Loading...

Tips om te bereiden en bewaren

Benieuwd hoe je broccoli of rode kool bereidt? Wij leggen je uit wat je kunt doen met wintergroenten. Bekijk de bereidingstips en maak er een lekker én gezond groentefeestje van.

Broccoli Spruiten Rode kool Boerenkool

Broccoli

Bereidingstips

Broccoli koken

Om broccoli lekker beetgaar te krijgen, kook je de groente ongeveer 4 tot 5 minuten. Zorg dat het water goed kookt, voordat je de broccoli toevoegt.

Broccoli stomen

Met stomen blijven alle voedingsstoffen, kleuren en structuur optimaal bewaard. Verdeel de broccoli in roosjes, snijd het stugge deel van de steel af en snijd de steel in plakjes. Stoom de broccoli in 5-6 min beetgaar.

Broccoli wokken

Roerbakken geeft broccoli een licht rokerig smaakje en houdt de groente lekker knapperig. Verdeel de broccoli in zo klein mogelijke roosjes, snijd de steel en snijd hem in plakjes. Roerbak de broccoli 7-8 min. in olie.

Broccoli roosteren

Door roosteren blijven voedingsstoffen optimaal bewaard en wordt de smaak van broccoli intenser. Verdeel de broccoli in roosjes, snijd het stugge deel van de steel af en snijd deze in plakjes. Besprenkel de broccoli met olijfolie en rooster 15 min. in de oven op 200 graden.

Kids tip:

Broccoli bij de lunch! Doe kleine roosjes beetgare broccoli op een simpele tosti ham-kaas. Die geven een heerlijke smaak en een lekkere bite. Meng kleine roosjes door pastagerechten of leg ze op een pizza.

Restjes tips:

Gebruik restjes gekookte broccoli in een (pureer-)soep, salade, fritatta of groentetaart. Kook restjes rauwe broccoli beetgaar en gebruik ze in salades of serveer ze als snack met een dip.

Meer over broccoli

Spruiten

Bereidingstips

Spruitjes koken

Doe de schoongemaakte spruiten in een pan met water en een snufje zout. Kook de spruiten in ongeveer 10 tot 12 minuten gaar. Prik er met een vork in om te voelen of ze gaar zijn.

Spruitjes roosteren

Door roosteren wordt de smaak van spuitjes intenser en zoeter. Kook spruiten eerst 3 minuten Halveer grote spruiten en laat de kleintjes heel. Verdeel ze over een bakplaat, besprenkel ze met olie en rooster ze 10 minuten in de oven op 225 ºC.

Spruitjes stomen

Met stomen blijven voedingsstoffen, kleur en structuur optimaal bewaard. Beetgaar zijn spruitjes het lekkerst. Stoom ze, afhankelijk van de grootte, 5-10 minuten.

Kids tip:

Gebruik honing, ketjap of spekjes om spruitjes kindvriendelijke smaken te geven.

Restjes tips:

Gebruik restjes gekookte spruitjes in een (pureer-)soep of in een groentenomelet (fritatta). Spruitjes smaken ook goed op een pizza, een plaattaart of in een quiche.

Meer over spruiten

Rode kool

Bereidingstips

Rode kool stoven

Stoven maakt rodekool zacht en zorgt ervoor dat smaakmakers de tijd krijgen om smaak te geven aan de kool. Snijd de kool in parten, verwijder de harde kern en snijd in dunne reepjes. Stoof in een laagje water met een scheutje azijn 25-30 minuten met het deksel schuin op de pan.

Rode kool stomen

Met stomen blijven voedingsstoffen, kleur en structuur optimaal bewaard. Snijd de rodekool in parten, verwijder de harde kern en snijd verder in stukjes. Stoom de kool in 10-15 minuten beetgaar.

Rode kool wokken

Roerbakken geeft rodekool een licht rokerig smaakje en houdt de groente lekker knapperig. Snijd de rodekool in parten, verwijder de harde kern en snijd in reepjes. Roerbak de rodekool in 5-10 minuten beetgaar in olie.

Rode kool roosteren

Door roosteren wordt de smaak van rodekool intenser en zoeter. Snijd de rodekool in dunne parten, laat de harde kern zitten. Leg de parten op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met olie en rooster 15-20 minuten in de oven op 200 ºC.

Kids tip:

Maak een salade van rauwe rodekool met stukjes sinaasappel, mandarijn of rozijnen.

Meer over rode kool

Alles voor een goede start

Maak een gezonde start met de Goede Start Challenge. In dit programma van 10 weken dagen we je uit om extra veel groenten te eten en lekker te sporten. Ook staat er iedere week een groente centraal.

Ontdek de Goede Start Challenge

Boerenkool

Bereidingstips

Boerenkool koken

Koken is een lekker eenvoudige bereiding van boerenkool en maakt 'm zachter van smaak. Boerenkool wordt meestal gesneden verkocht. Kook de gesneden boerenkool 20 minuten met aardappelen voor een stamppot.

Boerenkool stomen

Met stomen blijven voedingsstoffen, kleur en structuur optimaal bewaard. Stoom boerenkool in 15-25 minuten, afhankelijk van hoe grofgesneden de kool is, beetgaar.

Boerenkool wokken

Roerbakken geeft boerenkool een licht rokerig smaakje en houdt de groente lekker knapperig. Roerbak gesneden boerenkool in 6-8 minuten beetgaar in olie.

Boerenkool roosteren

Door roosteren wordt de smaak van boerenkool intenser en zoeter. Verdeel de boerenkool over een bakplaat, besprenkel met olie en rooster ca. 8 min. in de oven op 200 ºC. Schep halverwege een keer om.

Kids tip:

Pureer gekookte, afgekoelde boerenkool mee in een smoothie van vers fruit.

Restjes tips:

Heb je boerenkoolstamppot over, vorm daar dan de volgende dag koekjes van en bak ze in wat olie in een koekenpan. Zo heb je aardappel-boerenkoolkoekjes. Lekker als bijgerecht bij het avondeten of als lunchgerecht. Blancheer overgebleven rauwe boerenkool en vries het in. De boerenkool is dan nog 1 jaar houdbaar.

Meer over boerenkool