Food

7 x Oer-Hollandse kost

21 april 2022 | Auteur: Jumbo

Oost west, thuis best. Van poffert tot Haagse bluf: deze bijzondere oer-Hollandse toppers smaken nergens zo lekker als hier. Het zijn echte klassieke gerechten uit de Hollandse keuken. Leuk om te maken, maar nog lekkerder om van te smullen. Als opa en oma op bezoek zijn, dan zullen ze blij verrast zijn als je één van deze oer-Hollandse gerechten serveert.

1. Blote billetjes in het gras

6 ingrediënten  40 min 

De blote billetjes zijn… de witte bonen. Het is een typisch Hollandse stamppot met aardappelen, snijbonen en de witte bonen dus. Geen winterse stamppot, maar eentje die het hele jaar door kan. Lekker met verse worst of een vega schnitzel.

Bekijk dit recept

2. Kibbeling

8 ingrediënten  25 min 

Een bakje kibbeling? Mmm! Heb je kibbeling ook al eens zelf gemaakt? Dat kan heel makkelijk met ons recept. Zo maak je zelf zo’n krokant korstje om de stukjes kabeljauwhaas. Lekker met een remouladesaus.

Bekijk dit recept

3. Hangop met rabarber

4 ingrediënten  500 min 

Een combinatie van twee Hollandse klassiekers: hangop én rabarber. Als je yoghurt door een theedoek zeeft, krijg je van die heerlijke hangop. Het is wel goed om even de tijd te nemen voor deze lekkernij, want de yoghurt moet ca. 8 uur lekken.

Bekijk dit recept

4. Poffert

11 ingrediënten  75 min 

De poffert is een typisch, Gronings hoofdgerecht. Maar je kunt ‘m ook als tussendoortje of gebakje eten. Het is een soort broodcake met rozijnen, krenten en nog meer lekkers. Als de poffert klaar is, serveer je hem met boter en bruine suiker.

Bekijk dit recept

5. Haagse bluf

4 ingrediënten  5 min 

Haagse bluf bestaat uit heel veel lucht. Dat is waar dit toetje haar naam aan dankt. Qua ingrediënten heb je alleen maar een eitje nodig, rode bessen, bessensap en suiker. Oh, en een mixer natuurlijk! Want zo kun je makkelijk het ei helemaal luchtig kloppen.

Bekijk dit recept

6. Oudewijvenkoek

8 ingrediënten  195min 

De naam is niet direct uitnodigend, maar het eindresultaat wel. Deze koek is op zijn lekkerst als je hem na het afkoelen nog minimaal 24 uur in een zak, aluminiumfolie of trommel bewaart. Maar of dat lukt? De oudewijvenkoek smaakt het best met wat roomboter erbij.

Bekijk dit recept

7. Boerenjongens

6 ingrediënten  50 min 

Zo’n pot boerenjongens is ideaal om in huis te hebben. Lekker bij je yoghurt of over vanille-ijs. Maar ook als likeurtje kun je er heerlijk van genieten. Natuurlijk is deze niet geschikt voor de kinderen, dankzij de brandwijn. Maar opa en oma? Die lusten dit vast wel.

Bekijk dit recept

Nog meer Oud-Hollandse recepten

Meer inspiratie & tips

Vis van de bbq is verrassend lekker! Ontdek deze 7 recepten met vis van de grill. Zo kun je een lekker vispakketje maken of een spiesje met vis.

Met kip kun je eindeloos variëren, zelfs op de bbq. En wie houdt er nu niet van een stukje kip? Ontdek deze lekkere en gevarieerde kip recepten van de bbq.

Bijgerechten van de bbq? Waarom niet! Als ‘ie toch al aanstaat. Deze bijgerechten bereid je op de bbq en maken je maaltijd compleet.

Tijdens een bbq draait het niet alleen om het vlees of de vis, maar zeker ook om de salades. Ontdek deze verrassende salades die perfect bij een bbq passen.