Het unieke verhaal van Mpanga koffie

van de boeren, voor de boeren

Mpanga koffie: ván en vóór Rwandese boeren

Fijn dat je hebt gekozen voor Mpanga koffie. Door de aankoop van deze smaakvolle speciality koffie maak je daadwerkelijk een verschil. Er gaat namelijk een extra bijdrage naar de boeren die Mpanga koffie met veel toewijding hebben verbouwd. Hiermee kunnen deze boeren de opbrengst van hun landbouwgrond verhogen en de levensomstandigheden van hun gezinnen verbeteren. En doordat ieder kopje koffie herleidbaar is tot aan de boer, weten we zeker dat de extra bijdrage ook écht op de juiste plek terechtkomt. Hoe we dat doen? We nemen je graag mee op reis naar Rwanda.

Speciality koffie

Een single origin koffie met bonen van de hoogste kwaliteit, een ronde volzoete smaak met accenten van fruit en cacao.

Positieve impact

Met de aankoop van deze koffie draag je bij aan een positieve impact voor de lokale koffieboeren en hun gezinnen.

Direct naar de boer

Door gebruik te maken van een True-code locatiepaspoort weten we welke koffieboeren jouw Mpanga koffie verbouwen.

De juiste plek

We reizen af naar het dunbevolkte oosten van Rwanda, tegen de grens van Tanzania. De vruchtbare groene heuvels en het tropische klimaat zorgen hier voor de ideale omstandigheden voor het verbouwen van koffie. 807 koffieboeren zijn verbonden aan Mpanga washing station, waar de Rainforest Alliance gecertificeerde koffie wordt verwerkt. Alle Mpanga koffie is afkomstig van deze plek. De lokale boeren verbouwen met veel toewijding hun koffie. Iedere boer heeft een persoonlijk True-code locatiepaspoort ontvangen. Daarmee is de koffie altijd te herleiden naar de individuele boer en zijn gezin. Op deze manier zijn we er zeker van dat de extra voorzieningen op de juiste plek terechtkomen.

Positieve impact

Van elke kilo Mpanga koffie die we verkopen, gaat een extra bijdrage van 62 cent naar de boeren die de koffie verbouwen. Om voor de individuele boeren en hun gezinnen het verschil te maken, besteden we dit aan zaken waar ze écht behoefte aan hebben. Hoe we daarachter zijn gekomen? Door met ze in gesprek te gaan. We hebben de boeren zelf gevraagd wat hun verder helpt om opbrengsten te verhogen en leefomstandigheden te verbeteren. Uit die gesprekken kwam een aantal duidelijke behoeften naar voren. Stuk voor stuk behoeften waarmee we kunnen helpen.

Organische mest
Het land bemesten met de juiste hoeveelheid en kwaliteit mest is kostbaar en voor veel koffieboeren financieel niet haalbaar. Er is behoefte aan organische mest die zorgt voor betere oogst. Met hun unieke True-code nummer hebben de koffieboeren kosteloos organische mest kunnen afhalen, genoeg voor het land waarop ze verbouwen. De washing station heeft daarnaast uitleg en advies gegeven over het verbeteren van de opbrengst.
De ziektekostenverzekering voor het gezin
In Rwanda is een ziektekostenverzekering verplicht. De overheid heeft daarvoor een medisch programma opgezet, de Mutuelle de Santé. Deze verzekering dekt ziektekosten die zijn gemaakt in een openbaar ziekenhuis, maar uitsluitend als alle gezinsleden premie hebben betaald. De koffieboeren hebben behoefte aan financiële ondersteuning bij deze kosten.
Goed gereedschap
De koffieboeren hebben behoefte aan goed gereedschap dat de oogst makkelijker maakt. Alleen is dat gereedschap duur en vaak moeilijk verkrijgbaar.Daarom hebben we de koffieboeren gevraagd welk gereedschap ze ieder goed kunnen gebruiken voor de volgende oogst. Dit gereedschap wordt in de komende maanden uitgereikt. 

Jouw aankoop maakt het verschil

Iedere koffieboer die verbonden is aan het Mpanga washingstation heeft kosteloos de organische mest ontvangen. De financiële bijdragen voor de ziektekostenverzekering en goed gereedschap baseren we op de hoeveelheid Mpanga koffie die we in onze winkels verkopen. Jouw aankoop draagt zo bij aan betere leef- en werkomstandigheden van de lokale Mpagna koffieboeren in Rwanda. 

Onze samenwerking met het Mpanga washingstation

Als familiebedrijf staan we bij Jumbo midden in de samenleving en voelen we ons verantwoordelijk voor de wereld om ons heen, nu en in de toekomst. Dichtbij én verder van huis. Dat betekent ook dat we graag eerlijke producten verkopen van hoge kwaliteit, die bijdragen aan betere leefomstandigheden voor de boeren en telers en hun gezinnen. Door de directe samenwerking met het Mpanga washingstation en de inzet van de True-code locatiepaspoorten kunnen we goed in kaart brengen welke koffieboeren de Mpanga koffie verbouwen. Dit geeft ons de kans om rechtstreeks het verschil te maken. En met de aankoop van Mpanga koffie draag je hier direct aan bij!

De Mpanga koffieboeren zijn Rainforest Alliance gecertificeerd. Dit betekent dat de groene koffiebonen op een duurzame wijze zijn geproduceerd, met respect voor de natuur en de mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn.

Alle smaakvolle speciality koffie bij Jumbo

Ontdek al onze Mpanga koffie

Mpanga koffie in een handige lijstje

Ontdek meer lijstjes

Blijf op de hoogte van onze reis

Wil je op de hoogte blijven van deze samenwerking, de ontwikkelingen die de lokale koffieboeren doormaken en hoe het er op het washingstation aan toegaat? Kijk dan regelmatig op deze pagina. We houden je hier graag op de hoogte met nieuws, updates en andere informatie. Geniet van je Mpagna koffie!

Onze partner

ImpactBuying bv heeft Jumbo ondersteund bij het opzetten en uitrollen van dit project en de True-code.org locatie paspoorten. ImpactBuying heeft samen met een lokale NGO in Rwanda de interviews met boeren uitgevoerd en de behoeftes vertaald naar concrete oplossingen en afspraken met de eigenaar van Mpanga washing station. Verder bewaakt ImpactBuying de uitvoering van deze afspraken in Rwanda en dragen ze zorg voor het monitoren van de impact.