Minder verspillen, bewuster eten

Wist je dat ongeveer een derde van ons voedsel in de prullenbak belandt vanaf de boer tot bij je thuis? Eten waar niets mis mee is. Dat kan anders. We gaan al jaren de strijd aan met voedselverspilling en willen jou inspireren hetzelfde te doen. Ontdek hoe we samen een groot verschil kunnen maken.

Snel naar

Tips tegen voedselverspilling Recepten voor leftovers in de blender Dit doet Jumbo tegen voedselverspilling Blogs met handige tips & weetjes

5x tips tegen voedselverspilling

Ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar verdwijnt in de afvalbak. Dat is best even schrikken, hè? Met een paar aanpassingen kun je veel minder voedsel verspillen. Doe je mee?

Let goed op het verschil tussen de THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Bij de THT kán de kwaliteit verminderen. Maar kijk, proef en ruik vooral of het nog lekker is.
Maak eerst een weekmenu, check vervolgens je voorraad en maak dan je boodschappenlijstje. Koop porties die passen bij jouw huishouden en kook de juiste hoeveelheden. Plan wekelijks een kliekjesdag in om je leftovers op te maken. Bekijk wat je in de koelkast hebt liggen en verwerk dat in een lekker gerecht. Gebruik de Bewaarwijzer App en de Ja-Nee Koelkaststicker voor handige tips. Bijvoorbeeld: zet je koelkast op 4 graden, dan blijft het eten zo lang mogelijk goed. Brood in de vriezer blijft minstens een maand goed. En vlees kun je tot wel 2 maanden bewaren als je het direct na aankoop invriest. Zo heb je meer tijd om er iets van te maken.

Groente of fruit over? Blenderen maar!

Ondanks bovenstaande tips toch nog groente of fruit over? Gooi het in de blender en maak een lekkere soep of smoothie.

Bekijk alle soeprecepten Bekijk alle smoothierecepten

Dit doet Jumbo tegen voedselverspilling

We hebben onszelf als doel gesteld om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen. Werk aan de winkel dus! En dat doen we als volgt.

We werken nauw samen met onze telers voor extra verse producten en minder verspilling in de keten. Op basis van slimme data krijgen winkels optimaal besteladvies om derving te voorkomen. Nieuwe koelwanden op onze AGF-afdeling hebben positief effect op de kwaliteit en houdbaarheid van onze producten. In bijna al onze winkels vind je het ‘Samen minder verspillen’-schap. Daarin liggen versproducten met de houdbaarheidsdatum van vandaag voor 50 cent, 1 euro, 2,50 euro of 4 euro. Overgebleven producten doneren we aan Voedselbanken. We inspireren en informeren onze klanten om eten goed te bewaren en te koken met restjes. We zijn aangesloten bij Stichting Samen tegen Voedselverspilling en doen elk jaar mee aan de Verspillingsvrije Week.

Tips & weetjes over het tegengaan van verspilling

Wist je dat we de sinaasappelschillen uit onze sapmachines verwerken in nieuwe producten? Lees meer in onze blog. En in de andere blogs helpen we je aan handige én lekkere tips om zelf minder te verspillen.

Tips

Handig: sla groots in en bewaar je ingrediënten in de vriezer. Deze  etenswaren kun je uitstekend in de diepvries bewaren.

Food

Heb je brood over dat niet meer zo vers smaakt? We laten je zien hoe je oud brood kunt verwerken tot de lekkerste gerechten.

Weetje

Ontdek hoe Jumbo miljoenen sinaasappelschillen een tweede leven geeft door een nieuwe manier van inzameling. 

Tips

Het liefst verspil je zo min mogelijk voedsel. Daarom delen we 7 slimme bewaartips om jouw eten op de juiste manier te bewaren.

Alles over
milieu-impact

Milieu-impact verminderen Verpakking en afval terugdringen Energieverbruik en emissie verlagen Verspilling tegengaan

Alles over
gezondere keuzes

Gezonder eten en leven Gezonder huismerk Gezond eten Vegetarisch eten Vegan eten Gezonde kids

Alles over
onze keten

Duurzame keten Producten van Dichtbij Samenwerken met boeren en telers Producten van verder weg

Alles over
lokale betrokkenheid

Een goede buur Eén tegen eenzaamheid Actief in de wijk