header
Tips

7x slimme bewaartips voor je eten

7 september 2021 | Auteur: Jumbo

Haal jij vaak een flinke voorraad boodschappen in huis? En moet je daardoor ook weleens iets weggooien? Hartstikke zonde natuurlijk! Het liefst verspil je zo min mogelijk voedsel. Daarom delen we 7 slimme bewaartips om jouw eten op de juiste manier te bewaren. Zo kun jij voortaan van al dat lekkers genieten, voordat bacteriën en schimmels dat doen.

image text

1. Deel je koelkast slim in

Plaats de producten die als eerste hun houdbaarheidsdatum bereiken zo veel mogelijk in het zicht om jezelf eraan te herinneren wat je nog in huis hebt. Zorg ervoor dat je rauwe producten goed scheidt van bereide producten om groei van schadelijke bacteriën te voorkomen. En, als het even kan, zet dan de meest bederfelijke spullen op de koudste plek: dat is vaak achter- of onderin de koelkast.

2. Weet wat er koud moet

Groente en fruit in de koelkast bewaren is over het algemeen een goed idee om de houdbaarheid te verlengen. Maar niet altijd. Groenten als tomaat, paprika, courgette, en aubergine kun je bijvoorbeeld beter buiten de koelkast bewaren op een donkere plek. Net als ui, aardappel en pompoen. Maar ook exotische fruitsoorten, waaronder bananen, mango en kiwi’s, zijn gelukkiger in de fruitmand.

3. Plaats eten op tijd in de koelkast

Zet eten dat je in de koelkast moet bewaren na gebruik zo snel mogelijk terug. Denk hierbij aan snijvlees en salades. Zo voorkom je dat bacteriën de kans krijgen om zich snel te verspreiden. Wil je restjes van warme maaltijden bewaren? Dan is het juist belangrijk om het eerst goed af te laten koelen, voordat je het in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast zet. Anders kan het eten gaan verzuren en dat vindt natuurlijk niemand lekker.

image text

4. Ontdooi brood per portie

Bewaar je brood in de vriezer om het lekker vers te houden? Goed idee! Zo houd je de smaak en structuur langer goed en smaakt het dagen na aankoop nog lekker vers.

Tip van Jumbo: ontdooi steeds alleen die sneetjes brood die je op één dag daadwerkelijk opeet. Op die manier kun je het overige brood weer wat langer bewaren en voorkom je dat het droog wordt of beschimmelt.

5. Ken de houdbaarheidsduur in de vriezer

Voedsel in de diepvries bewaren is heel slim. Op die manier blijft het meestal tot wel 3 maanden goed. Maar er zijn uitzonderingen. Zo kun je brood en gebak in de vriezer slechts 4 weken bewaren zonder kwaliteitsverlies. Rauw vlees, groenten, fruit en ijs blijven juist weer 12 maanden goed. En magere vis tot wel 6 maanden.

Extra tip: verpak het eten in een luchtdichte bak of diepvrieszak en schrijf daarop het moment van invriezen, zodat je makkelijk kunt terugrekenen.

image text
image text

6. Lees de bewaarinstructie

Het lijkt zo logisch, maar we vergeten het allemaal weleens: het lezen van de bewaarinstructie op de verpakking. Er zijn bijvoorbeeld een heleboel producten die in de supermarkt níet koel staan, maar na openen wél in de koelkast moeten. Zoals mayonaise, ketchup, pesto en augurken. Ook goed om te weten: voor droge producten als suiker, meel, rijst en pasta is de instructie dat je de verpakking na openen goed moet afsluiten.

7. Ken het verschil tussen TGT en THT

TGT en THT betekenen niet hetzelfde. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’ en is echt de uiterste datum waarop je een product kunt consumeren. THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ en kun je ook na de genoemde datum vaak nog eten. Er is dan alleen een kans dat de kwaliteit wat minder is. De TGT-datum is vind je vaak op vlees, vis en zuivel. Producten met een THT-datum zijn bijvoorbeeld pasta, rijst en groenten- of fruitconserven uit blik.

Zo maak je een feestmaal van je leftovers

Roberta laat je zien wat voor heerlijks jij kunt maken met je leftovers. Denk aan spaghetti frittata, een broodpudding of venkel-aardappelsalade.

Bekijk de video

Recepten met restjes

Inspiratie om te koken met kliekjes

Komt de uiterste houdbaarheidsdatum in zicht en kun je jouw eten écht niet langer meer bewaren? Maak er dan iets lekkers van. Koken met kliekjes!

Soep

Groenten over? Kook ze in een bouillon en haal er de staafmixer doorheen. Zo maak je eenvoudig een lekker soepje.

Smoothie

Fruit dat zacht begint te worden, kun je eenvoudig verwerken in een smoothie. Schillen, snijden en blenden maar!

Hartige omelet

Of je nu spekreepjes over hebt, cherrytomaatjes of gerookte zalm. Kluts er een ei doorheen en maak er omelet van. Lekker!

Pasta

Met elke soort groente, vlees of vis is er wel een lekker recept te bedenken voor pasta. Sausje erbij en buon appetito!

Roerbak

Vlees, vis en wat groenten. Scheutje ketjap er doorheen en wokken maar. In een roerbak kun je al je kliekjes kwijt.

Meer inspiratie & tips

Tips

Het liefst verspil je zo min mogelijk voedsel. Daarom delen we 7 slimme bewaartips om jouw eten op de juiste manier te bewaren.

Tips

Een keer de koelkast leegmaken? Zo maak je van je restjes nog een heerlijk en meer dan compleet gerecht. Ontdek de recepten.

Tips

Wil jij genieten van een koffiemomentje? Ontdek dan hoe je zelf de lekkerste latte, cappuccino of andere koffie maakt. 

Tips

Heb je brood over dat niet meer zo vers smaakt? Dat is helemaal geen probleem voor deze recepten.