Appelsoorten

Het verschil tussen zoete en zure appels

Soorten appels: zoete vs zure appels

Appels zijn overal! We groeien er praktisch mee op. Er zijn veel verschillende soorten, die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. We bakken appeltaarten, eten friet met appelmoes, of bewaren een appeltje voor de dorst. De meeste mensen hebben een voorkeur voor een bepaalde soort appel, bijvoorbeeld Elstar of Jonagold. Maar welke soorten appels kennen we nu eigenlijk?

Verschillende soorten appels

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en rassen appels. Wist je dat er met verschillende appelrassen telkens weer nieuwe soorten appels worden gemaakt? Er zijn wereldwijd ruim 7.000 verschillende rassen bekend. Het is bijna onmogelijk om een uitgebreide lijst te geven van alle verschillende rassen en soorten appels. Daarom zetten we de meest bekende soorten met hun kenmerken voor je op een rij.

Wat zijn zoete appels?

Zoals je waarschijnlijk al vermoedde hebben zoete appels een zoete smaak. Deze appel is een heerlijk tussendoortje en ideaal om aan je kinderen mee te geven in de lunchtrommel. Verder zijn zoete appels geschikt om te verwerken in een frisse salade. Hieronder staan enkele zoete toppers.

Cox

Een stevige, zoete en sappige appel
Cox is de verkorte naam van Cox’s Orange Pippin. Het ras bestaat uit verschillende variaties met telkens weer een andere kleur. De appel heeft een oranje blos, waar de naam ook aan refereert. De Cox is geschikt als handappel, maar ook om appelsap mee te maken.

Royal Gala

Sappige appel met een zoete smaak
De Royal Gala is een appel met een geelrode kleur. De appel is vooral in Amerika erg populair. In Nederland wordt de appel vooral veel gegeten in juni en juli.

Fuji

Zoete en sappige appel
De Fuji appel is een appel uit Japan en in Nederland misschien wat minder bekend. In de schil van de Fuji appel zitten veel flavonoïden, zo’n 30% meer dan bij bijvoorbeeld Jonagold. Flavonoïden zijn antioxidanten en geven kleur aan het fruit. Deze appel is groen of geelgroen, met een roze tot donkerrode blos.

Braeburn

Knapperige en stevige appel met een zoete smaak
De Braeburn is een relatief grote appel uit Nieuw-Zeeland. De appel heeft een geeloranje kleur met een roodbruine blos. De Braeburn appel leent zich goed als handappel.

Wat zijn zoetezure appels?

Heb je voor een gerecht of als tussendoortje een perfecte mix qua smaak nodig? Dan kun je het beste een zoetzure appel kiezen. Wist je dat zoetzure appels ideaal zijn voor het maken van appelsap en appelmoes? We hebben een paar zoetzure appelrassen voor je op een rijtje gezet.

Elstar

Een stevige appel, met een zoete én zure smaak
De Elstar is misschien wel de bekendste appel, die letterlijk en figuurlijk van eigen bodem komt. De Elstar is een geelgroene appel met een felrode blos. De Elstar ontstond in Elst en geestelijke vader is Arie Schaap. Daardoor ontstond de naam ‘Elstarie’, zoals de appel in eerste instantie heette. Later is dit ingekort naar Elstar.

Golden Delicious

Stevige appel met een zoete en lichtzure smaak
De Golden Delicious is simpel te herkennen aan de goudgele kleur. Dat verklaart ook direct de naam van de appel. De smaak van de Golden Delicious is deels afhankelijk van de mate van rijpheid; hoe rijper de appel, hoe zoeter de smaak.

Jonagold

Zoetzure appel met een verfijnd aroma
Dit appelras is ontstaan uit een kruising tussen de Golden Delicious en de Jonathan. De Jonagold heeft een heldere geelgroene schil met een oranjerode blos. Het vruchtvlees is stevig, lichtgeel van kleur en heerlijk sappig. Dit appelras is relatief goedkoop en een van de meest geteelde appels in Nederland.

Kanzi

Sappige, krokante appel met een zoetzure smaak
Kanzi betekent ‘verborgen schat’ en deze naam is toegekend aan de appel omdat deze de beste eigenschappen van haar ouders heeft meegekregen: Gala en Braeburn. De appel heeft een typische rode blos.

Wat zijn zure appels?

Zure appels hebben een groene kleur en staan lijnrecht tegenover de zoete appels qua smaak. Deze appels hebben als kenmerk dat ze lekker stevig zijn en veel smaak afgeven waardoor ze bijvoorbeeld perfect zijn als hoofdingrediënt van een smeuïge appeltaart. De appels combineren namelijk goed met het zoete deeg. Verder zijn dit ideale appels voor op een pannenkoek!

Goudrenet

Stevige, zure appel
De Goudrenet heeft verschillende namen. Zo heet de appel oorspronkelijk Schone van Boskoop, maar ze wordt ook vaak goudreinette genoemd. De appels hebben doorgaans een gele en rode kleur, wat als ‘doffe’ kleur wordt ervaren. De kleur van de appel is onder andere afhankelijk van de ondergrond rondom de boom. Door de droge en ruwe schil is de appel niet erg populair als handappel. Doordat de appel zijn smaak en structuur behoudt is deze uitermate geschikt als ingrediënt voor appeltaart of appelmoes.

Granny Smith

Stevige en sappige appel met een duidelijk zure smaak
De Granny Smith appel komt oorspronkelijk uit Australië. De appel onderscheidt zich van anderen door zijn zure smaak. Het vruchtvlees van de Granny Smith wordt daarnaast minder snel bruin dan bij andere soorten.

Pink Lady

Sappige appel met een zure smaak
De Pink Lady is een jonge appel uit Australië. De appel kan alleen groeien in een warm klimaat, waardoor de appel niet in West-Europa wordt geteeld. De appel heeft een zacht groene kleur met een rozige blos.

Junami

Knapperige appel met een frisse smaak
De Junami appel is een appel uit Zwitserland. De knapperige bite van de appel maakt deze bijzonder. Daarnaast heeft de appel een opvallend rode kleur. De appel bevat tweemaal zo veel phloridzine dan andere soorten. Phloridzine is een stofje dat ervoor zorgt dat niet alle suikers die je eet worden opgeslagen in je lichaam.

Meer over appels?

Je kunt ontzettend veel doen met appels. Maak eens appelbeignets of appelsalade. Ondek alles over appels.

Appels Appelsoorten Appel schillen Appelbeignets Appelboom Appelcake Appelciderazijn Appelflappen Appeljam Appelkoeken Appelkruimel Appelmoes Appelsalade Appeltaart