Kiwi: recepten & inspiratie

Superfruit vol vitaminen

Bekijk alle recepten

Kiwi: een opvallende tropische fruitsoort

De kiwi is een bijzonder stuk fruit. In één kiwi zit namelijk meer vitamine C dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast zitten er nog veel meer belangrijke voedingsstoffen in de kiwi. We kennen 2 soorten kiwi’s: de groene en de gele kiwi. Het verschil zit ‘m, je raadt het al, in de kleur van de vrucht. Daarnaast heeft de gele kiwi geen haartjes op de schil en een zoetere smaak. Qua voedingsstoffen zijn ze nagenoeg hetzelfde. De kiwi is een verfrissend tussendoortje, maar laat zich ook goed combineren in allerlei recepten.

Bomvol vitamine C: kiwi is enorm gezond

De kiwi is een gezond stuk fruit, de positieve effecten op je lichaam zijn bijna niet te tellen. Om te beginnen is het een echte vitaminebom: in één kiwi zit meer vitamine C dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verder is dit fruit rijk aan antioxidanten die het verouderingsproces vertragen. Ook is kiwi zo gezond omdat er stofjes in zitten die schimmels tegengaan. Daar bovenop komt nog dat deze tropische fruitsoort goed is voor je spijsvertering en je darmen. Zorg goed voor jezelf en kies regelmatig voor kiwi: waanzinnig lekker én gezond.

5x tussendoortjes met kiwi

Kiwi kun je gewoon met schil eten

Het harige schilletje van een kiwi ziet er niet echt aanlokkelijk uit. Toch kun je kiwi gerust met schil eten. Spoel de kiwi eerst goed af met koud water en borstel de haartjes er een beetje vanaf. Zie je het nog niet zo zitten? Geen zorgen: in de schil zitten echt maar een heel klein beetje meer vitamines en vezels. Voor je gezondheid mag je je kiwi ook gewoon zonder schil eten.

5x desserts met kiwi

Kiwi: fruit of vogel?

De kiwi is tropisch fruit dat oorspronkelijk uit China komt. Van oudsher heet de kiwi daarom ook Chinese kruisbes. Inmiddels wordt dit fruit over bijna heel de wereld kiwi genoemd. Zoals je vast weet is er ook een vogelsoort die kiwi heet. Maar welke was er nou eerder? Kiwi het fruit of de vogel? De vogel was er als eerste. Een van de grootste kwekers van kiwi’s is Nieuw-Zeeland, waar ook de vogelsoort kiwi voorkomt. Zo is de naam ‘kiwi’ voor dit fruit geboren.

Meer recepten met groene of gele kiwi

Van ontbijt tot diner: deze verrassende recepten voor elk moment van de dag zijn lekker met zowel groene als gele kiwi.

Kiwi kcal & voedingswaarde

We weten dat kiwi gezond is, maar wat is de voedingswaarde en hoeveel kcal zitten er in een kiwi? Jumbo helpt je op weg. In een kiwi zitten 51 kcal. Verder bestaat een kiwi uit 9,2 gram koolhydraten, 1,7 gram vezels, 0,7 gram eiwit en 0,06 gram vet.

Nog zoeter & nog meer vitamine C: de golden kiwi

Er zijn 2 soorten kiwi’s: de gewone groene kiwi en de gele of golden kiwi. Het verschil zit, zoals de naam al verklapt, in de kleur van de vrucht. Verder heeft de golden kiwi geen haartjes op de schil en een zoetere smaak. Qua voedingsstoffen zit er weinig verschil tussen de de golden en groene kiwi: ze zijn beide heel gezond! 

Let op: de golden kiwi is iets minder lang houdbaar dan de groene kiwi.

Ontdek het product

Handige video: groene smoothie met kiwi recept

Een lekkere smoothie kan altijd. In deze video maken we een groene smoothie met kiwi recept. Kijk gezellig mee!

Bekijk de video

Tips om kiwi te bewaren

Kiwi bewaren kan op verschillende plekken. We helpen je graag met de beste tips:

Bewaar je kiwi’s in de koelkast, dan kun je ze 1 tot 3 weken bewaren. Je kunt kiwi’s ook tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Houd er dan wel rekening mee dat ze niet meer zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar voor een smoothie is dat prima. Op de fruitschaal kun je kiwi’s zo’n 3 tot 7 dagen bewaren. Heb je kiwi’s gekocht die nog niet rijp zijn en heb je zin in deze vitaminebom? Stop de kiwi dan bij appelsperen of bananen in een papieren zak en laat hen het werk doen.

Bestel je kiwi’s bij Jumbo

Hier komen onze kiwi’s vandaan

De kiwi groeit aan struikachtige klimplanten. Die van Jumbo vind je in Pongakawa, Nieuw-Zeeland. Kijk je met onze teler mee hoe het er op zijn kiwigaard aan toe gaat?

Bekijk de video

Veelgestelde vragen over kiwi

Hoeveel weegt een kiwi?

Is kiwi gezond?

Hoe groeit een kiwi

Waarom is kiwi gold duurder?

Hoeveel vitamine C in kiwi?

Hoe eet je een kiwi

Hoeveel calorieen zitten er in een kiwi?

Waar is kiwi goed voor?

Hoe kiwi rijpen?

Bekijk alle fruitsoorten uit ons assortiment

Aardbei Ananas Appel Avocado Banaan Blauwe bessen Bramen Cumelo Druiven
Frambozen Galia meloen Grapefruit Jackfruit Kersen Kiwi Mandarijn Mango Meloen
Nectarine Peer Perzik Rode bessen Rood fruit Sinaasappel Steenfruit Watermeloen