Aquafaba: dé vegan eiwitvervanger

7 september 2020 | Auteur: Jumbo

Een vegan leefstijl betekent onder andere géén eieren. Daardoor zou je denken dat vegan bakken ingewikkeld is. Maar niets is minder waar dankzij aquafaba. 

Aquafaba is het vocht dat in een blik kikkererwten zit. Ook kun je het zelf maken door kikkererwten te koken. Omdat het rijk aan plantaardige eiwitten is, kun je het net zo luchtig opkloppen als eiwit van eieren. Kortom: een uitstekend ingrediënt voor vegan recepten.

Wat kun je maken met aquafaba?

In principe kun je alles maken waar normaal opgeklopt eiwit in gaat, zoals chocolademousse, en meringue. Soms kun je ook eidooiers of een heel ei vervangen door aquafaba, zoals bij cake of mayonaise. Laat je inspireren door de mogelijkheden en vervang in deze recepten het ei door aquafaba. Bij de vegan meringues hebben we het alvast voor je gedaan.

Hoe maak je zelf aquafaba?

Je kunt simpelweg het vocht gebruiken uit een blik kikkererwten. Heb je het in een grotere hoeveelheid nodig, dan kun je ook zelf aquafaba maken. Het is niet moeilijk, maar kost wel veel tijd. Je doet het zo:

Voeg aan 250 gram gedroogde kikkererwten minimaal de dubbele hoeveelheid aan water toe en laat zo’n 12 uur weken. Giet de kikkererwten af en doe ze in een pan. Voeg circa 1,5 liter vers water toe en breng aan de kook. Nu kook je de kikkererwten tot ze gaar zijn. Dat zijn ze als ze makkelijk breken als je ze platdrukt, maar ze nog geen puree worden. Dit duurt 30 tot 90 minuten, dus controleer regelmatig. Laat de kikkererwten met het vocht afkoelen en zet dan in de koelkast voor minstens 12 uur. Hoe langer, des te steviger de aquafaba. Giet de kikkererwten af en vang het vocht op. De kikkererwten zelf zijn klaar voor gebruik. Maak er bijvoorbeeld Marokkaanse wortelsalade van, gebruik ze voor zelfgemaakte hummus of voeg toe aan een Thaise curry. Het vocht kook je vervolgens nog zo’n 10 minuten om het te laten indikken. Laat afkoelen en zeef eventuele velletjes eruit. Nu is je aquafaba klaar voor gebruik.

Aquafaba is in de koelkast een paar dagen tot een week houdbaar. En ingevroren, bijvoorbeelde in ijsblokjesvorm, 2 tot 3 maanden.

Hier maak je aquafaba van

Het basisingrediënt van aquafaba is dus kikkererwten. Maak het zelf van gedroogde kikkererwten of gebruik het vocht van kikkererwten uit blik, pot of zak. Voor alle opties ben je bij Jumbo aan het juiste adres.

Meer inspiratie & tips

Een vegan leefstijl betekent onder andere géén eieren. Daardoor zou je denken dat vegan bakken ingewikkeld is. Maar niets is minder waar dankzij aquafaba.

Met deze vegetarische gerechten tover niet alleen een verrukkelijke paasbrunch op tafel, maar ook een lach op ieders gezicht. 

Ter ere van de Nationale Week Zonder Vlees lichten we graag 7 klassiekers uit, die je eenvoudig een vega twist kunt geven. Voor iedere dag van de week één.

Food

Vegetarisch barbecueën wordt een feestje met onze favoriete recepten. Van gevulde paprika’s tot een broodje met gegrilde groenten en feta.