Pasta koken: zo doe je dat

Pasta koken is niet moeilijk. Toch komt het best nauw als je de pasta precies beetgaar wil hebben, oftewel ‘al dente’ zoals ze dat in de Italiaanse keuken noemen. Hoe lang moet je pasta koken? En in hoeveel water? Met de tips van Jumbo komt jouw pasta perfect op je bord terecht.

Pasta koken in 4 stappen

Breng een grote pan water met deksel erop aan de kook. Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is. Houd een kopje van het kookwater apart voor je saus en giet de pasta vervolgens af in een vergiet.

Hoe lang kook je welke pasta?

Er is niet één ideale kooktijd voor pasta. Iedere pastasoort heeft zijn eigen tijd nodig om perfect uit de pan te komen. Als je deze kooktijden aanhoudt, zit je nooit meer met snotterige of juist te harde pasta.

Spaghetti
11 - 13 min 
Fusilli
7 min 
Penne
11 - 14 min 
Macaroni
8 min 
Tagliatelle
10 min 
Verse pasta
4 min 
Bekijk alle pastasoorten

Pastaklassiekers

Is het gelukt de perfecte pasta te koken? Maak er een heerlijk gerecht van met deze klassieke recepten.

Meer inspiratie & tips

Tips

Het liefst verspil je zo min mogelijk voedsel. Daarom delen we 7 slimme bewaartips om jouw eten op de juiste manier te bewaren.

Tips

Een keer de koelkast leegmaken? Zo maak je van je restjes nog een heerlijk en meer dan compleet gerecht. Ontdek de recepten.

Tips

Wil jij genieten van een koffiemomentje? Ontdek dan hoe je zelf de lekkerste latte, cappuccino of andere koffie maakt. 

Tips

Heb je brood over dat niet meer zo vers smaakt? Dat is helemaal geen probleem voor deze recepten.