Bekijk wat je in de koelkast hebt liggen en maak daar een lekker gerecht mee. Inspiratie voor koken met restjes vind je in Hallo Jumbo magazine en op Jumbo.com. Begin bijvoorbeeld bij onze blog over koken met restjes.
Let goed op de houdbaarheidsdatum
Houd de houdbaarheidsdatum van je producten in de gaten en let goed op het verschil tussen de THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Bij de THT kan de kwaliteit verminderen na de vermelde datum. Vertrouw dan op je zintuigen: kijk, proef en ruik of het nog lekker is. Is de TGT-datum verstreken? Dan moet je het product weggooien. TGT vind je voornamelijk op versproducten, zoals vlees en vis.
Koop en kook de juiste porties
Koop porties die passen bij jouw huishouden. Speciaal voor eenpersoonshuishoudens hebben we bij Jumbo kleinverpakkingen van bijvoorbeeld groenten en aardappels. Zo hoef je niet met grote porties aan de slag. Let er ook op dat je de juiste hoeveelheden kookt. Meet af wat je nodig hebt en bewaar de rest.
Bewaar je producten op de juiste manier
Meer besparen door beter te bewaren! Benieuwd hoe lang je een geopend product het beste kunt bewaren? En of je een ingrediënt in of buiten de koelkast moet leggen? De Bewaarwijzer App van het Voedingscentrum helpt je op weg. Ook handig: de Ja-Nee Koelkaststicker. Daarin vind je het bewaaradvies van de 12 meest gebruikte producten in één overzicht.
Vries je boodschappen in
Bewaar brood in de vriezer en houd het zo minstens een maand goed. Ook varkensvlees, kip en rundvlees kun je tot wel twee maanden bewaren, wanneer je het zo snel mogelijk na aankoop invriest. Dat geeft je langer de tijd om ermee aan de slag te gaan.
Zet je koelkast op 4 graden
Stel je koelkast in op de juiste temperatuur. Wanneer je koelkast op 4 graden Celsius staat, blijft het eten in je koelkast zo lang mogelijk goed. Zit je koelkast na het uitladen van alle boodschappen vol met producten? Zet ‘m dan even iets kouder. Zo kan die alles nog steeds goed verkoelen.

Heb je de smaak te pakken en wil je nóg meer handige tips om voedselverspilling in eigen huis tegen te gaan? De campagne #verspillingsvrij helpt je hierbij. Samen tegen voedselverspilling.

Bekijk meer tips

Groente of fruit over? Blenderen maar

Bekijk alle recepten

Brood over? Geen probleem!

Recepten voor restjesdag

Bekijk alle recepten